Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σκουπίδια, πόσα μέτρα και σταθμά πια.


Tη προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε, ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, στην οποία εξηγεί ότι «σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 4  Πυροσβεστικής Διάταξης που αφορά στην αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, οι ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χανίων ή κοντά σε αυτές και μέχρι αποστάσεως 100 μέτρων, ότι υποχρεούνται να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες αποψίλωσης αυτών από ξερά χόρτα και απομάκρυνσης τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα σε αυτά.
Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των υπόχρεων στα ανωτέρω, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, θα προχωρήσουν αυτεπάγγελτα στις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού των οικοπέδων με επιβάρυνση των ιδιοκτητών αυτών, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες πρόστιμο πενήντα λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου και θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.»
 (Οδός Χναρά 29, στο Κόκκινο Μετόχι. Λήψη φωτογραφίας Δευτέρα 25/6 απόγευμα. Το «προσάναμμα»,  λόφος. Χώρια τα υπόλοιπα. Παραμένουν  εκεί πάνω από εβδομάδα.)

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτών των ακάλυπτων χώρων και οικοπέδων, στις αστικές και ημιαστικές περιοχές του Δήμου, είναι τοποθετημένοι κάδοι απορριμμάτων, στις προσόψεις τους. Και ένας και δύο και τρεις και ακόμα παραπάνω. Με ή χωρίς μελέτες. Αβίαστα. Γιατί έτσι βολεύει. Τους πάντες. Ενοχλούν λιγότερο. Εκτός από τους ιδιοκτήτες. Οι οποίοι, στη πλειονότητα τους,  καθαρίζουν θέλοντας και μη, τις ιδιοκτησίες τους από τα σκουπίδια που άλλοι πετούν ή που περισσεύουν από τους κάδους. Από μπάζα μέχρι κουφάρια νεκρών ζώων. Για να μην πούμε για πιο εξεζητημένα! Είναι,  που είναι ντροπή…
 (Οδός Χναρά 15. Λήψη φωτογραφίας την ίδια ημέρα και ώρα με τη προηγούμενη φωτογραφία. Τα ξερόκλαδα είναι εκεί 15 ημέρες.   Περιμένουν και αυτά…)

Δυστυχώς η μέχρι τώρα στάση του Δήμου Χανίων, μέσω,  των μέχρι πριν λίγο καιρό,  αρμόδιων Αντιδημάρχων, προέδρων επιτροπών κλπ, αλλά και των   υπηρεσιών καθαριότητας, επιβραβεύει εμμέσως πλην σαφώς όλους εκείνους που δεν κατέχουν τη παιδεία της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Επιβραβεύει όλους όσους δημιουργούν απαράδεκτες εικόνες, εστίες μόλυνσης, εστίες από τις οποίες κινδυνεύει η δημόσια υγεία και εστίες επικίνδυνες για τη πρόκληση πυρκαγιών.  Κωφεύοντας και αδιαφορώντας, προκλητικά ενίοτε, στα δικαιολογημένα παράπονα όσων, από τους ιδιοκτήτες τολμούν  να διαμαρτυρηθούν.
Γιατί όσοι είναι ιδιοκτήτες  οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, στων οποίων τις προσόψεις έχουν τοποθετηθεί κάδοι, να υπομένουν αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις; Γιατί να είναι σε μία καθημερινή ψυχοφθόρα διαμάχη με τους δημιουργούς αυτών των καταστάσεων;
Να τιμωρούνται κιόλας, επειδή κάποιοι άλλοι ευθύνονται, είναι παράλογο, τουλάχιστον!

(Οδός Σοφοκλή Βενιζέλου και Ηρακλέους. Πάντα στο βασίλειο των σκουπιδιών. Στο Κόκκινο Μετόχι. Απόγευμα Δευτέρας και εδώ. Ο κάδος είναι λίγο πιο πέρα. Δεν χωρούσε στο κάδρο. Τα ξερόκλαδα εδώ, είναι ώριμο προσάναμμα. Παραμένουν εκεί πάνω από μήνα!)

Είναι καιρός πια, πέρα από τα  επικοινωνιακά τερτίπια, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μη σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, από ένα μέρος   δημοτών των Χανίων, αποτελεσματικά. Γιατί πρόβλημα υπάρχει. Που δεν κρύβεται πια. Δεν μπορεί να κρυφτεί.
Τρόποι υπάρχουν πολλοί. 
Ως πεφωτισμένοι παντογνώστες που είναι, τους γνωρίζουν.     
Ας κάνουν κάτι. 
Επιτέλους….

Δεν υπάρχουν σχόλια: