Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Άγριες πεζοδρομίων ιστορίες.Περιφερειακά της πόλεως των Χανίων, τα πεζοδρόμια είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Και εκεί όπου υπάρχουν, η μεταχείριση τους είναι άκρως ιδιαίτερη και  ποικίλη. 

Όπου είναι ευρύχωρα, το παρκάρισμα είναι ολοκληρωτικό.


Ή καταπατείται από «επιχειρηματίες», προς δική τους εξυπηρέτηση και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.Σε ποιο στενά πεζοδρόμια το παρκάρισμα γίνεται …. καβαλίκεμα.  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πάνω τους έχουν τοποθετηθεί κάδοι. Ή γίνονται χώροι εναπόθεσης κάθε είδους απορρίμματος του σύγχρονου πολιτισμού μας. 
Υπάρχουν και πεζοδρόμια ξεχασμένα τα οποία έχουν μετατραπεί σε αδιάβατα από τα βάτα. 


Ή έχουν καταστεί επικίνδυνα,  από την καταστροφή που προξενούν τα δέντρα, με τις ρίζες τους, αφού  έχουν φυτευτεί όπως – όπως  εκεί. Τέλος υπάρχουν και κάποια άλλα πεζοδρόμια που τα τρώει η ….. μαρμάγκα!Εφόσον προβλέπονται από τις αρχικές μελέτες σχεδίου πόλης, κατασκευάζονται κατά την εφαρμογή των σχεδίων, όπως είναι φυσικό. 
 Είναι όμως φυσικότερο, να γίνονται μετατροπές σχεδίων πόλεως και τα πεζοδρόμια να καταργούνται ή να μεταφέρονται. 
Φυσικότατο είναι να καταργούνται, εν είδη ρουσφετιού, αφού με την ανοχή την δική μας κάποιοι επαγγελματίες τοπικοί άρχοντες , θέλουν να εξυπηρετήσουν την πελατεία των ψηφοφόρων τους. 
Ή τέλος ακόμα  είναι …. φυσικοτερότατο,  να καταργούνται στην ζούλα , για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ίδιων τον τοπικών αρχόντων.
Πρόσφατα συνεργείο του Δήμου Χανίων, εξαφάνισε ένα μέρος  του πεζοδρομίου δυτικά των εργατικών κατοικιών στο Κόκκινο Μετόχι μετατρέποντας  το σε δρόμο.  Ενώ είχε κατασκευαστεί όπως προβλεπόταν από το σχέδιο πόλης, μαζί με τις Εργατικές Κατοικίες. Ποιος ο λόγος  κατάργησης του;Έχουν ερωτηθεί δημόσια οι υπηρεσίες του Δήμου. Από το "parakritika.gr". Δύο φορές. Απάντηση δεν υπήρξε.Οπότε τι;  Καταλήγουμε, όχι αυθαίρετα στο  «φυσικοτερότατο». Για έναν λόγο παραπάνω. Είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε πολύ καλά. Όχι μόνο 18 χρόνια …. 


Υ.Γ: Οι φωτογραφίες είναι όλες τραβηγμένες από το Κόκκινο Μετόχι, την Χρυσοπηγή και τον Κουμπέ. Η θεματολογία τους δεν με δυσκόλεψε στο παραμικρό. Μία μικρή βολτούλα, του ενός τετάρτου της ώρας έκανα…..


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: