Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Εδώ γελάμε….

Η συνταγή εξόδου από την κρίση...
Απ. Βακάκης
(Ο κ. Απόστολος Βακάκης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου JUMBO.
Από το "ΒΗΜΑ του Σ/Κ")




Η βασική αρχή είναι απλή και πολύ παλιά. Όπως ακριβώς το είπε ο Kennedy, ήρθε η ώρα να σκεφτούµε όχι τι µπορεί να κάνει η πατρίδα για µας αλλά τι µπορούµε εµείς να κάνουµε για την πατρίδα. Ποιοι είµαστε εµείς; Το ∆ικαστικό Σώµα, οι υπουργοί, η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, οι επιχειρηµατίες, οι πολίτες και καταναλωτές… Υπάρχουν απλές και πρακτικές λύσεις µηδαµινού κόστους και τεράστιας κοινωνικής εµβέλειας αλλά απαιτείται σύµπραξη όλων των κοινωνικών οµάδων µε στόχο την ταχύτερη δυνατή επανεκκίνηση της Ανάπτυξης.
1. Δικαστές: Είναι υποχρεωτικό πλέον να θεσπιστεί – και να ενεργοποιηθεί άµεσα – ένα εξειδικευµένο τµήµα του Συµβουλίου της Επικρατείας στελεχωµένο µε ικανούς, ταχύτατους και «ιδεολογικά συµβατούς» µε την Ανάπτυξη δικαστές, το οποίο θα προωθεί και θα προστατεύει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στις οποίες παρεµβαίνουν άτοµα και φορείς µε µοναδικό στόχο την αποτροπή των επενδυτικών πρωτοβουλιών δεν πρέπει να είναι µεγαλύτερος από µερικές εβδοµάδες.

2. Υπουργοί – Δηµόσια Διοίκηση. Όλοι οι υπουργοί της εκάστοτε κυβέρνησης, στους τοµείς ευθύνης που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτηµα (π.χ. Ναυτιλία, Τουρισµός, Ενέργεια, σύγχρονες καλλιέργειες κ.λπ.) έχουν ύψιστη υποχρέωση όχι µόνον να επιταχύνουν την ενίσχυση του συγκριτικού πλεονεκτήµατος αλλά και να φτάσουν στα όρια του αθέµιτου ανταγωνισµού σε σχέση τις οµοειδείς δραστηριότητες άλλων κρατών.

Παράδειγµα: Αν στις Μαλδίβες έχει δοθεί άδεια να χτίζονται καλύβες µέσα στη θάλασσα και να πωλούνται ακριβότερα από τις παραλιακές, εµείς εδώ στην Ελλάδα οφείλουµε να τους ξεπεράσουµε. Να προχωρήσουµε σε άµεση και ολική χρήση του φυσικού µας περιβάλλοντος (θάλασσα, βράχοι, παραλίες) ώστε να κλέψουµε τους πελάτες που επενδύουν και επισκέπτονται τις Μαλδίβες.

3. Επιχειρηµατίες. Χωρίς δεύτερη σκέψη οι έλληνες επιχειρηµατίες οφείλουν να διατηρήσουν τα λεφτά των επιχειρήσεών τους (αλλά και ένα σηµαντικό ποσοστό από τις ατοµικές αποταµιεύσεις τους) εντός της χώρας. Είναι προφανές ότι θα περιορίσουν την ασφάλεια των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους αλλά αυτή θα είναι µια έµπρακτη και ουσιαστική συµβολή τους στη σωτηρία της πατρίδας. Οι πλούσιοι Ελληνες, αν θέλουν να βοηθήσουν την Πατρίδα και έµµεσα τον εαυτό τους, δεν πρέπει να τροµάξουν αλλά να ξοδέψουν στην κρίση. Επιστρέφοντας ένα µέρος του πλούτου στη χώρα που τους βοήθησε να αποκτήσουν τον πλούτο…
4. Εργαζόµενοι πολίτες. Η µείωση των αποδοχών πρέπει αµέσως να υποκατασταθεί µε αύξηση παραγωγικότητας. Έτσι η µείωση του µοναδιαίου κόστους εργασίας θα επέλθει έµµεσα χωρίς επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου. Για τους δηµοσίους υπαλλήλους είναι απαραίτητο να υπάρχει διαχωρισµός ανάµεσα στους κρατικούς υπαλλήλους (που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Κράτους) και στους υπολοίπους που σήµερα θεωρούνται κρατικοί υπάλληλοι αλλά µπορούν κάλλιστα να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τοµέα (π.χ. ηθοποιοί, µουσικοί, δηµοσιογράφοι κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτόν σε χρονο-ορίζοντα 5ετίας θα επιτευχθεί ο στόχος της µείωσης των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 200.000… Όλα τα ανωτέρω και ακόµη µία νέα πρωτοβουλία κάθε µέρα πάντα µε µηδενικό χρηµατικό κόστος εφαρµογής, θα σηµατοδοτήσουν µια δηµιουργική αλλαγή τάσης. Στην Ελλάδα σήµερα λείπει η προδιάθεση για πρακτικές χωρίς χρηµατικό κόστος λύσεις, επιλογές που δηµιουργούν τάση και ρεύµα αλλαγής κόντρα στα γεγονότα που µας οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο. Ή θα εκπλήξουµε ή θα καταλήξουµε.

Γελάσατε;
Σκουπίστε τώρα τα δάκρυα, και χαρίστε του ένα «λιλί».
Δεν έχει ανάγκη από όποιο και όποιο «λιλί».
Από αυτά  έχει όσα θέλει.
Μιας και τα έχει «πάμφθηνα», στα μαγαζιά του.
Πάρτε του ένα, από το σεξομάγαζο της γειτονιάς σας.
Προτιμήστε ένα μεγάλο.
Χορταστικό…..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νίκο καλημέρα και καλή χρονιά να έχουμε με υγεία και αλληλοκατανόηση.
Την διάβασα και εγώ την ανεκδιήγητη συνέντευξη αυτού του κυρίου και φυσικά έγινα τούρκος μια και είχα την ατυχία στην ζωή μου να έχω συνδιαλαγεί με αρκετούς τέτοιους μάνατζαρέους και γνωρίζω και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις φαινομενικά αθώες για τους αφελείς προτάσεις τους.
Ας πούμε η 4η παράγραφος κρύβει ένα ωραιότατο κουπί γαλέρας με δώρο το μαστίγιο και το τύμπανο που δίνει το ρυθμό στους σκλάβους για να κοπηλατούν(Ο πειρατής Μαυρογένης το είχε εξάλλου θέσει πολύ σωστά, λέγοντας στο πετυχημένο κόμικ του "πρέπει νασαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα").
Τώρα αναφορικά με το δωράκι για τον Κύριο Βακάκη με τις ριζοσπαστικές του ιδέες περί ξεπουλήματος αιγιαλών είναι να τον στείλουμε νύχτα σε μια συγκεκριμένη παραλία του ακρωτηρίου Αύγουστο μήνα με πανσέληνο να τον περιλάβουν μερικοί "μερακλήδες" για να του ανοίξουν περαιτέρω τους διανοητικούς (και όχι μόνο) ορίζοντες.
Γιώργος πρώην χειμερινός κολυμβητής

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

... τους οποίους μερακλήδες θα τους έχουμε ποτίσει λάδι. Κατά του "φάε λάδι και έλα βράδυ". Εκεί να δείς αναπτυξιακό τζέρτζελο. Του σεξουαλικού τουρισμού!