Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ


Η ονομασία προέρχεται από την αγγλική pesticides (pest-cides), άλλοι τα ονομάζουν φυτοφάρμακα ή αντιπαρασιτικά, κάποιοι ακόμη προϊόντα φυτοπροστασίας, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, αυξάνοντας έτσι τη γλωσσική ή εννοιολογική σύγχυση, γιατί με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζονται ουσίες για τη θεραπεία ανθρώπων και ζώων. Άλλοι ακόμα χρησιμοποιούν την ορολογία αγροφάρμακα, των χημικών βιομηχανιών, δηλαδή φάρμακα που θεραπεύουν τη γη. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος είναι να καταλήξουν στην τροφή μας.
Η παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων από τη δεκαετία του 50, αυξήθηκε περισσότερο από 20 φορές. Αν και οι αρχές μας καθησυχάζουν γι’ αυτά και ότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν περιέχουν pesticides ή ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες από τα επίπεδα ασφαλείας που ορίζουν οι νόμοι, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία όλων για την ασφάλεια της τροφής.
Υπάρχουν δύο διαπιστώσεις που γίνονται, αναφορικά με την επικινδυνότητα: η πρώτη είναι ότι οι κανονισμοί για την περιβαλλοντική ασφάλεια, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα  υπολείμματα ενός φυτοφαρμάκου αποθηκεύονται στον οργανισμό με τοξικές παρενέργειες για μεγάλο διάστημα σε ενήλικες και παιδιά, κυρίως όμως σε όσους παρουσιάζουν προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι. Η δεύτερη ότι υπολείμματα από διαφορετικά φυτοφάρμακα, ακόμη και κάτω από τα όρια ασφαλείας, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα, λόγω της συνέργειας ή του αθροίσματος των χαρακτηριστικών τους.
Για να υπολογισθεί η επικινδυνότητά τους, αξιολογούνται εκτός από τα τοξικολογικά ευρήματα σε πειραματόζωα και έρευνες στον πληθυσμό. Μελετώνται οι διαφορετικές κατηγορίες των αγροτών και όσων ζουν στα περίχωρα, αλλά και ο αστικός πληθυσμός, μιας και φυτοφάρμακα μπορούν να βρεθούν στις τροφές, στον αέρα, στα νερά και σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσεως. Σε πολλές μελέτες (παλαιές και πρόσφατες) καταγράφεται η συνέργεια με τα pesticides και την εμφάνιση ασθενειών όπως παχυσαρκία, διαβήτης, διαταραχές στο νευρικό σύστημα, Πάρκινσον, υπερκινητικότητα των παιδιών, μείωση της ανδρικής γονιμότητας, εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου και παθολογικές καταστάσεις του θυρεοειδούς αδένα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: