Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Γεύση πικρή. Και στυφή.

Ήσουν και εσύ εκεί.
Στη πλατεία.
Φορούσες παντελόνι μπλού-μπέρι, φούτερ λά-κόστ, μπουφάν ναύ-τικά και παπούτσια αθλητικά, πέτσινα, λί-βάϊς. Με παιδιά, σύζυγο, πεθερικά και  γονείς. Όλοι βολεμένοι, γενεές 14, στο Δημόσιο.
Τα μεγάφωνα γύρω σου, φώναζαν για «Αντίσταση, Ανατροπή, Επανάσταση». Λέξεις που κάποτε στο άκουσμα τους, έβγαζες καντήλες. Χωνόσουν πιο βαθιά στο καναπέ σου. Γινόσουν ένα με τα πουπουλένια μαξιλάρια. Βολεμένος χαμαιλέοντας. Τώρα απλώς δεν τις άκουγες. Ή έκανες πως δεν άκουγες. Κουβέντιαζες. Έκανες κοζερί. Επιδεικνυόσουν. Για δήθεν αντίσταση.
Είχαμε συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μέσα σε γραφεία. Εσύ άρχοντας  και εγώ πληβείος. Με είχες και περίμενα. Επειδή έπαιζες πασιέντζα και ποδοσφαιράκι στον υπολογιστή σου. Ή έκανες δημόσιες σχέσεις με τα γκομενάκια και τα τεκνά του βιβλίου φατσών. Κουβέντιαζες με συναδέλφους σου. Μιλούσες στο τηλέφωνο για το πόσο ωραία πέρασες το προηγούμενο βράδυ σε κοινωνική συγκέντρωση του σιναφιού σου. Δεν σε έβρισκα στο γραφείο, μα σε συναντούσα στο δρόμο, να χαζεύεις στις βιτρίνες ή να τρως τυρόπιτα και να πίνεις καφέ στο ορθάδικο της γωνίας.  Μου ζητούσες κάθε φορά επιπλέον και διαφορετικά δικαιολογητικά. Ή με έστελνες βόλτα, χωρίς λόγο,  σε άλλες υπηρεσίες ή σε γραφεία συναδέλφων σου. Καταχώνιαζες ή έχανες τα χαρτιά που σου έφερνα. Ναι, αξιώθηκα να σε δω να κάνεις και πιστολάκι στα μαλλιά σου, καθώς έφτασες με καθυστέρηση 2 ωρών στη δουλειά σου και δεν είχες προλάβει να … ομορφύνεις!
Τώρα  ξεβολεύτηκες. Ή μάλλον σε ξεβόλεψαν. Γίνεσαι θύμα ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Που εσύ διατηρούσες και δυνάμωνες, χρόνια με τη ψήφο σου. Με τις ανοχές σου. Χωρίς ενοχές. Λειτουργούσατε σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Σήκωνες το τηλέφωνο και καλούσες.
-         Έλα Κώστα, Σιφαλιό, Ντορούλα, Χρήστο, Μανώλη, Άκη, Μάκη, Πάκη, Σάκη…..
Αυτά τελείωσαν. Και ζεις μέσα στο φόβο. Για το φόβο. Περιπλανιέσαι χαμένος μέσα στο αδιέξοδο  λαβύρινθο που χρόνια εσύ έχτιζες. Δεν ονειρεύεσαι ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μπορείς πια. Κάθε μέρα που περνάει σε παραδίνει στην επόμενη, ακόμα πιο φοβισμένο. 
Άδικα  φοβάσαι.
 Θα τα καταφέρεις.
Σε αυτό το πηχτό  και ζοφερό βάλτο που ζούμε, πάντα τα κατάφερνες. Εις βάρος των συναδέλφων σου. Που ήταν συνεπείς. Εις βάρος των συνανθρώπων σου, που έμμεσα σε πλήρωναν. Και με το παραπάνω. Θέλοντας και μη….

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poli anarxokoumouni se ekane h gavdos.

Ανώνυμος είπε...

Νίκο τι να πω? Να αγιάσει το στόμα σου. Από τα καλύτερα κείμενα που έχεις γράψει, αντιπροσωπεύει πάρα πολλούς από εμάς που δεν είχαμε πρόσβαση, άμεση τουλάχιστον στην κουτάλα με τα μέλια. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν συμετείχα έως τώρα στο παραμύθι των "αγανακτησμένων" και στην πορεία κατέβηκα ένοιωσα αυτά ακριβώς τα συναισθήματα βλέπωντας αυτούς τους απίθανους που με σταύρωναν χρόνια σε συναλλαγές μου στο δημόσιο. Πολλοί αγράμματοι εντελώς με μόνο προσόν τους το χρίσμα του βουλευτή, μέχρι τώρα απλά μας ταλαιπωρούσαν και ζούσαν εις βάρος μας, από τώρα και στο εξής μας βυθίζουν στην άβυσο.
Μπράβο και πάλι Νίκο.
Δυνατό κείμενο μετά από καιρό.
Γιώργος άκεφος χειμερινός κολυμβητής

Ανώνυμος είπε...

Αποθημένα
Π.Π

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ανώνυμος: ΛΑΘΟΣ! Κατά τη διάρκεια της πορείας, βρέθηκα κατά τύχη, ανάμεσα στο ΚΚΕ-μλ (φώναζαν "ψωμί -παιδεία-ελευθερία") και στο μλ-ΚΚΕ (αυτοί φώναζαν "πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ-ούστ"). Πιθανόν εκεί να το έπαθα....

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Γεώργιε "άκεφε" (γιατί ... χαρώτο; Ακόμα "ζαργάνες", που νομίζουν ότι είναι γοργόνες, σε τυρανάνε;;; Από ότι μαθαίνω έχει πολλές ακόμα...)
Ευχαριστώ.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Π.Π.
Ότι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, μέχρι τώρα, το έκανα.
΄Ενα πράγμα δεν ήθελα. Να γίνω Δ.Υ. Τις ευκαιρείες μου τις είχα. Όπως τις είχαν αρκετοί συγγενείς, από το σόϊ της μάνας μου.
Ήθελα να ήμουν "Λεύτερος"......