Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ζιζανιοκτόνο – νεοπλασίες.


Αργός θάνατος με ζιζανιοκτόνο.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια παραγωγούς στον κόσμο αλλά ευρέως και στην Ελλάδα, το ζιζανιοκτόνο Roundup, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, φέρεται να συνδέεται, ύστερα από συχνή κι αλόγιστη χρήση, με καρκίνο, υπογονιμότητα και νευρολογικές ασθένειες τύπου Πάρκινσον.
Πρόκειται για μια έρευνα που έγινε από τη Στέφανι Σένεφ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, μαζί με το συνταξιούχο επιστημονικό σύμβουλο Αντόνι Σάμσελ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Εντροπία» κι αναδημοσιεύει αποσπάσματά της το Reuters. 

Επιπτώσεις
Όπως υποστηρίζεται στην έκθεση, οι αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι άμεσες αλλά σταδιακές και φέρεται να ενοχοποιείται γι' αυτό η ουσία Γκλιφοζέιτ (Glyphosate), η οποία δρα, συν τω χρόνω, με άλλα χημικά που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός και, από κοινού, η βλαπτική της δράση επιτείνεται. Η ουσία Γκλιφοζέιτ ανήκει στην ομάδα των φωσφονογλυκινών και το φυτοφάρμακο Roundup χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, στη δενδροκομία, την αμπελουργία, το βαμβάκι, τον καπνό κ.ά. Για το φυτοφάρμακο έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες χρήσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Κυριακή Μαχαίρα, η οποία επιφυλάχθηκε να δει προηγουμένως όλα τα στοιχεία της έρευνας, έχουν γίνει πρόσφατα πολλές μελέτες για τη δράση της ουσίας Γκλιφοζέιτ. Το Roundup θεωρούνταν από τα πιο ασφαλή γεωργικά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη, επειδή δεν βιοσυσσωρευόταν, αλλά δεν είχε μελετηθεί αν προκαλεί ενδυνάμωση των τοξικών συμπτωμάτων σε συνέργεια με άλλα σκευάσματα.
Διαδεδομένο
Η ζιζανιολόγος Βάγια Κατή εξήγησε στην «Κ.Ε.» ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο έχει ευρεία χρήση, διότι καταπολεμά πλήθος ζιζανίων (μολόχα, τσουκνίδα κ.ά.) και τα πολυετή (κύπερη, αγριάδα κ.ά.). Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν ζημιές σε καλλιεργούμενα φυτά. Η ουσία Γκλιφοζέιτ δρα παρεμποδίζοντας ένα ένζυμο που έχουν τα φυτά για να συνθέτουν αμινοξέα, με αποτέλεσμα να νεκρώνονται. Ο άνθρωπος ή γενικά τα θηλαστικά δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο ένζυμο.
Το ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται, σύμφωνα με την έρευνα, επιπλέον σε κήπους, γρασίδι κ.ά. Βασικό στοιχείο που το έκανε δημοφιλές ήταν το ότι θεωρήθηκε και φιλικό προς το περιβάλλον λόγω της δέσμευσής του στο έδαφος, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων.
ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 28 Απριλίου 2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια: