Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η Αρχοντιά της Καθαριότητας.




Πριν λίγες ημέρες σας παρουσίασα  τις προτάσεις μου για το Πρωτογενή Τομέα που κατέθεσα στην επιτροπή Προγράμματος, του συνδυασμού Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πρώτα ο Άνθρωπος». Σήμερα σας δίνω αυτές που κατάθεσα για τα σκουπίδια. Θα μπορούσα να βάλω και άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα σε κάθε συνοικία, σε κάθε Δημοτική Ενότητα,  να δημιουργηθεί ένας διαμετακομιστικός σταθμός απορριμμάτων. Δεν το έκανα γιατί, όχι ότι το θεώρησα πολυτέλεια, ή ανεφάρμοστο, αλλά γιατί πιστεύω ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε πιο αναγκαία, βασικά πράγματα. Που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Προτείνω αυτά  τα μέτρα για περιοχές του Δήμου  που γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά αν υπάρχουν,  που σίγουρα θα υπάρχουν και αλλού τα ίδια προβλήματα,  να εφαρμοστούν  και εκεί.



Έχει ειπωθεί κατ΄ επανάληψη. Από τη απερχόμενη Δημοτική Αρχή και από τον ίδιο τον κ. Σκουλάκη, ότι ο Δήμος Χανίων είναι η καθαρότερη πόλη της Ελλάδας. Μπορεί στο κέντρο να είναι και έτσι. Ή στη παλιά πόλη. Και όχι πάντα. Αργίες και Σαββατοκύριακα οι κάδοι παντού ξεχειλίζουν.
Η  κατάσταση με τα σκουπίδια, κυρίως  στη Δημοτική Ενότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου  είναι τραγική.
Η πλειονότητα των κάδων των οικιακών απορριμμάτων είναι τοποθετημένοι χωρίς καμία μελέτη, από τις αρχές τις 10ετίας του 80,  έτσι και   εκεί,  που  βόλευε. Και όχι όπως και όπου έπρεπε να είναι τοποθετημένοι. Από τους Καποδιστριακούς Δημοτικούς άρχοντες. Διαχρονικά.  Για να μην τους κόβουν ψήφους. Αλλά και να τους φέρνουν ψήφους.
Δεν πλένονταν σχεδόν ποτέ, παρά μόνο από τη βροχή. Επειδή πάντα ήταν ανοιχτοί. Ανεξάρτητα με το αν ήταν γεμάτοι ή άδειοι.
Πετούσε ο κάθε ένας δημότης, που δεν κατείχε τη παιδεία της σωστής διαχείρισης των οικιακών ή επαγγελματικών του απορριμμάτων, ότι ήθελε, όποτε ήθελε, μέσα ή έξω ή μακριά από τους κάδους. Χωρίς να τιμωρείται.
Πολλοί από αυτούς τους κάδους άδειαζαν, μόνο όταν ξεχείλιζαν από σκουπίδια.
Τα ογκώδη αντικείμενα , όπως στρώματα, παλιές  ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, μπάζα κλπ, παρέμεναν  παρατημένα, πεταμένα, για ημέρες, ακόμα και εβδομάδες, όπου βόλευε το πέταγμα τους.
Οι κάδοι της ανακύκλωσης ήταν σπανιότατοι. Που άδειαζαν επίσης σπανιότατα.
Με τον Καλικρατικό Δήμο των Χανίων και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, της απερχόμενης  δημοτικής αρχής,  ότι θα δοθεί έμφαση στη καθαριότητα του Δήμου και στην αποκομιδή των σκουπιδιών, δεν άλλαξε κάτι προς το καλλίτερο. Το αντίθετο έγινε. Η κατάσταση χειροτέρεψε.
Παρόλο που τα οικιστικά δεδομένα   και οι ανάγκες,  που εν τω μεταξύ έχουν προκύψει,  δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια  βελτίωση της κατάστασης.
Ο συντονισμός για την αποκομιδή   μεταξύ των εμπλεκομένων, ιδιωτών εργολάβων, ΔΕΔΙΣΑ και  υπηρεσιών  καθαριότητας του Δήμου,  ήταν δύσκολος. Ανύπαρκτος. Οι τυχόν μελέτες που υποτίθεται ότι έγιναν για την επανατοποθέτηση ή νέα  τοποθέτηση κάδων, όπου χρειαζόταν, ήταν ανεπαρκέστατες με σαφέστατες ενδείξεις παρεμβάσεων. Για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους.  
Ακόμα και με τη  διαπλάτυνση και ωραιοποίηση της Σοφοκλή Βενιζέλου.
Οι κάδοι απορριμμάτων,  θα τοποθετούνταν,   κατόπιν μελέτης εκεί που πρέπει. Ειπώθηκε από την εξαγγελία του έργου. Επαναλήφθηκε πολλές φορές. Σε κάθε ευκαιρία. Σοφοί μελετητές εποίησαν την μελέτη.
Με την ίδια παραδοσιακή σοφία, γραμματείς,  φαρισαίοι και εργολάβοι την υλοποίησαν. Όταν άρχισε να εφαρμόζεται η μελέτη τοποθέτησης των κάδων στη Σοφοκλή Βενιζέλου, ως αφελής δημότης,  κατέθεσα αίτηση στο Δήμο ζητώντας αντίγραφο της μελέτης και το σκεπτικό τοποθέτησης των κάδων, από τη διασταύρωση με την Οδό Αγίας Μαρίνας έως τη διασταύρωση με την Οδό Ηρακλέους.  Αριθμός πρωτοκόλλου  64980 και ημερομηνία κατάθεσης της την 29η Αυγούστου 2011. Απευθυνόταν στην Επιτροπή Καθαριότητας και  στον τότε υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Κεμεσίδη Μανώλη. Ακόμα περιμένω επίσημη απάντηση. Άκουσα όμως άναυδος, στο τηλέφωνο,  τον Αντιδήμαρχο να μου λέει «τώρα τι ψάχνεις, μελέτη δεν υπάρχει».  Πρέπει να έλεγε την αλήθεια. Γιατί και να υπήρχε, έτσι όπως εφαρμόστηκε, φαίνεται πεντακάθαρα, ότι έχει υποστεί παρεμβάσεις. Από δημοτικούς συμβούλους, προέδρους τοπικών συμβουλίων, γραμματέων αλλά και προϊσταμένων. Ως είθισται…. 
Οι δε … μαγαρίζοντες δημότες εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητοι, παρά τα όσα προβλέπονται. Σαν λύση σε αυτό το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, που έχει να κάνει με την δημόσια υγεία και την εικόνα πολιτισμού του Δήμου Χανίων, ολόκληρου και όχι μόνο του κέντρου και του παλιού λιμανιού, αποφασίσθηκε η αύξηση των δημοτικών τελών. Η … « κασμιρένια κουστουμιά», ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Για να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Και όχι να βελτιωθεί. Με τη βούλα και του Δημοτικού Συμβουλίου. Έστω, κατά πλειοψηφία.
Η σημερινή κατάσταση έχει ελάχιστα βελτιωθεί. Οι κάδοι δεν αδειάζουν κάθε ημέρα. Άσχετα με το αν περνά ή δεν περνά το απορριμματοφόρο. Μόνο αν είναι γεμάτοι αδειάζουν. Αν όμως αδειάσουν πλένονται τουλάχιστον! Σε όλη τη περιοχή υπάρχουν μικρές χωματερές ογκωδών αντικειμένων, μπαζών κλπ. Κυρίως στους παράλληλους του ΒΟΑΚ. Που μπορεί να περάσουν και μήνες για να απομακρυνθούν.
Οι μπλε κάδοι της Ανακύκλωσης είναι ελάχιστοι και σπάνιοι. Όσο πιο έξω από την πόλη, τόσο πιο λίγοι. Οι περισσότεροι δε από αυτούς είναι τοποθετημένοι με ρουσφετολογικά κριτήρια μέσα σε προαύλια επιχειρήσεων, στα οποία οι δημότες που θέλουν να ανακυκλώνουν δεν έχουν πρόσβαση ελεύθερη. Επίσης δεν αδειάζουν τακτικά. Το απορριμματοφόρο περνά μία φορά κάθε 10 ή 15 ημέρες!
Κίτρινοι κάδοι ανακύκλωσης δεν υπάρχουν.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και συντονισμός με τη ΔΕΔΙΣΑ ή τους εργολάβους. Πρέπει να γίνει μία συνολική μελέτη επανατοποθέτησης των κάδων, με κριτήριο όχι σε κάθε πόσα μέτρα θα τοποθετηθούν οι κάδοι, αλλά με το πόσες οικογένειες και επιχειρήσεις θα καλύπτει ο κάθε κάδος.
Πρέπει να αυξηθούν οι κάδοι όλων των ειδών  ανακύκλωσης για μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
Πολλοί είναι εκείνοι οι δημότες που δεν έχουν τη παιδεία της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Ή δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια-καμπάνια ενημέρωσης τους  από πλευράς του Δήμου. Σε αυτό θα μπορούσαν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης να δημιουργήσουν σε συνεργασία με το Δήμο μικρά ενημερωτικά σποτάκια και τα οποία θα αναμεταδίδουν. Και τέλος, επιτέλους πρέπει οι δημότες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που προβλέπονται.

Σε γειτονιές όπου η άναρχη δόμηση, χωρίς σχέδιο πόλεως, δημιούργησε, μικρούς, στενούς ή αδιέξοδους δρόμους με πυκνή δόμηση, τα απορριμματοφόρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς. Έτσι η συσσώρευση των κάδων και των σκουπιδιών σε κεντρικότερους παράλληλους ή κάθετους δρόμους είναι μεγάλη, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Καλό θα ήταν σε αυτές τις περιοχές να επεκταθεί το σύστημα αποκομιδής «Πόρτα – Πόρτα»Με ταυτόχρονη διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή τους. Δηλαδή από τους ίδιους τους δημότες.. Τέτοιες περιοχές είναι:
·        Στα Λιβάδεια νότια και βόρεια  της Οδού Αλέξανδρου Παναγούλη.
·        Στο Κουμπέ δυτικά της οδού του Αγίου Στεφάνου.
·        Στη Σοφοκλή Βενιζέλου, δεξιά και αριστερά από τη Γογονή μέχρι και τη ΔΕΗ.
·        Στη ίδια οδό πάντα δεξιά και αριστερά από τις Εργατικές Κατοικίες μέχρι και την οδό Ηρακλέους στο Κόκκινο Μετόχι.
·        Δεξιά και αριστερά στην οδό Μουρνιών από τη Γογονή μέχρι λίγο πριν το  Μετόχι του Βρόντου.
·        Στην οδό Ελευθερίας στο Πασακάκι, από τη Γογονή μέχρι και το Μετόχι του Στύλου. 


Υ.Γ: Έχω τραβήξει εκατοντάδες φωτογραφίες με θέμα την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, σχετικά με τα σκουπίδια. Τις κρατώ στα αρχεία μου. Κάποια στιγμή θα χρειαστούν. Πιθανώς για τα «πούπουλα» που τους έχω τάξει. Πολλές από αυτές τις έχω κοινοποιήσει και στον κ. Βάμβουκα. Από πέρυσι το καλοκαίρι. Χώρια από αυτές που έχει τραβήξει ο ίδιος. Στη περιβόητη βόλτα μας. Ελπίζω, να τις θυμάται…..  


Δεν υπάρχουν σχόλια: