Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Υπάρχουν σκουλήκια και σκουλήκια....




Οι γαιοσκώληκες είναι ζώα χωρίς σπονδυλική στήλη και ζουν σε περιβάλλον µε σχετικά υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αν εξαιρέσει κανείς τις διαφορές διαστάσεων και χρώµατος, όλοι οι γαιοσκώληκες είναι φυσικά και βιολογικά όµοιοι µεταξύ τους. Ανά τον κόσµο υπάρχουν 8500 είδη γαιοσκωλήκων.
Ένας γαιοσκώληκας ώριµος παραγωγικά γεννάει ένα αυγό κάθε 7 µε 10 ηµέρες. Το αυγό ανοίγει µέσα σε 14 µε 21 ηµέρες και από κάθε αυγό βγαίνουν 2 έως 20 γαιοσκώληκες. Τα νεαρά σκουλήκια γίνονται παραγωγικά ώριµα µέσα σε 60 έως 90 µέρες. Από ένα γαιοσκώληκα παράγονται σε ένα χρόνο 1200 µε 1500 γαιοσκώληκες. ∆ηλαδή 1000 ώριµοι γαιοσκώληκες παράγουν 1000000 αυγών και νεαρών σκουληκιών σε ένα χρόνο.
Ο γαιοσκώληκας είναι ερµαφρόδιτο ον. Έχει θηλυκά καθώς και αρσενικά γεννητικά όργανα. Έτσι εξηγείται το ότι πολλαπλασιάζονται µε αυτό το γοργό ρυθµό. Ο γαιοσκώληκας είναι ον µε τέλειο νευρικό σύστηµα, διαθέτει 6 καρδιές, 6 νεφρά, δεν έχει όµως πνεύµονες και αναπνέει διαµέσων του δέρµατος. Είναι αλλεργικός στο φως και τρέφεται µε οποιαδήποτε οργανικά ουσία σε αποσύνθεση, τόσο όξινη όσο και αλκαλική. Το πεπτικό του σύστηµα είναι το πλέον τέλειο χηµικό εργοστάσιο µε δυνατότητα να εµπλουτίζει σε µεγάλο βαθµό οτιδήποτε το διασχίζει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περιττώµατα του θεωρούνται το καλύτερο οργανικό λίπασµα. Τη διάρκεια ζωής του δεν τη γνωρίζει κανείς επακριβώς. Σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον µπορεί να ζήσει πολλά χρόνια. Μετά από δεκαπέντε χρόνια πειραµάτων και παρατηρήσεων οι γαιοσκώληκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και µπορούµε να πούµε πως ο γαιοσκώληκας αποτελεί µια σχεδόν τέλεια βιολογική μηχανή στο ζωικό κόσµο. Οι ειδικοί στη γεωργία είναι σύµφωνοι όσον αφορά τη θετική επίδραση του γαιοσκώληκα στο έδαφος,

Ο γαιοσκώληκας είναι τόσο σπουδαίος για το έδαφος διότι ενώ σκάβει µετακινεί το έδαφος γύρω από τη ζώνη των ριζών και σχηµατίζει κανάλια διαµέσων των οποίων η ανάπτυξη των ριζών µπορεί να φτάσει µέχρι την περιοχή του υπεδάφους που υπάρχει υγρασία και αρκετές ουσίες. Τα ίδια κανάλια απορροφούν και το νερό της βροχής για να το αποθηκεύσουν στο έδαφος αντί να το αφήσουν να φύγει µακριά. Περισσότερο σπουδαία είναι η συµβολή του γαιοσκώληκα στη βελτίωση της σύστασης του εδάφους. Αυτή επιτυγχάνεται διαµέσου πρόσληψης και χώνεψης νεκρού ή αποσυντεθειµένου οργανικού υλικού και αποβολής του στο έδαφος σε µορφή περιττώµατος. Το υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. συµπεριέλαβε µεταξύ άλλων οργανικών µεθόδων και τη µέθοδο βελτίωσης εδαφών διαµέσων των γαιοσκωλήκων. Οι ειδικοί του ίδιου υπουργείου απέδειξαν ότι σε ορισµένες περιοχές οι γαιοσκώληκες που ζουν σε µια έκταση 4000 τ.µ µετατρέπουν ηµερήσια 350 kgr εδάφους σε περιττώµατα που αναµιγνύονται µε επιφανειακά στρώµατα του αρχικού εδάφους εµπλουτίζοντάς το.
Όσο πιο υγιές είναι το έδαφος, τόσο περισσότερους γαιοσκώληκες έχει.
Στη βιολογική γεωργία είναι ο πολιτιμότερος σύμμαχος μας.
Παλαιότερα οι αγρότες, από αυτή την εποχή και μέχρι το τέλος της άνοιξης, που έβγαιναν οι γεωσκώληκες στην επιφάνεια του εδάφους, τους συνέδεαν με τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες. Αν ήταν καθαρός από χώματα, σύντομα θα έβρεχε, ενώ αν είχε πολλά χώματα πάνω του θα φυσούσε αέρας. Πράγμα το οποίο συμβαίνει.
Καρατσεκαρισμένο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: