Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Πράσινα κρεμμύδια… σε σχολικούς λαχανόκηπους.



Πόσοι από τους υπάρχοντες σχολικούς λαχανόκηπους δίνουν. Μέσα από τα ελάχιστα τετραγωνικά. Τις ζαρντινιέρες. Τις γλάστρες.  Στα παιδιά. Την ευκαιρία. Να ζήσουν τη σημαντική διαδικασία γέννησης των φυτών. Με τη χρήση σπόρων;
Σε ελάχιστους! Αφού αγοράζονται τα φυτά,  από  την στημένη αλαφράδα,  του «η πεθερά μου θέλει να της φυτέψω λίτσι και αν δεν το κάνω θα πνίξει».

Από εκεί και μετά δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν.  Για να καταλάβουν.  Να μάθουν τα παιδιά. Ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοίΓεννιούνται από σπόρους, μεγαλώνουν, παράγουν καρπούς, σπόρους και πεθαίνουν.  Μιλούν με τον τρόπο τους. Όταν είναι υγιή, άρρωστα, υποσιτισμένα, διψασμένα.
Ξέρω μόνο, πως πάει χαμένη,  η υπευθυνότητα των παιδιών, παρά  τη καθημερινή φροντίδα και επιμέλεια που δείχνουν για τα φυτά. Η απόκτηση φυσικής συνείδησης, ευαισθησίας, σεβασμού προς τα φυτά και ότι τα περιβάλει,   είναι ελλιπής. Οι καρποί, από τους οποίους προέρχονται οι σπόροι, χάνουν τον συμβολισμό της προσπάθειας που καταβάλλεται.

 
Τα λαχανικά που παράγονται, τις περισσότερες φορές καταναλώνονται στα σχολεία.  Πόσο υγιές είναι αυτό. Όταν έχει χρησιμοποιηθεί. Κατά κόρο. Φυτόχωμα. Που για τη παραγωγή και ενίσχυση του. Έχουν χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων και στερεά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού;  Και για τη στερεοποίηση του,  χαρτιά  υγείας; Παρμένα φυσικά όχι από το σούπερ μάρκετ. 


Εντάξει, υπάρχουν αναλύσεις του φυτοχώματος. Που πιστοποιούν ότι η υπολειμματικότητα των βαρέων μετάλλων. Είναι κάτω από τα όρια. Των επιτρεπομένων εκ του νόμου.
Συγνώμη κύριοι αλλά τα βαρέα μέταλλα  είναι βαρέα μέταλλα. Είτε πάνω από τα όρια,  είτε κάτω από τα όρια, είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Πόσο μάλλον των παιδιών. Αφού, μέσω του ριζικού συστήματος, απορροφώνται από τα φυτά. Και παραμένουν μέσα στους φυτικούς ιστούς.
Η  χρήση αυτού του συγκεκριμένου φυτοχώματος,  σε σχολικούς λαχανόκηπους, όπου παράγονται προϊόντα που καταναλώνουν παιδιά , είναι ανευθυνότητα.  Εγκληματική ανευθυνότητα….
Ας κάνουν αναλύσεις για ύπαρξη ή μη βαρέων μετάλλων και στα φυτά και μετά ας με κατηγορήσουν ως «ανεύθυνο δημοσιολογούντα που θέλει να κάνει τον έξυπνο»….