Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Έφαγε που έφαγε…..

Δωρεάν σταφίδα με φυτοφάρμακα στα σχολεία μας

 

Απαξιώνοντας τα βιολογικά προϊόντα, προωθούνται με ολοκληρωμένη διαχείριση φυτοφάρμακα!


Όταν λέμε ότι οι μαθητές πρέπει να μάθουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά και το κράτος πρέπει να συμβάλλει σ’ αυτό, δεν εννοούμε ότι το κράτος πρέπει να μοιράζει στα σχολεία φυτοφάρμακα με το κιλό... Όχι δηλαδή εκεί που πάμε να κάνουμε καλό, να κάνουμε φόνο...
Πιο συγκεκριμένα, σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, -στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές- εντοπίστηκαν υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου. Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ «Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τους μικρούς μαθητές, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και την προέλευση του προϊόντος.
Πώς βρέθηκε μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο στις σταφίδες; Έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι; Και αν ναι, γιατί το προϊόν διανεμήθηκε στα σχολεία; Πώς πιστοποιείται ότι οι σταφίδες είναι Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως επιβάλλεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Και γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά διανεμήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του σχολικού έτους χωρίς καμία προετοιμασία ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα του προγράμματος; Να σημειωθεί ότι η διαδικασία διανομής στα σχολεία Αττικής είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα μολυσμένα λαχανικά από ισπανικά κτήματα, το οποίο έχει αναστατώσει την Ε.Ε., αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψίες στα φρούτα και λαχανικά που αυτές τις ημέρες μοιράζονται στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Στους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν (τα αποτελέσματα, καθώς και τα στοιχεία του εργαστηρίου όπου στάλθηκαν τα δείγματα, βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) ανιχνεύθηκε η τοξική ουσία Pirimiphos methyl που χρησιμοποιείται για τον «καθαρισμό» των αποθηκών όπου φυλάσσονται σιτηρά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες τοξικολογικές δοκιμές για την επίδραση που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία –και δη σε μικρούς μαθητές– η χρήση του.
Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση (αριθμός 13637, ημερομηνία δημοσίευσης 27 Ιανουαρίου 2011) που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011 προβλέπεται δαπάνη ύψους 2.221.083 ευρώ, εκ των οποίων, 1.118.122 ευρώ θα βαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 1.099.960 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως επίσης επισημαίνεται στο άρθρο 5 της ίδιας απόφασης, τα προϊόντα που θα διατεθούν πρέπει να είναι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο agro 2. Oι αγρότες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα παραγωγής προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής με την παρακολούθηση υπεύθυνου γεωπόνου που αποδεικνύει ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει λανθασμένο ή απαγορευμένο σκεύασμα. Με βάση τη νομοθεσία, εφ’ όσον εντοπιστούν υπολείμματα, προβλέπονται σοβαρές συνέπειες, όπως η αφαίρεση του σχετικού πιστοποιητικού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ακόμα, όπως καθορίζει νέα υπουργική απόφαση (αριθμός 136432, ημερομηνία έκδοσης 24/2/2011) για τον καθορισμό λεπτομερειών όσον αφορά τους ελέγχους και τα δικαιολογητικά πληρωμής για την παράδοση των οπωροκηπευτικών στα σχολεία, κάθε παρτίδα προϊόντος πρέπει να συνοδεύεται με το «δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Aν είχε γίνει σχετική ανάλυση, τα υπολείμματα του μη εγκεκριμένου Pirimiphos methyl που οι προαναφερθείσες δειγματοληψίες εντόπισαν θα είχαν ανιχνευθεί. Οπότε ή δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίοι έλεγχοι ή τα αποτελέσματά τους αγνοήθηκαν...
Στα πακέτα που διανέμονται στα σχολεία οι σταφίδες είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς πάνω στη συσκευασία να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος, αλλά και το «μονοπάτι» που ακολούθησε έως ότου φτάσει στις σχολικές αίθουσες. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, από πού έγινε η προμήθεια του προϊόντος. Επίσης, πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως καθορίζεται στην υπουργική απόφαση.
Γίνεται φανερό ότι το όλο εγχείρημα είχε στόχο την απορρόφηση κονδυλίων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και κατά παράβαση της νομοθεσίας». (http://news.kathimerini.gr)
Την ίδια στιγμή, το ίδιο το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές απέτυχε στην πράξη. Η ιδέα φαινόταν καλή: να μοιράζονται δωρεάν φρούτα στα σχολεία, βοηθώντας τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες, να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και παράλληλα να υποστηρίζονται οι τοπικοί αγρότες. Το τριετές πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το 59% της χρηματοδότησης) ξεκίνησε με καλές προοπτικές αλλά στην πορεία κάτι δεν πήγε σωστά.
Τι πήγε στραβά;
Ανυπαρξία σχετικού μαθήματος που θα ενημέρωνε τα παιδιά για τις αρχές τις υγιεινής διατροφής
Μεγάλη καθυστέρηση στην διανομή των φρούτων. Φέτος μοιράστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο πριν τη λήξη η σχολική χρονιάς. Σημειωτέον, τα μήλα που μοιράστηκαν είχαν συλλεχθεί το Νοέμβριο, και ως τώρα φυλάσσονταν σε ψυγεία.
Υποβαθμισμένη ποιότητα προϊόντων λόγω ύπαρξης απαγορευμένων ουσιών στα φρούτα. Συγκεκριμένα, στις σταφίδες που μοιράστηκαν εντοπίστηκε η ουσία Pirimiphos methyl, η οποία είναι τοξική.
Επιπρόσθετα φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι κανονισμοί που δεν τηρήθηκαν (πχ σύστημα ιχνηλασιμότητας, ανυπαρξία συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (18/6/2009) για "[τα εθνικά μας προϊόντα], που αποτελούν πρότυπα ποιοτικής διατροφής".






2 σχόλια:

Provato είπε...

"Σημειωτέον, τα μήλα που μοιράστηκαν είχαν συλλεχθεί το Νοέμβριο, και ως τώρα φυλάσσονταν σε ψυγεία."

θα με πεθάνεις εσύ, καλά κάνω και τρώω μόνο ξεροψημένα μπουτάκια κοτόπουλο

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλώς τον!
Αφού τη καταβρίσκεις με ξεροψημένα μπουτάκια κοτόπουλου, μαγκιά σου.
Γλέντα το. Μια ζωή την έχουμε!