Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Και τα …μπουλντόκ λυμένα!





Ο Εριώδης Αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus) είναι ένα έντομο που τρέφεται ρουφώντας  χυμούς από τα φύλλα των εσπεριδοειδών.  Τα έντομα αυτά εκκρίνουν  μελιτώδεις ουσίες. Οι οποίες εμφανίζονται σαν μπαμπάκι  κάτω από τα φύλλα. Στην συνέχεια , καλύπτονται με ένα βρώμικο μαύρο στρώμα που προκαλεί ο μύκητας της καπνιάς, ο οποίος αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώματα. 

Έτσι τα φύλλα, τα μικρά κλαδιά της νέας βλάστησης  και οι καρποί μαυρίζουν, μειώνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα των δέντρων με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξή τους και τη σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση των καρπών των εσπεριδοειδών.  Για την αντιμετώπιση του, την 10ετία του 80 αν δεν κάνω λάθος, τότε που πρωτοεμφανίστηκε και δημιούργησε τεράστια προβλήματα, εξαπολύθηκε από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και ελαίας  το ωφέλιμο έντομο  Cales noacki.  Τα αποτελέσματα αντιμετώπισης με αυτόν τον τρόπο, του προβλήματος,  ήταν θεαματικά. Φέτος βλέπω πάλι να υπάρχει μία σημαντική έξαρση. Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει αυτό. Οι καιρικές συνθήκες;  Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται  κατά κόρον στα αμπέλια,  στις ελιές ή στα κηπευτικά, έχουν επηρεάσει και τον πληθυσμό  του ωφέλιμου αρπακτικού ;  

Ή μήπως το πρόβλημα αυτό δεν προέρχεται από τον εριώδη αλευρώδη, αλλά από άλλο έναν, νέο ξενόφερτο εχθρό, τον Μαύρο Ακανθώδη  Αλευρώδη ( Aleurocanthus spiniferus). Ο οποίος δεν επηρεάζεται από το ωφέλιμο Cales noacki. Τα συμπτώματα της προσβολής από αυτό το είδος μοιάζουν με αυτά που προκαλούνται από τον Εριώδη Αλευρώδη. Ήδη έχει εντοπιστεί στην Κέρκυρα. Και στην Αργολίδα έχουν σημάνει συναγερμό.
Εδώ ασχολείται με αυτό το θέμα  κάποιο  από τα ευρισκούμενα και ευχερούμενα ερευνητικά ιδρύματα;
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου; 
Η Αντιπεριφέρεια μήπως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: