Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Της φυσαλίδας…




Πράξη πρώτη:
Έκλεισαν το εργοστάσιο παραγωγής της Κόκα –Κόλα στη Θεσσαλονίκη. Πριν 9-10 μήνες περίπου. Απέλυσαν εκατοντάδες εργαζόμενους. Μετέφεραν το εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Όσοι από τους εργαζόμενους δεν απολύθηκαν, απεργούν. Σε συμπαράσταση των απολυμένων συναδέλφων τους. Και όλοι μαζί καλούν τους Έλληνες καταναλωτές, να μην αγοράζουν τα προϊόντα της 3 Ε.

Το κλείσιμο του εργοστασίου. Η μεταφορά του. Η απεργία. Το κάλεσμα. Δεν υπήρξαν για τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.


Πράξη δεύτερη:
 Η οθόνη της τηλεόρασης γεμίζει από Ελλάδα. Ειδυλλιακές εικόνες από τα Χανιά, τη Φλώρινα, την Αθήνα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη. Κομπάρσοι παριστάνουν ευτυχισμένους ανθρώπους, κάθε ηλικίας. Που περπατούν ή  στέκονται και πίνουν τα προϊόντα της 3 Ε. Φορώντας κόκκινα μπλουζάκια. Άλλοι κομπάρσοι παριστάνουν χαρούμενους εργαζόμενους. Μέσα στο χώρο της δουλειάς τους.  Όλα αυτά με μουσική υπόκρουση των «Χαρταετών» του Μίκη Θεοδωράκη. Και μια γλυκιά, σταθερή φωνή, πιθανώς του Γρηγόρη Βαλτινού, μας ενημερώνει ότι:
«Όταν είσαι στην Ελλάδα 45 χρόνια μαζί με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο χαμόγελο, όταν ταξιδεύεις κάθε ημέρα σε κάθε γωνιά της ομορφότερης χώρας, τότε μένεις στην Ελλάδα. Η Κόκα Κόλα 3 Ε είναι εδώ και θα μείνει εδώ. Στην Ελλάδα μας για ένα καλλίτερο αύριο που το δημιουργούμε εδώ, μαζί!»
Μεταδίδεται, κατά κόρον,  επί αδράς αμοιβής,  από όλα τα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα…..


Φινάλε:
Όμορφος κόσμος.
Κόκα-κωλικά φτιαγμένος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: