Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Σαλαγάτε, αργά…..


Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να (ξανά) συζητιέται αν η Κρήτη πρέπει, να μετατραπεί σε «βιολογικό παράδεισο». Οι Κρήτες αγροτοσυνδικαλιστές, στη πρώτη τους συνάντηση με τη κ. Μπατζελή, την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το είχαν εντάξει μέσα στα αιτήματα τους. Όπως τότε έτσι και τώρα προκύπτει αυθόρμητα η ερώτηση «πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό».
Χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ συζήτηση για να απαντηθεί.
Πάντως, ένας ρομαντικός οραματιστής, θα έλεγε: «εύκολο, αν το θέλομε, αρκεί να το πιστέψομε».
Ένας άλλος όμως οραματιστής, πιο ρεαλιστής και προσγειωμένος, θα έλεγε: «ότι με την υπάρχουσα κατάσταση, την οποία βιώνουμε όλοι, χωρίς ωραιοποιήσεις, είναι ακατόρθωτο».
Ποιος έχει δίκιο;
Μάλλον ο δεύτερος.
Οι πρώτοι που είχαμε προτείνει δημόσια, να μετατραπεί η Κρήτη σε «βιολογικό νησί», ήταν ακριβώς πριν 11 ολόκληρα χρόνια. Είχαμε δε χαρακτηριστεί με διάφορα μη κολακευτικά κοσμητικά. Πριν από έξι χρόνια ακριβώς, κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ως εκπρόσωπος του θεσμοθετημένου Συνδικαλιστικού Οργάνου , το «Σύνδεσμο Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων ν. Χανίων», πετώντας στα σύννεφα, είχα προτείνει, τη δημιουργία, οργάνωση & λειτουργία συντονιστικού οργάνου – συμβουλίου για τη παραγωγή βιολογικών προϊόντων, στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης), η ΤΕΔΚ, το Ινστιτούτο Υποτροπικών & Ελέας Χανίων, το ΜΑΙΧ, το ΓΕΩΤΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ φυσικών πόρων & ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιολογικών προϊόντων. Σκοπός του η δημιουργία και η υλοποίηση Νομαρχιακού Σχεδίου Δράσης για τη παραγωγή βιολογικών προϊόντων φυτικής & ζωικής παραγωγής, με συγκεκριμένους άξονες δράσεων, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης, χρηματοδότησης & φυσικά υποστήριξης.
Χρειάστηκε να περάσουν 6 ολόκληρα χρόνια, για να σχηματιστεί μια επιτροπή για τη βιολογική γεωργία! Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ή ποτέ δεν είναι αργά. Σε αυτή την επιτροπή ορίσθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελέας Χανίων, του ΓΕΩΤΕ, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, του ΤΕΙ Φυσικών πόρων και των Βιοκαλλιεργητών. Δεν ξέρω γιατί οι βιοκαλλιεργητές δεν εκπροσωπούνται από το Συνδικαλιστικό τους Όργανο, μα μέσω της Ομάδας Παραγωγών «Βιολογική Κρήτη»!
Όπως και αν έχουν τα πράγματα, καλή – κακή, αυτή είναι η επιτροπή. Πότε θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται μου είναι επίσης άγνωστο. Αλλά και άμεσα να ξεκινήσει, τι θα προλάβει να κάνει; Ο «Καλλικράτης» έρχεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: