Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ανθοί κολοκυθιάς - Η λατρεία των Κρητών



Είναι η καλοκαιρινή “gourmet” γευστική απόλαυση των ντόπιων, απαράμιλλης νοστιμιάς, γεύση που απογειώνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, καθώς πάλλεται από γευστικές ηδονές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι εκείνοι που γνωρίζουν τα γευστικά καλούδια του τόπου τους είναι λάτρεις του καλού φαγητού.
Τα ευαίσθητα λουλούδια της κολοκυθιάς πρέπει να μαζευτούν πριν ο ήλιος ανατείλει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δροσοποτίζονται στο φως του φεγγαριού και αναπτύσσουν τα υπέροχα αρώματα τους που αιχμαλωτίζουν γευστικές μνήμες. Με την έλευση της ημέρας τα λουλούδια σιγά-σιγά κλείνουν και σβήνουν. Τα λουλούδια της γλυκοκολοκύθας διακρίνονται για τα ιδιαίτερα αρώματα τους. Τα θηλυκά λουλούδια που έχουν γονιμοποιηθεί μας δίνουν τα κολοκύθια. Αυτά που βρίσκουμε στη λαϊκή ή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων είναι τα αρσενικά, τα οποία διατίθενται με το μίσχο.



Με τους κολοκυθοανθούς μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά εδέσματα εκτός από τους κλασικούς γεμιστούς με ρύζι και αρωματικά. Μπορούμε επίσης, να φτιάξουμε ομελέτα με λίγο κρεμμύδι αρκεί να αφαιρέσουμε το στήμονα, να τους γεμίσουμε με ανθότυρο και αρωματικά, να τους τηγανίσουμε ή να τους γεμίσουμε με ανθότυρο και καρύδια και να τους προσθέσουμε σάλτσα μελιού, σερβίροντας τους ως επιδόρπιο. Γενικότερα οι κολοκυθοανθοί επιδέχονται διάφορες γεμίσεις, ανάλογα με τη φαντασία του μάγειρα.
 Γιάννης Αποστολάκης
Chef Μ.Α.Ι.Χ
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
yiaapostolakis@yahoo.gr

Η ύπαρξη πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών και η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διατροφικής ταυτότητας των κολοκυθανθών. Τα 100γρ μαγειρεμένων ανθών μπορούν να αποδώσουν έως το 46% συνιστώμενης ημερήσιως πρόσληψης της βιταμίνης Α! Θεωρούνται εξαιρετική πηγή βιταμίνης C αφού μπορεί να καλύψει το 11% των ημερήσιων αναγκών, φολικού οξέως (14% Σ.Η.Π.), σιδήρου (7% Σ.Η.Π.), Μαγνησίου (8%|Σ.Η.Π.) και χαλκού (7% Σ.Η.Π.). Επίσης θεωρούνται αρκετά καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Ακόμα, αποτελεί μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών αφού μπορεί να καλύψει το 5% ημερήσιων αναγκών, έτσι μπορεί εύκολα να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την επίδραση της κατανάλωσης κολοκυθανθών στην διατροφή μας. Αλλά σύμφωνα με τις βιταμίνες που αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μπορεί να οφεληθούν τα μάτια μας, το δέρμα μας και τα μαλλιά μας,  λόγω της βιταμίνης Α. Επιπλέον μπορεί να επιδρά στον μεταβολισμό, να ενισχύει το ανοσοποιητικό,  το μυοσκελετικό  και το νευρικό σύστημα.
            Συστήνουμε να προσθέτετε με κάθε ευκαιρία στα φαγητά  ή στην σαλάτα σας λίγους κολοκυθανθούς, ώστε να αναδεικνύουν τη γεύση και να επωφελείστε από τις βιταμίνες που μας παρέχουν, χωρίς να φοβάστε για την σιλουέτα σας καθώς τα 100γραμμάρια αποδίδουν μόλις 15 θερμίδες.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
e-mail : georgiapetraki@flashnews.gr

*Σ.Η.Π.: Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχής

Από τα χθεσινά "Χανιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: