Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Λοτός ο γενναιόδωρος.




Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και  απαραίτητα θα πρέπει   να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στις ιώσεις αλλά παράλληλα να απολαύσουμε  γαστρονομικά τα μικρά εποχικά διαμάντια, τους λοτούς.

Με πατρίδα τη Κίνα ,είναι πανάρχαιο φρούτο.  Υπάρχουν περίπου 200 ποικιλίες λοτών. Μερικές από  αυτές τις ποικιλίες, είναι λίγο στυφές, κάποιες άλλες είναι υπόγλυκες, και μερικές πολύ γλυκές. Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα  και τη γλυκύτητα   του, είναι  ο βαθμός ωριμότητας και η ποικιλία.

 Είναι  πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Στη μαγειρική κυριαρχεί η άγνοια χρήσης του , καθώς  πολύ  επαγγελματίες αδιαφορούν, για την γευστική πολυπλοκότητα  που μας δίνει  η  χρήση φρούτων στη  μαγειρική. Το συγκεκριμένο  φρούτο μας δίνει  την ευκαιρία για τη δημιουργία γαστρονομικών θαυμάτων σε γλυκές η αλμυρές παρασκευές .

Όπως τη παρασκευή μαρμέλαδας  τσάτνευ,  για τη  συνοδεία  διάφορων  ειδών  τυριών.  Μιας σάλτσας για πράσινη σαλάτα ,  ακολουθώντας πάντα τη αρχή τρία μέρη έχτρα παρθένο ελαιόλαδο ένα μέρος ξύδι,  αλάτι,  πιπέρι και το αρωματικό που σας αρέσει που  στη συγκεκριμένη  περίπτωση είναι ο λοτός. Συνδυάζεται υπέροχα σε σάλτσες με κρέας,  θαλασσινά  και  ζυμαρικά.

Σήμερα μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία για να μετατρέψουμε  ένα εποχικό φρούτο σε λειτουργικό για τον οργανισμό αλλά και να εμπλουτίσουμε το γαστρονομικό μας ορίζοντα με νέες γευστικές εμπειρίες αξέχαστες.

Αρκεί να  δοκιμάσουμε.

Μέθοδος ωρίμανσης;  Βάζουμε τα φρούτα σε μια χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο  και με αυτό τον τρόπο συντομεύουμε το χρόνο ωρίμανσης

Γιάννης Αποστολάκης

Chef  ΜΑΙΧ
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας

(Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη που μου το έστειλε. Με την άδεια να το δημοσιεύσω. Το ίδιο κείμενο έχει δημοσιευθεί και στα «Χανιώτικα Νέαι»)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: