Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Στα «χωράφια» του Δήμου Χανίων.


Τα λέω.
Τα γράφω.
Τα φωνάζω χρόνια.
Από όπου μπορώ.
Όσο μπορώ.
Σε Βουλευτές.
Ραδιόφωνα.
Τηλεοράσεις.
Εφημερίδες.
Νομαρχιακά Συμβούλια.
Δημοτικά Συμβούλια.
Ημερίδες κλπ.
Με τις διάφορες ειδικότητες που είχα κατά καιρούς.
Ως απλός βιοκαλλιεργητής.
Ή ως Προέδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Ν. Χανίων.
Του Συνδικαλιστικού οργάνου των βιοκαλλιεργητών.
Είτε ως μέλος του ΔΣ της «γαία».
Πολλά από αυτά.
Αποσπασματικά.
Κάτι σαν τσιτάτα.
Ατάκες.
Κυρίως τα θεωρητικά.
Ακούω.
Ή διαβάζω.  
Να τα επαναλαμβάνουν διάφοροι.
Επιφανό…. φαινόμενοι κατά καιρούς.
Για άλλη μια φορά.
Έκατσα και τα έβαλα σε τάξη.
Τα προσάρμοσα.
Στη παρούσα κατάσταση.
Και τα κατάθεσα.
Στην επιτροπή προγράμματος.
Του συντονιστικού οργάνου.
Ή αλλιώς.
Της Οργανωτικής Επιτροπής.
Της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Χανιά «Πρώτα ο Άνθρωπος».
Με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Σαρρή.
Και σας τα παρουσιάζω.
Όντας σίγουρος.
Ότι θα τύχουν μίας καλλίτερης τύχης.
Από πλευράς εφαρμογής.
 
Δήμος Χανίων και Πρωτογενής Τομέας.
Η πολιτική της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, αν εξαιρέσουμε το πανηγύρι του «Αγροτικού Αύγουστου», ήταν ανύπαρκτη. Ακόμα και για τα στοιχειώδη ή απαραίτητα. Την εξαγγελία  δηλώσεων καταγραφής πχ, από τους υπαλλήλους του Δήμου,  για λογαριασμό του ΕΛΓΑ, των καταστροφών στη παραγωγή, από ακραίες καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα ή παγετό). Ή τη παρέμβαση-πίεση προς την Αντιπεριφέρεια για την έγκαιρη και σωστή καταπολέμηση του δάκου. Σε αντίθεση με άλλους γειτονικούς δήμους, που έγινε όποτε υπήρξε ανάγκη.
Είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν σε αυτό το τομέα. Καταρχήν υποχρέωση μου είναι να επισημάνω   ότι, η παραγωγή  στη ύπαιθρο & η διάθεση των βιολογικών προϊόντων στις πόλεις έχει συμβάλλει στον θετικό επαναπροσδιορισμό της σχέσης πόλης-υπαίθρου. Η φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας λειτουργεί σαν μια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης & προώθησης καινοτόμων δράσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο & την ενίσχυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ταυτότητας των περιοχών που εφαρμόζεται συστηματικά. Η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απλώς ως μία καλλιεργητική πρακτική λίγων ανθρώπων & να υποστηρίζεται με διάφορες επικοινωνιακές «κορώνες». Είναι  κάτι παραπάνω από έκδηλη η ανάγκη για μια στρατηγική αειφορικής ανάπτυξης & ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων από όλους μας.
Η ανάπτυξη της παραγωγής βιολογικών προϊόντων στο Δήμο  Χανίων  κρίνεται σημαντική μιας & θα συντελέσει:
- στη μείωση των οικονομικών προβλημάτων των παραγωγών.
- στη μείωση της εξάρτησης από τις επιδοτήσεις.
- στην ανάπτυξη & διατήρηση του αγροτικού χώρου στο δήμο, ειδικά στις προβληματικές περιοχές.
- στην αύξηση των εξαγωγών.
- στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης από τις γεωργικές δραστηριότητες & του κόστους απορρύπανσης.
- στο κτίσιμο της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται με πρακτικές & διαδικασίες φιλικές προς τον άνθρωπο & το περιβάλλον.
- στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που βασίζεται στον αγροτικό χώρο ( γεωγραφικό, κοινωνικό, πολιτισμικό) των Χανίων.
- στη προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πράγμα που θα αποτελέσει παράγοντα σοβαρής ανάπτυξης του γνήσιου αγροτουρισμού & του φυσιολατρικού τουρισμού στο δήμο.  Αντίστοιχα, θα διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, τουλάχιστον για αυτές τις κατηγορίες τουρισμού.
- στη δημιουργία νέων επενδύσεων & νέων θέσεων εργασίας.
-  στην αποφυγή υποβάθμισης, διατήρηση & βελτίωση των φυσικών πόρων των Χανίων.
Επί του πρακτέου:


·        Να γίνει,  με τη βοήθεια του Δήμου, και χωρίς κηδεμονίες ή «καπελώματα»,  ανασύσταση, επαναδραστηριοποίηση,  σύμφωνα με τις προβλεπόμενες σύγχρονες προδιαγραφές,  των Αγροτικών Συλλόγων ή Συνεταιρισμών, που υπάρχουν μόνο ως σφραγίδες. Να καταγραφούν οι υπάρχουσες υποδομές  (γραφεία, αποθήκες, συσκευαστήρια), οι οποίες ρημάζουν και να ξαναγίνουν χρηστικές. Από τους ίδιους τους αγρότες  ή  από Πολιτιστικούς Συλλόγους ή τον Δήμο.
·        Πρέπει να πραγματοποιούνται με τη βοήθεια πάντα του Δήμου ποικιλία εκδηλώσεων, όχι μόνο ημερίδων, όπου συνήθως η συμμετοχή είναι ελάχιστη, σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας, ΜΑΪΧ, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ Φυσικών Πόρων, για την ενημέρωση των αγροτών πάνω σε θέματα της Έρευνας για την απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας και κατάρτισης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας,  μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με το τουρισμό.
·        Με τη βοήθεια του Δήμου και σε συνεργασία πάντα με Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας, ΜΑΪΧ, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ Φυσικών Πόρων, και με χρηματοδότηση μέσω των ΕΣΠΑ ή από όπου αλλού μπορεί αυτό να επιτευχθεί,  να γίνει καταγραφή των ντόπιων ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών & αυτοχθόνων φυλών ζώων. Να δημιουργηθεί  & να αξιοποιηθεί  τράπεζα δεδομένων του πολλαπλασιαστικού υλικού αυτών των φυτών & ζώων.
·        Nότια της πόλεως των Χανίων & στα όρια του ΔΕ Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, μεταξύ Χρυσοπηγής Κατσιφαριανών και Μετοχιού Καλλιτεράκη, υπάρχει ένας πυρήνας βιολογικών αγροκτημάτων, εκτάσεως αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων, ίσως η μεγαλύτερη σε έκταση στη Κρήτη, όπου καλλιεργούνται ελιές, εσπεριδοειδή, αβοκάντο & κηπευτικά, δηλ. τα βασικά καλλιεργούμενα είδη του νομού. Αν όχι όλη η έκταση (αυτό θα εξαρτηθεί από τις ιδιοκτησίες), σίγουρα ένα μέρος της, να χαρακτηρισθεί ως «Οικολογικό Πάρκο». Στα όρια του Πάρκου αυτού, να δημιουργηθεί, πάντα μέσω των ΕΣΠΑ κλπ,  αν αυτό είναι εφικτό,  ένα Κέντρο γενικής  πληροφόρησης για τη παραγωγή των βιολογικών προϊόντων του νομού.
Το συγκεκριμένο Κέντρο να περιλαμβάνει υπαίθριους χώρους επίσκεψης, μέσω μονοπατιών, χώρο εκδηλώσεων, εκθέσεις όλων των παραγόμενων βιολογικών προϊόντων του νομού, βιβλίων – περιοδικών- έντυπου υλικού με θέμα τη βιολογική παραγωγή. Να είναι επισκέψιμο, από σχολεία όλων των βαθμίδων, καταναλωτές, τουρίστες, φοιτητές, εμπορικούς αντιπρόσωπους & φυσικά αγρότες.
·        Έχει εκδοθεί αρκετά χρόνια πριν, Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει τη τροφοδοσία των Παιδικών Σταθμών με Βιολογικά Προϊόντα. Φρούτα και λαχανικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί. Ο Δήμος Χανίων, θα μπορούσε να ξεκινήσει με τους παιδικούς σταθμούς δικαιοδοσίας του, με τοπικά βιολογικά προϊόντα, των οποίων πλέον οι τιμές χονδρικής, δεν διαφέρουν από αυτές των συμβατικών. Βοηθούσης της οικονομικής κρίσης, σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα φθηνότερες. Επιπλέον η παραγωγή που υπάρχει θα μπορούσε να καλύψει κάλλιστα της ανάγκες των παιδικών σταθμών.
·        Για τη δημιουργία ξεχωριστής λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων στα Χανιά, να μην υπάρξει πρόταση, αφού  δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο & δεν υπάρχει αρκετός αριθμός παραγωγών που να συμμετέχουν. Χωρίς νομοθεσία, που να καθορίζει τα της λειτουργίας των πρότυπων λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων, ποιος μπορεί να αναλάβει τέτοιου είδους ευθύνη;  
Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει στις κοινές λαϊκές αγορές οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων να είναι τοποθετημένοι και συγκεντρωμένοι όλοι μαζί. Στις λαϊκές αγορές των Χανίων, αυτό εφαρμόστηκε καταρχήν, σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει. Στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου,  η τοποθέτηση των  πιστοποιημένων βιοπαραγωγών, προβλέποντας & την πιθανότητα  αύξησης του αριθμού αυτών, να γίνει στην αρχή της Οδ. Μίνωος & στο δεξιό τμήμα αυτής, απέναντι από το 7ο Δημ. Σχολείο. Για τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές, καλό θα ήταν να υπάρξει & εκεί διαχωρισμός, εφόσον ο αριθμός των συμμετεχόντων παραγωγών το επιβάλει. Την ιδιαίτερη σήμανση των πάγκων, ούτως ή άλλως θεωρείστε την ως δεδομένη, μιάς & οι βιοπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν σε ιδιαίτερο μέρος του πάγκου τους αυτά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
·        Σύνηθες πρόβλημα είναι οι ζωοκλοπές ή οι αγροζημίες, βόρεια ή νότια του ΒΟΑΚ. Πρέπει να ζητηθεί από πλευράς Δήμου περισσότερη αστυνόμευση.
·        Να γίνονται εξαγγελίες καταγραφής για τον ΕΛΓΑ, των ζημιών από ακραίες καιρικές συνθήκες.
·        Σε περιπτώσεις που η δακοκτονία καθυστερεί ή δεν γίνεται όπως θα έπρεπε να παρεμβαίνει ο Δήμος δυναμικά.
·        Απαγόρευση του κυνηγιού,   βορείως του ΒΟΑΚ. Είναι μία περιοχή που ασκείται το κυνήγι, κυρίως μικρών πτηνών αποδημητικών ή μη, παρά το γεγονός ότι είναι πια ημιαστική.


Αυτά τα όχι και λίγα.
Και ο θεός ψηφοφόρος.
Ας βάλει τη ψήφο του…….


Δεν υπάρχουν σχόλια: