Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Στο «γαλατικό» ραδιόφωνο.

Σήμερα.
Στην ΕΡΑ Χανίων.


Ένα χρόνο.


Μετά το «κλείσιμο» της. 


Μια σχέση.
Αθώα.


Σχέση αγώνα.
Αντίστασης.


Συντροφικότητας.
Αξιοπρέπειας. 


Ζωής. 


Που δεν πρέπει.


Να πάει χαμένη….

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το "ράδιο Καψούρα" του Ψάλτη στην ταινία "βασικά καλησπέρα σας" πιο σύγχρονο φαίνεται. ΒΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗ σαν τον τοίχο στην προτελευταία φωτο,
σαν το Πασοκ που σας διόρισε...

Ανώνυμος είπε...

koprites pou me nixia kai dontia prospa8oun na kratisoun tin argomis8i 8esoula pou me kopo kai glipsimo petyxan...den milao gia to niko alla gia ta ypoloipa kamaria stis foto...kseroun autoi....

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Δεν υπήρξα, ποτέ, υπάλληλος της ΕΡΤ. Επομένως και της ΕΡΑ Χανίων. Φιλοξενήθηκα με μία μικρή εκπομπή για τα βιολογικά προϊόντα, το περιβάλλον και άλλα παρεμφερή θέματα για 3 χρόνια (2001-2003), 3 φορές την εβδομάδα. Τότε κατάλαβα, «χειροπιαστά» τη προσφορά της ΕΡΑ Χανίων, στη τοπική κοινωνία, μέσω αυτών των ανθρώπων. Που σήμερα αντιστέκονται με αξιοπρέπεια στη ισοπέδωση. Βρέθηκα εκεί από τη πρώτη στιγμή κοντά τους. Είναι μεγάλο πράγμα, ζώντας τη σημερινή μίζερη, κακόμοιρη, δυστυχισμένη, απάνθρωπη εποχή, να έχεις συμπαραστάτες ανθρώπους αλληλέγγυους. Εύχομαι κάποια στιγμή να το ζήσεις, για να δεις το μεγαλείο ανθρωπιάς, ψυχής, που υπάρχει σε αυτού του είδους τη σχέση.
(Οι χθεσινές εκδηλώσεις υπέρ των απολυμένων της ΕΡΤ ήταν μια ηχηρή απάντηση, ένα σθεναρό «όχι» στην απολυταρχική και αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει πριν από έναν χρόνο το κρατικό κανάλι, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους και συντρίβοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας.

Ήταν επίσης μια επιβράβευση των απολυμένων στον καθημερινό τους αγώνα έξω από την κρατική τηλεόραση, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων που υπηρετούν, επιτέλους, την κοινωνία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές τάσσονται υπέρ του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά, χωρίς αποζημίωση, χωρίς να έχουν πάρει καν τα δεδουλευμένα τους.

Είναι, όντως, μια αξιοσημείωτη προσπάθεια που ανοίγει νέους δρόμους στις αγωνιστικές διεκδικήσεις, δείχνοντας ταυτόχρονα σε όλους ότι η μνημονιακή πολιτική μπορεί, με πείσμα και σθένος εκ μέρους των εργαζομένων, να νικηθεί και να υποχωρήσει. Η ertopen είναι ένα αγκάθι στα σχέδια της κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε διαφορετική φωνή και ένας φάρος αντίστασης στον κυβερνητικό αυταρχισμό αλλά και στην κοινωνική μοιρολατρία. Ο αυτοδιαχειριστικός χαρακτήρας της ertopen οφείλει να ενδυναμωθεί για να αποδείξει σε πολλά κοινωνικά στρώματα ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές αυτονομίας και αυτοδιοίκησης έξω από τη βία της κρατικής εποπτείας. Ήδη αυτή τη στιγμή η λειτουργία της ελεύθερης ΕΡΤ θορυβεί όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τους καναλάρχες, που ασύδοτα εκμεταλλεύονται το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων χωρίς καμία επιβάρυνση. Σ' ένα ευνομούμενο κράτος μια τέτοια ευνοϊκή χρήση της κρατικής συχνότητας θα ήταν σκάνδαλο ολκής, στη χώρα μας, όμως, έχουν επικρατήσει η φαιδρότητα και η ασυδοσία.

Αυτό που εκπέμπει αυτή τη στιγμή ως ΝΕΡΙΤ ουδεμία σχέση έχει με την πληροφόρηση ως δημόσιο αγαθό, αντανακλά απλώς την αντιδημοκρατική στάση και συμπεριφορά των κυβερνώντων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια των δημοσιογράφων. Ευτυχώς δεν νιώθουν όλοι οι δημοσιογράφοι ανασφαλείς, τουλάχιστον αυτοί που εξακολουθούν να αρνούνται την ένταξή τους στο εξάμβλωμα της ΝΕΡΙΤ και γυρίζουν ανά την Ελλάδα, όπου υπάρχει ακόμη ελευθερία, διδάσκοντας, θα έλεγε κανείς, ήθος και αξιοπρέπεια. Το ότι τόσο πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμη τον αγώνα της πρώην ΕΡΤ προοιωνίζεται καλύτερες μέρες. «Εφημερίδα Συντακτών». Άποψη. 12-6-2014)
Πέραν αυτών.
Είναι φανερό. Διακατέχεσαι από το απωθημένο του μη διορισμού σου, ως δημόσιου υπαλλήλου. Να το ψάξεις.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος 2:13 12/6/14

" Που σήμερα αντιστέκονται με αξιοπρέπεια στη ισοπέδωση"

Αξιοπρέπεια; Τα "βολεμένα" έχουν αξιοπρέπεια;

copy paste :
Δεκάδες άτομα μπήκαν από το παράθυρο στην ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ούτε καν τα απαραίτητα προσόντα, παρά μόνο τα κομματικά και διορίστηκαν στην ΕΡΤ με δεκαπλάσιους μισθούς από τον βασικό.

Η ΕΡΤ υπήρξε μια ακόμη Ολυμπιακή Αεροπορία, χώρος περίθαλψης και θαλπωρής χιλιάδων κομματικών φίλων. Εκεί έβρισκε ένα πιάτο φαί ο κάθε κατατρεγμένος, κάθε πονεμένη ψυχή, μία άστεγη γκόμενα, κόρη, σύζυγος, τα ξαδέρφια, οι κοντοχωριανοί των βουλευτών και πολιτευτών μας.

Ενα οικονομικό έγκλημα διαρκείας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των Ταμείων της ΕΡΤ, το οποίο συνεχιζόταν παρά την αλλαγή κυβερνήσεων, διοικήσεων και προσώπων, αποκαλύπτεται μέσα από τα 9 συνολικά πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημοσίου . Αυτό που αποδεικνύεται μέσα από τις εκθέσεις ελέγχου είναι ότι το έγκλημα εις βάρος της ΕΡΤ ήταν διακομματικό και διαχρονικό και εξελισσόταν, βεβαίως, με τη συμμετοχή όλων: διοικήσεων, ορισμένων συνδικαλιστών και εργαζομένων, αλλά και των σταρ της ενημέρωσης που λάμβαναν το δικό τους γενναίο μερίδιο από την πίτα. Υπερβολικοί μισθοί, παράνομα μπόνους, παράνομες αναθέσεις υψηλού κόστους, παράνομες προσλήψεις, πάρτι αδιαφάνειας στις μικτές παραγωγές, αλλά και επίορκοι υπάλληλοι που ήταν ταυτόχρονα και αρχισυνδικαλιστές συνθέτουν το παζλ της διαφθοράς και της σπατάλης μέσα στη δημόσια ΕΡΤ

Αλληλεγγύη στην Έλλη Στάη

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Δεν μας λες κάτι καινούργιο.
Μέσα σ’ όλους αυτούς, τους «βολεμένους», υπήρχαν και οι απλοί εργαζόμενοι. Με μισθούς κανονικούς. Λίγο πάνω, λίγο κάτω από το χιλιάρικο. Προ κρίσεως. Ξαφνικά Μέσα σε μια νύχτα τους πέταξαν στο δρόμο. Όλους. Χωρίς αποζημιώσεις. Χωρίς να τους πληρώσουν. Ένα χρόνο μετά εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι. Οι «βολεμένοι» πέρασαν απέναντι. Στη ΝΕΡΙΤ. Εξακολουθούν να παίρνουν τρελά λεφτά, τα δικά σου και δικά μου λεφτά. Κάνοντας τα ίδια και χειρότερα αίσχη. Και από ενημέρωση; Προπαγάνδα του κερατά.
Όσο για το «Αλληλεγγύη στην Έλλη Στάη», θα συμπλήρωνα και στον Παντελή Καψή, στον Σίμο Κεδίκογλου, στους αποχαυνωμένους, αφάσιους καναπεδάτους………
Καλά … ισοπεδωτικά σαράντα!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος 9.17
Αγαπητέ Νίκο φυσικά και γνωρίζω πως δεν είσαι και ούτε υπήρξες υπάλληλος στην Ερτ, αλλά μάλλον έχεις προφανώς μπερδευτεί συγχέοντας προσωπικές φιλίες ή και συμπάθιες με κάποια πρώην πελατάκια πολιτικών γραφείων που τα βόλεψαν στην τοπική Ερα και που τώρα θυμήθηκαν να κάνουν την επανάσταση τους υποτίθεται κοπτόμενοι για την ιστορία της Ερα Χανίων. Λυπάμαι αλλά έτσι επανάσταση δεν γίνεται. Τα κίνητρα αυτών των τσάμπα μάγκων είναι ποταπά. Αλήθεια γνωρίζεις τι ποσοστό διοικητικών υπαλλήλων είχε η τοπική ερα? και τι ακριβώς έκανα ν και με τι ωράριο? Πως μετατέθηκαν εδώ? σε τι διπλοθέσεις ήταν? δεν νομίζω να είσαι αφελής και να μην γνωρίζεις. Συνεπώς επειδή γνωρίζω πως εσύ είσαι ακέραιος χαρακτήρας σε παρακαλώ πάρε αποστάση από προσωπικές σχέσεις και δες το θέμα στην ολότητα του και θα με δικαιολογήσεις. Εξάλλου στα Χανιά ζούμε όλα μαθαίνονται και οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα, που τα ίδια παλιότερα σε παρέες σχεδόν καμάρωναν ξεδιάντροπα για το πάρτυ που γινόταν στο μαγαζάκι τους...συνεπώς το παιχνίδι τους ήταν εξαρχής στημένο και χαμένο.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ο κάθε ένας.
Εκ του ασφαλούς.
Ανώνυμα.
Ανώδυνα.
Ανεύθυνα.
Ανήθικα.
Μπορεί να λέει.
Ότι θέλει.
Για τους άλλους.
Που αγωνίζονται.
Είναι όμως σωστό;
Είναι τίμιο;
(Τελικά μου φαίνεται ότι οι εκούσια στυμμένοι θα είναι και οι χαμένοι, της υπόθεσης. Αυτούς που αντιστέκονται, δεν τους φοβάμαι. Είμαι μαζί τους. Ανεπιφύλακτα....)

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει και ο 19χρονος γιος μου «ποτέ μη μπλέκεις σε διαμάχες στο διαδίκτυο». Επειδή, όμως, τα σχόλιά σου - ΑΝΩΝΥΜΕ συνάνθρωπέ μου - τα διάβασαν και τα παιδιά μου και επειδή σιχαίνομαι τα ψέματα, θα κάνω τον κόπο να σου απαντήσω και μάλιστα με ονοματεπώνυμο: Είμαι η Σοφία Θεοδωράκη δημοσιογράφος στην ΕΡΑ Χανίων. Έχω 4 παιδιά, εκ των οποίων το ένα (η μοναχοκόρη μου) με βαριά αναπηρία (πιστοποίηση ΚΕΠΑ άνω του 90%). Το αναφέρω αυτό όχι για να με λυπηθείς (μόνο για λύπηση δεν είμαι). Το αναφέρω γιατί ο αποτυχών υποψήφιος ευρωβουλευτής και τέως υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης(!) Π. Καψής είπε στη βουλή ότι οι προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ δεν έγιναν, βέβαια, μέσω ΑΣΕΠ, αλλά έγιναν με «κοινωνικά κριτήρια». Οι απολύσεις άραγε με τι κριτήρια έγιναν; «Μπήκα» στην ΕΡΤ το 1994, όταν ο τότε διευθυντής Μ. Παπαδάκης, μου τηλεφώνησε στο σπίτι μου και με ρώτησε αν θέλω να δουλέψω στην ΕΡΤ. Δούλεψα επί 12 χρόνια ως συμβασιούχος με μπλοκάκι, με πλήρες ωράριο και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα (ούτε μία μέρα άδεια - ούτε καν αναρρωτική - κανένα επίδομα, κανένα δώρο ποτέ). Έγκυος πέντε μηνών πήγαινα στη δουλειά επί ένα μήνα με πατερίτσες και σπασμένο πόδι για να μη χάσω το μεροκάματο (502 ευρώ το μήνα με πλήρες ωράριο). Η πλειοψηφία των συναδέλφων στα ιδιωτικά μέσα της πόλης πέρασε κάποτε από την ΕΡΑ Χανίων, αλλά όλοι έφευγαν τελικά γιατί δεν άντεχαν αυτές τις συνθήκες. Όσοι αντέξαμε μονιμοποιηθήκαμε το 2006 με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το διάταγμα Παυλόπουλου και μέσω ΑΣΕΠ. Όταν απολύθηκα έπαιρνα 1200 ευρώ το μήνα (4 παιδιά, 19 χρόνια προϋπηρεσία κτλ). Δε συνεργαστήκαμε με τους βιαστές μας, δεν περάσαμε απέναντι, δεν υπογράψαμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων διοριζόμενοι στη ΝΕΡΙΤ, αλλά ακολουθήσαμε το ένστικτό μας και εντελώς παρορμητικά, αληθινά και γνήσια και ερμηνεύοντας την επιθυμία εκατοντάδων συμπολιτών μας, που μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, μείναμε εκεί. Προστατεύουμε τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ραδιοφώνου των Χανίων, παλεύουμε, χωρίς να μας έχουν καταβληθεί τα νόμιμα, για την αξιοπρέπειά μας, που εσύ πιστεύεις ότι δεν έχουμε γιατί είμαστε «βολεμένα». Άραγε έχουν περισσότερη αξιοπρέπεια οι δύο από τους παλιούς συναδέλφους μας που διορίστηκαν στη ΝΕΡΙΤ και πληρώνονται έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να έχουν δουλέψει ούτε ένα λεπτό; Τα στοιχεία τους στη διάθεσή σου. Δυστυχώς η νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι ό, τι χειρότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί! Όλα αυτά που «καταγγέλλεις» βρίσκονται εκεί, αλλά γιατί να ασχοληθείς; Προφανώς είσαι κι εσύ οπαδός του success story του Σαμαρά και οι αγωνιζόμενοι σου χαλάνε αυτή τη μαγική εικόνα. Να τη χαίρεσαι, λοιπόν τη νέα σου ΥΕΝΕΔ αυτή σου αξίζει! Σε λυπάμαι, μόνο, χαιρέκακε συμπολίτη μου, γιατί εκεί που άλλοι βλέπουν αλληλεγγύη, αγάπη, ανθρωπιά, ελπίδα και πολλά άλλα, εσύ βλέπεις παρακμή… Ευτυχώς για μας και δυστυχώς για κάποιους σαν εσένα, η απόλυση μετατράπηκε σε ευλογία κι αυτό πίστεψέ με δε συμβαίνει συχνά στις ζωές των ανθρώπων! Εγώ θα είμαι εκεί για όσο χρειαστεί γιατί το οφείλω στην κ. Νίκη από τη Σπάρτη (π.χ.) που μας ακούει κάθε μέρα από τα μεσαία κι αν κάποια μέρα δε μας ακούσει τηλεφωνεί ανήσυχη για να δει τι συμβαίνει! Ανάλογες περιπτώσεις έχουμε από Καλαμάτα, Κύθηρα, Νίσυρο, Ικαρία κτλ. Αυτό είναι το Δημόσιο ραδιόφωνο κι ας έχει «χαμηλή ακροαματικότητα». Θα είμαι εκεί για να δίνω λόγο και βήμα σε όποιον συμπολίτη μου το επιθυμεί. Και τελικά θα είμαι εκεί για να μπορώ στο μέλλον να λέω στα εγγόνια μου όταν θα με ρωτούν «τι έκανες στον πόλεμο», ότι δούλεψα πολύ καιρό τσάμπα. Κι αν αυτό δε σημαίνει τίποτα για σένα, τουλάχιστον θα μπορώ να λέω ότι δεν έβριζα – ΑΝΩΝΥΜΑ - απολυμένους και βασανισμένους συνανθρώπους μου…..

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Σοφία σε ευχαριστώ πολύ.