Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Σαν όλα μας και αυτό!


Το ανακαινισμένο κτίριο του ΚΕΓΕ, στα Λιδάδεια, ανήκει στον Οργανισμό ΟΓΕΕΚΑ-Δήμητρα. Που μέχρι πριν από 2 χρόνια φρόντιζε να καταρτίζει με (υποχρεωτικά) σεμινάρια τους αγρότες. Δυστυχώς τώρα έχει περιπέσει σε απραξία λόγω απαξίωσης του, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ούτε η ΓΕΣΑΣΕ ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ καταδέχτηκαν να ασχοληθούν με το εν λόγω μεγάλο πρόβλημα.
Και οι υπάλληλοι της εδώ Διεύθυνσης Γεωργίας για να αποφύγουν την μεταφορά στην Αγυιά, το έκαναν γαργάρα. Προτείνοντας να μεταφερθεί η υπηρεσία τους εκεί.
Οι «εκπρόσωποι» των εδώ αγροτών, δεν πήραν θέση και ούτε πρόκειται να πάρουν. Παρά τις κομματικές και συντεχνιακές πιέσεις που δέχτηκαν. Η σιωπή τους, δεν είναι ουδέτερη. Ταυτίζεται με τις θέσεις του Νομάρχη. Εξ ου και η βουβαμάρα. Για να μην εκθέσουν το Σιφαλιό και τη Χρύσα. Αλλά να μην εκτεθούν και οι ίδιοι.
Για αυτό κάνουν ότι μαζεύουν τα λιόφυτα τους.
Όπως υπήρχαν και πιέσεις, προς κάθε κατεύθυνση, από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που εμπορεύονται αγροεφόδια στη περιοχή της Αγυιάς. Με τη μεταφορά της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στη περιοχή τους, ευελπιστούν, να αυξηθούν οι -πεσμένοι λόγω κρίσης- τζίροι τους.
Με όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια, για άλλη μια φορά χάσαμε τον σωστό δρόμο. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε άλλο ένα αδιέξοδο.

Διότι το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι που θα εξυπηρετείται ο αγρότης, μα το πώς!

Χρόνια τώρα η συγκεκριμένη υπηρεσία αποδυναμώνεται. Όλο και περισσότερο, λειτουργεί ως απλός κλασικός γραφειοκρατικός διεκπεραιωτής. Με υπαλλήλους να μην είναι σε θέση, να ανταποκριθούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Άρα;

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η αναδιάρθρωση της και η στελέχωση της με νέους επιστήμονες. Για να φύγει η "μούχλα". Μόνο έτσι θα μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικά, ανεξαρτήτως χώρου και τόπου, εγκατάστασης της.

Με ή χωρίς αναδιάρθρωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, οι βόλτες των υπαλλήλων της, μπορούν να συνεχιστούν. Μια βόλτα στα παρακείμενα χωράφια, θα τους αποδείξει περίτρανα για το που οδηγήθηκε ο Πρωτογενής τομέας στα Χανιά, τα τελευταία χρόνια. Και που δεν είναι άμοιροι ευθυνών!

Παράδειγμα πρώτο.
Το 2004, είχε κατέβει ένα κλιμάκιο του ΟΠΕΓΕΠ, για να αναπτύξει, σε μία ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο ΜΑΪΧ, τα οφέλη της Βιολογικής Γεωργίας, στο περιβάλλον και τη τοπική οικονομία. Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των παρισταμένων ακροατών, σηκώθηκε, ένας περισπούδαστος και περί πολλών λαλίστατος, τοπικός παράγων, υπάλληλος της εν λόγω Υπηρεσίας και δήλωσε «έκπληκτος» για τα τόσα θετικά που άκουσε για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα. Ακριβώς 10 ολόκληρα χρόνια, μετά την επίσημη εφαρμογή στην Ελλάδα, του Κανονισμού 2092 τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθορίζει τα της Βιολογικής Γεωργίας!
Δεύτερο Παράδειγμα.
Άλλη υπάλληλος, πρωταγωνίστρια του γνωστού ανεκδότου της προκλογικής πίτσας με γέμιση "ού", ανακάλυψε 16 χρόνια μετά, τη βιολογική γεωργία και άρχισε να «αρθρογραφεί» στο τοπικό τύπο. Μόνο που τα … συγγράμματα της, είναι αποσπάσματα και συρραφές, ατάκτως ανακατεμένα και κλεμένα από άλλων δουλειές!
Εν τω μεταξύ, ενώ εμείς δουλευόμαστε, όπως δουλευόμαστε, ο δάκος, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών δουλεύει. Για να μας δουλέψει για άλλη μια φορά την άνοιξη. Βγάζοντας μας κοροϊδευτικά τη γλώσσα. Και πολύ θα μας πέσει. Η κοροϊδία του.....
(Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη λίγο πριν τη Πρωτοχρονιά. Φαίνονται πεντακάθαρα, ελάχιστα, από τα χιλιάδες «μωρά» του δάκου. Που ξεγλίστρησαν, από τα γεμάτα με ελιές τσουβάλια, στη καρότσα του αγροτικού!)

1 σχόλιο:

kikop80 είπε...

Στην Ελλάδα, όπου δεν επικρατεί και κυριαρχεί το συμφέρον...
Σα να παλεύεις με τοίχο, βουνό για την ακρίβεια, όχι τοίχο, με μόνα όπλα τις γροθιές σου!