Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο κιμάς κό-πτε-ται παρουσία του πελάτου.

Πριν από λίγες ημέρες, ήμουν «καλεσμένος» σε μία ενημερωτική καθημερινή απογευματινή εκπομπή, τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.
Θέμα της εκπομπής «αγρότες πέρα από τα μπλόκα». Ως θέμα μου ακούστηκε πολύ ενδιαφέρον. Επειδή έχουμε απόκριες, είπα να ντυθώ «μαϊντανός» και να πάω. Αφού με καλέσανε. Δεν μου καλοπήγε αυτή η αμφίεση, γιατί φέτος είχα σκοπό να ντυθώ «φίδι φαλακρό». Όχι κολοβό. Φα-λα-κρό!
Η εκπομπή, από ένα σημείο και μετά, κόλλησε. Στο βούρκο του παρελθόντος. Με ευθύνη της παρουσιάστριας. Ειπώθηκαν ελάχιστα πράγματα για το μέλλον. Όμως, τόσα χρόνια στο παραθυράτο κουρμπέτι, έχω πάθει και μάθει. Παρά τις εκτός τόπου και χρόνου, κοινώς ξεκούδουνες, πλην όμως βαθυστόχαστες ερωτήσεις βρίσκω τον τρόπο, με λίγα και απλά λόγια, να περνώ αυτά που θέλω. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μια τηλεθεάτρια τηλεφώνησε και ζήτησε να πούμε για τη πρόσφατη μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αγυιά.
Αυτά που είπα ήταν:
Πριν από ένα μήνα περίπου ζήσαμε άναυδοι ένα σύγχρονο έπος. Το οποίο ονόμασα «Δημόσιο-υπαλληλιάδα». Με κόνσεπτ τη μετεγκατάσταση από τη Σφακίων στην Αγυιά. Παίχθηκε ένα παιχνίδι, σύγχρονης παραλλαγής, του παραδοσιακού «γκαίο-βαγκαίο». «Θα πάτε, δεν θα πάμε. Θα πάτε, δεν θα πάμε».
Μέσα σε όλα αυτά που έγιναν, ειπώθηκαν και γράφτηκαν, χάσαμε το ζητούμενο. Που ήταν και εξακολουθεί να είναι το πώς, με ποιο τρόπο θα εξυπηρετηθεί, έστω και γραφειοκρατικά, ο σύγχρονος αγρότης. Και όχι το πού.
Τι σημασία έχει αν οι τοίχοι του νέου κτιρίου είναι ροζ ή φούξια και αν αυτό το χρώμα, δένει σε ιδανικό «φένγκ σούϊ», με τις εναπομείνασες βρούβες στους εγκαταλειμμένους πορτοκαλεώνες της περιοχής.
Σημασία έχει να λειτουργεί σωστά η συγκεκριμένη υπηρεσία. Και δεν λειτουργεί σωστά. Για ένα επιπλέον λόγο. Τα τηλέφωνα τους ακόμα, δεν λειτουργούν. Επομένως δεν έχουν και σύνδεση με το ίντερνετ.
Σύμφωνα με το κανονισμό της Ε.Ε. 834/2007, στους βιοκαλλιεργητές κηπευτικών, επιτρέπεται η χρήση μόνο πιστοποιημένων βιολογικών σπόρων. Αν κάποιος βιοκαλλιεργητής θέλει να χρησιμοποιήσει ιδιοπαραγόμενους σπόρους από ντόπιες ποικιλίες λαχανικών, πρέπει να του εκδοθεί μία άδεια παρέκκλισης. Πρέπει να πάει στην Αγυιά και από εκεί, μέσω διαδικτίου, να του εκδοθεί αυτή η άδεια από τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου. Αυτό πρέπει να γίνει ένα μήνα, πριν αρχίσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Οι ημερομηνίες τρέχουν από τη πρώτη του έτους, για τη πρώτη καλλιεργητική περίοδο, που αφορά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Αν δεν υπάρξει σύνδεση ηλεκτρονική, πως θα εκδοθούν αυτές οι άδειες; Υπάρχει κίνδυνος, οι καλλιέργειες να μην πάρουν πιστοποίηση, εξ αιτίας αυτού του προβλήματος…….


Κάποιοι ενοχλήθηκαν. Από Νομαρχία μεριά.
Πήραν τηλέφωνο, μετά το τέλος της εκπομπής
και δήλωσαν ότι «τους αδίκησα».
Άφησαν και αριθμό τηλεφώνου κινητού.
Για να τους τηλεφωνήσω.
Να μου πουν πόσο, μα πόσο, τους αδίκησα.
Τηλέφωνο δεν πήρα.
Ούτε πρόκειται να πάρω.
Γιατί δεν αδίκησα κανένα.
Οι ίδιοι έχουν αδικήσει, πρώτα εμάς, τους χαχόλους υπηκόους τους.
Και μετά τον εαυτό τους.

Ας τα βάλουν λοιπόν με τον εαυτό τους. Αφού πρώτα κοιταχθούν στο καθρέφτη.
Και όχι στις οθόνες των τηλεοράσεων.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...και για να τους περάσει, ας πιούν ξύδι!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ε, όχι και ξύδι! Αυτοί είναι μόνο για χούμελη.