Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Άκρα του … φυράματος σιωπή.

Η βιολογική κτηνοτροφία στη Κρήτη «γεννήθηκε», στο Κουστογέρακο του Ανατολικού Σελίνου, το 2001, από 5 κτηνοτρόφους.
Είχε προηγηθεί, ένας άλλος κτηνοτρόφος στο Ρέθυμνο, ο οποίος πρώτος τόλμησε να το επιχειρήσει. Χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρώτα πιστοποιημένες βιολογικές ζωοτροφές. Με τη σιγουριά ότι η «πλούσια» χλωρίδα της περιοχής θα έτρεφε τα ζώα του. Όταν άρχισαν να πεθαίνουν από τη πείνα και πριν καταστραφεί εντελώς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη προσπάθεια του. Την οποία επανέλαβε ένα χρόνο μετά και αφού βρήκε βιολογικές ζωοτροφές.
Τους κτηνοτρόφους του Κουστογέρακου, ακολούθησαν 12 κτηνοτρόφοι των Σφακίων.
Όλοι μαζί συνεργάστηκαν και οργανώθηκαν για την εμπορία του παραγόμενου βιολογικού κρέατος. Ένας από αυτούς άνοιξε στο κέντρο των Χανίων ένα κρεοπωλείο. Ένα είδος οικογενειακής επιχείρησης, όπου πωλούσαν, υπό τον έλεγχο και τη πιστοποίηση της ΔΗΩ, Χανιώτικα βιολογικά αμνοερίφια, Ρεθυμνιώτικα βιολογικά χοιρινά και από την πάνω Ελλάδα μοσχαρίσιο βιολογικό κρέας.. Ήταν το πρώτο που άνοιγε στην Ελλάδα. Άλλη μια πανελλαδική πρωτοπορία των Χανιωτών βιοπαραγωγών, μετά την ίδρυση και λειτουργία του Συνεταιρισμού Παραγωγών Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων «γαία».
Τα προβλήματα πολλά. Οι υποδομές ήταν ανύπαρκτες. Πιστοποιημένο σφαγείο στα Χανιά δεν υπήρχε. Έτσι τα ζώα μεταφέρονταν στο Δημοτικό σφαγείο του Ρεθύμνου, το οποίο ελεγχόταν και έπαιρνε Πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Οι προσπάθειες και με τη βοήθεια του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων νομού Χανίων, για να πιστοποιηθεί και ένα σφαγείο των Χανίων, ήταν συνεχείς και πολλές. Μόνο το Δημοτικό σφαγείο των Χανίων επιχειρήθηκε να πιστοποιηθεί 4 φορές! Κάποιοι αντιδρούσαν. Και οι αντιδράσεις πάμπολλες. Έβλεπαν «αθέμιτο ανταγωνισμό»! Τελικά πιστοποιήθηκε μόλις πρόπερσι το δημοτικό σφαγείο της Κανδάνου, μα ήταν πια πολύ αργά. Για τεμαχιστήρια ή τυποποιητήρια ούτε λόγος!
Όσοι βιοκτηνοτρόφοι ασχολήθηκαν με τη παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν πιο τυχεροί. Στην αρχή. Γιατί μετά από 2 χρόνια η εταιρεία που τους πούλαγε ζωοτροφές και αγόραζε το παραγόμενο γάλα τα παράτησε, αφήνοντας τους ξεκρέμαστους.
Τότε άρχισαν να γίνονται της μόδας και τα συνέδρια για τη Κτηνοτροφία. Σε ένα από αυτά τα συνέδρια, ένας εκ των ομιλούντων, Καθηγητής Πανεπιστημίου, είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι «η κτηνοτροφία στη Κρήτη είναι οικολογική, διότι τα βουνά της είναι πλούσια σε βότανα». Η δήλωση αυτή έγινε παντιέρα από διάφορους πεφωτισμένους της αρλούμπας, τοπάρχες. Κανείς τους δεν είχε ακούσει για υπερβοσκήσεις, επαναλαμβανόμενες πυρκαϊές στους ίδιους βοσκότοπους κάθε χρόνο, ερημοποίηση, ανεξέλεγκτη προληπτικής μορφής χρήση σκληρών αντιβιοτικών, μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Την επαναλάμβαναν και εξακολουθούν να την επαναλαμβάνουν με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία. Αγνοώντας σκανδαλωδώς και επικίνδυνα την υπάρχουσα νομοθεσία που καθορίζει τα της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Η μεγάλη και συνάμα τραγική πλάκα είναι ότι 2 εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του κ. καθηγητή, στην Ανώπολη των Σφακίων, στη καρδιά των Λευκών Ορέων, άρχισαν να πεθαίνουν τα δύστυχα αμνοερίφια από Κυάμωση. Αιτία η διατροφή τους με κακής ποιότητας φυραμάτων-ζωοτροφών. Προέλευσης Ηρακλείου.
Δυστυχώς οι δηλώσεις, ανακοινώσεις κλπ, δεν έγιναν … γαργάρα ζυγουρόσουπας.
Ο Σύλλογος Κρεοπωλών, γιατί αυτός ήταν που αντιδρούσε, συνέχισε το βιολί του. Πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, να σταματήσουν την εμπορία του παραγόμενου βιολογικού κρέατος. Οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων ήταν συνεχόμενοι. Ενίοτε και απαράδεκτοι, μιας και κάποιοι υπάλληλοι αμφισβητούσαν την νομιμότητα των Πιστοποιητικών. Τα αποκαλούσαν «μπούρδες»!
Οι κρεοπώλες έβγαλαν και ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζαν συλλήβδην όλα τα κρέατα της Κρήτης «βιολογικά» και απατεώνες τους βιοκτηνοτρόφους! Παραμονές των Χριστουγέννων του 2004. Παραμονές του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Η αντίδραση, από πλευράς του συνόλου των βιοπαραγωγών ήταν μεγάλη. Επαφές με Νομάρχη, διευθυντάδες, πολιτικά τζόβενα κλπ.
Προκλήθηκαν οι κρεοπώλες να απαντήσουν δημόσια για το, πια είναι η διαφορά, του να βαπτίζεις συλλήβδην όλα τα κρέατα ως «βιολογικά», από το να «βαπτίζεις» ως ντόπια εκείνα της εισαγωγής.
Για αυτού του είδους το «βάπτισμα», οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής, Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ο ΕΦΕΤ, ο ΟΠΕΓΕΠ δεν είχαν τίποτα να πουν. Γιατί κάτι έπρεπε να πουν. Να ψελλίσουν κάτι τέλος πάντων. Να αποδείξουν έμπρακτα, έστω και για τα μάτια του κόσμου, πως δεν λειτουργούσαν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, εις βάρος των νόμιμων πολιτών.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά;
Σαν άνθρωπος και καταναλωτής, που δεν δέχεται τη κοροϊδία έχω το δικαίωμα να πω «ότι θυμάμαι χαίρομαι». Και χαίρομαι που θυμάμαι και γνωρίζω.
Οι πρώτοι βιοκτηνοτρόφοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Μετά από μήνυση του Συλλόγου κρεοπωλών. Που κατατέθηκε, εναντίον τους το '05 και που τους κατηγορούσαν ως απατεώνες. Ως απάντηση στη δημόσια ερώτηση που τους έγινε.
Οι λοιποί δεν καταδέχθηκαν να πάρουν θέση. Συνέχισαν να κάνουν τις πάπιες. Ή μάλλον να παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους.
Χθες και μετά από 5 χρόνια,έγινε η δίκη και το δικαστήριο αποφάσισε πανηγυρικά: «ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ».
Μα τώρα είναι πια πολύ αργά.
Μετά από τόσο πόλεμο εκείνοι οι πρώτοι βιοκτηνοτρόφοι, τα παράτησαν. Κουράστηκαν να μοχθούν ρισκάροντας, το βιοπορισμό τους. Απογοητεύτηκαν διότι, ενώ δεν είχαν καμία υποστήριξη, έδειξαν το δρόμο, για τη ποιότητα της διατροφής και του περιβάλλοντος.
Η βιολογική κτηνοτροφία στα Χανιά υπάρχει πια μόνο στα χαρτιά. Που ψιλοπεταρίζουν όοομορφα, από το αεράκι των επιδοτήσεων. Από 70 βιοκτηνοτρόφους δεν πωλείται κανένα παραγόμενο πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν. Ούτε κρέας ούτε γαλακτοκομικό προϊόν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: