Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Α, ρε Μήτσο!

Ζωή να 'χουμε, ζωή θα 'χουμε;




του Δημήτρη Πουλικάκου

Αναδημοσίευση από Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 4/9/2011

Οι έρημοι αποτελούν το 1/3 περίπου της στεριανής επιφάνειας της Γης. Τα τροπικά δάση, το 3%. Μαζί με τη δασογραμμή της τάιγκα (βελονοειδή δέντρα στην πρώτη δασική ζώνη, που αρχίζει στα 2.500-3.000 km από τον Β. Πόλο), το 5,5% περίπου της στεριανής επιφάνειας της Γης.
Οι έρημοι αυξάνονται κάθε χρόνο δραματικά και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις. Ζωτικές εκτάσεις! Αντίθετα, τα τροπικά δάση, που είναι και οι κύριοι ενεργοί «πνεύμονες» οξυγόνου του πλανήτη μας, μειώνονται δραματικά. Εχουμε φτάσει να είμαστε πλέον γύρω στα 7-7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι! Διπλασιαστήκαμε στα τελευταία 65 χρόνια, έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δηλαδή.
Στα επόμενα 80-90 χρόνια, αν δεν έχουμε αυτοκαταστραφεί, θα έχουμε (με σημερινούς υπολογισμούς) διπλασιαστεί και πάλι! Σ' ένα χώρο με λιγότερη καλλιεργήσιμη γη, σ' ένα χώρο με δραματικά λιγότερη επιφάνεια δημιουργίας οξυγόνου, το 2090-2100 θα είμαστε γύρω στα 14-15 δισεκατομμύρια ψυχές (+- 1-1,5 δισ.), ζωή να 'χουμε! Ας συνυπολογίσουμε και τις επίσης δραματικές κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν συν τω χρόνω: υπερθέρμανση του πλανήτη π.χ. λόγω ανθρώπινης «δραστηριότητας», αραίωση της ασπίδας του όζοντος (επίσης χάρις στις «δραστηριότητες» του ανθρώπου), το λιώσιμο των πάγων -που είναι ραγδαίο- σε Αρκτική και Ανταρκτική... καθαρό νερό, πόσιμο, που πάει χαμένο, σε μια εποχή που για τις πηγές των πόσιμων υδάτων (εμείς εδώ συνεχίζουμε απτόητοι να τα καταρρυπαίνουμε) βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πόλεμοι! (π.χ. Ισραήλ/ Παλαιστίνη/ Σουδάν/ Ερυθραία/ Σομαλία, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη της Αφρικής και της Ασίας).
Εν τω μεταξύ, καθώς λιώνουν οι πάγοι, θα βλέπουμε πολλές παράκτιες εκτάσεις, πόλεις ολόκληρες, καλλιεργημένες ηπειρωτικές περιοχές να χάνονται -και όχι τόσο σιγά σιγά-, να εξαφανίζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως και πάμπολες νησιωτικές περιοχές! Καθώς αδυνατίζουν οι ασπίδες της Γης που μας προστατεύουν από βλαπτικές έως και θανατηφόρες κοσμικές ακτινοβολίες, ο ήλιος γίνεται κι αυτός ολοένα και πιο επικίνδυνος (Καρκίνοι του δέρματος κ.λπ.)! Η συνεχής και αυξανόμενη ρύπανση των θαλασσών απ' την άλλη μεριά -καθώς και η υπεραλιεία- έχουνε μειώσει σε τραγικό σημείο τις απανταχού «ψαριές» και καταστρέφουνε τη ζωή και τους γόνους της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.
Οι καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο ακραίες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όλο και πιο απρόβλεπτες. Τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες από δω, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από κει, ερημοποιήσεις παραπέρα!!... Οι πληθυσμοί (οι ανθρώπινοι, να εξηγούμεθα) αυξάνονται, η τροφή όμως μειώνεται, καθώς και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το κλίμα γίνεται όλο και πιο απειλητικό κι επικίνδυνο κι αυτό! Μια συνταγή για γενικές και ραγδαίες ανακατατάξεις!!!
Οποιος πιστεύει πώς όλ'αυτά είναι άσχετα με τη γνωστή μας «κρίση» -το οικονομικό σφίξιμο, τα κοινωνικά ξεσπάσματα και τους αναβρασμούς, τις πολιτικές αδύναμες παλινδρομήσεις, τις εργασιακές συνθήκες που έχουνε πάει πάλι πίσω στον 19ο αιώνα και το γενικό πόλεμο που έχουν κηρύξει σ'όλον τον πλανήτη εναντίον κρατικών οντοτήτων (και που θα τον ονομάσουμε «Αγορές/Κεφάλαιο vs Λαών»), διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα (τα «προεόρτια» είχαν ουσιαστικά αρχίσει γύρω στα τέλη του Β' Π.Π.)- όποιος λοιπόν πιστεύει πως όλ'αυτά είναι άσχετα, πλανάται, φευ, πλάνην οικτράν!
Ο δύναμιν κατέχων και ως εκ τούτου δυνάμενος (able, ready and willing, pou leme kai sto elliniko sxoleio kiria Καρβουνοπούλου -διότι μην ξενάμε πως και τα διαμάντια κάρβουνα είναι-ε;!) να έχει «εσωτερικήν πληροφόρησιν» (inside information, ε; κυρία;), υπολογίζοντας βάσει των πληροφοριών αυτών το τι μέλλει γενέσθαι (έστω μέσες-άκρες) κοιτάει κι αυτός «σαν άνθρωπος», με θεμιτά (αλλά απ' όσο φαίνεται και με αθέμιτα κυρίως) μέσα, να περιφράξει τα ατομικά του βεβαίως συμφέροντα (που ενίοτε επεκτείνονται και μέχρι την οικογένειά του, ή και μέχρις έναν κλειστό κύκλο φίλων και συνεργατών), και ρίχνοντας μια «ζαριά» βρε αδερφέ στέλνει στα τάρταρα κράτη ολόκληρα πλέον, ή και εν δυνάμει συνομοσπονδίες κρατών, όπως η Ε.Ε. μας, που δεν εμφανίζονται να έχουν την πολιτική θέληση, τη δύναμη, τη βούληση εν τέλει, να θωρακίσουν τους λαούς τους ενάντια σ' αυτό το αόρατο και ανώνυμο θανατηφόρο τσουνάμι που μας έχει χτυπήσει με φόρα και μας περιδινίζει στα όλο και πιο θεόρατα κύματά του. Διότι πλέον δεν αρκούνται και στα ολίγα! Με το μοντέλο «Ησυχία-Τάξη-Ασφάλεια» τα κέρδη δέν ικανοποιούν τις αδηφάγες ορέξεις τους και την απληστία τους! Κι έτσι έχουνε βάλει σε εφαρμογή το «Plan Β»:
Ζήτω το χάος, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!!! Ιδε και «Σοκ και Δέος»!! Και τα κέρδη απογειώνονται, ενώ οι λαοί καταβαραθρώνονται στη φτώχεια και την απελπισία που τους επιβάλλονται απ' τις απρόσωπες «Αγορές»! Οι εργασιακές συνθήκες έχουνε πάει ενάμιση αιώνα πίσω και θα χειροτερέψουν κι άλλο!!! Και πού είσ' ακόμα!!! Κι εσύ μου τσαμπουνάς τώρα για νεολαίες άνεργες, για δημόσιους υπάλληλους, stagiers και γεροντάκια που τους κόβουνε τη σύνταξη... σου μιλάω για κοσμογονικές αλλαγές και ανατροπές εκ βάθρων κι εσύ μου λες για «ανθρωπάκια»;!!!
Κι όμως! Εφόσον η «λύση», η πολιτική εν τέλει λύση, εκ των πραγμάτων δεν δίνεται «άνωθεν» (διότι στο κάτω κάτω η πολιτική και οι πολιτικοί αυτής της του πελατειακού-ρουσφετολογικού, του μετριοκρατικού του άδικου και ψυχοφθόρου τελικά τύπου «Δημοκρατίας», δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να βγάλουνε τα μάτια τους μόνοι τους, ούτε να κινηθούνε ενάντια στους τζογαδόρους/ κερδοσκόπους, αν λάβουμε υπ' όψιν μας πως πολλοί απ' αυτούς είναι ακριβώς και από τους κύριους χρηματοδότες των κομμάτων/καιροσκόπων αυτού του συστήματος εξουσίας που τόσα χρόνια μας ταλανίζει, μας κατατρύχει και μας κατατρώει (ακόμα και στο θάνατό μας, 23% ΦΠΑ είχανε το θράσος να βάλουνε!!!), θα πρέπει λοιπόν άρα η λύση να δοθεί «κάτωθεν»! Απ' αυτά ακριβώς τ' ανθρωπάκια που μου λες!
Στους ίδιους τους λαούς πλέον εναπόκειται να οργανωθούν με τέτοιους τρόπους ρηξικέλευθους, ευφάνταστους, με νέους όρους ποιότητας ζωής, ανοχής της διαφορετικότητας επιτέλους, συμπόνιας και αλληλεγγύης, καθώς και με νέα γλώσσα, που δεν θα είναι αυτή η ξύλινη γλώσσα που μας πληγώνει κάθε μέρα, όπου οι λέξεις και οι έννοιες έχουνε χάσει πια τη σημασία τους! Και (last but not least) ας μην ξεχάσουμε και το ελληνικό μας, σωτήριο πολλές φορές, χιούμορ! Μην υποτιμάτε το χιούμορ! Το χιούμορ είναι ισχυρότατο όπλο στα χέρια του λαού (αν και θα 'πρεπε ίσως να πω: στο στόμα του λαού), των λαών γενικά και δεν το 'χουμε ώς τώρα εκμεταλλευτεί όπως θα 'πρεπε σαν εργαλείο, σαν πολιορκητικό κριό ας πούμε! Αυτό, προς το συμφέρον του λαού, καλό θα ήτανε ν' αλλάξει! Και ο κυριότερος λόγος είναι ότι, όπως έχει περίτρανα αποδειχτεί, οι εξουσίες στον τομέα του χιούμορ υστερούν τραγικά! (ίσως όχι τόσο, ενίοτε, στο μακάβριο!). Η Βία εξάλλου, η οργανωμένη, η τεθωρακισμένη και η θεσμοθετημένη Βία της σημερινής Εξουσίας δεν αντιμετωπίζεται πλέον στα «ίσα». Ασε που -για να χρησιμοποιήσω κι ένα κλασικό «κλισέ»- η βία φέρνει βία.
Το θέμα δεν είναι να αιματοκυλιστούμε! Η Εξουσία σήμερα δεν τρομοκρατείται με τη βία. Τουναντίον μάλιστα! Στην ήσσονα τυχόν βία κάποιας λαϊκής -ας πούμε- εξέγερσης, αντιτάσσει την μείζονα δική της κατασταλτική, κρατική τρομοκρατία. Αυτό που κατατρομάζει την Εξουσία σήμερα (και ανέκαθεν η αλήθεια είναι), αυτό που η Εξουσία φοβάται σήμερα πάνω και πέρα απ' όλα, είναι η ξεφτίλα!! Οτιδήποτε μπορεί να καταρρακώσει την άρρωστη σοβαροφάνειά της!!! Και το μοναδικό αμυντικό της όπλο σ' αυτή την αριστοφανικού φερ' ειπείν τύπου επίθεση, είναι η διαβολή! Το ψέμα! Ο λίβελος! Οι εξουσίες -όσο δε πιο άδικες και διεφθαρμένες είναι, τόσο και περισσότερο- φοβούνται, τρέμουνε το χιούμορ. Οι μάσκες πέφτουνε!
Ο πονηρός πολιτευτής εμφανίζεται γυμνός μποστά στην υπομειδιούσα νέμεσή του κι αρχίζει να πανικοβάλλεται και να οπισθοχωρεί ατάκτως, τρέχοντας «ξεβράκωτος στ' αγγούρια»!!! Και το υπομειδίαμα εξελίσσεται εις γέλωτες τρανταχτούς και ανακουφίζεται επιτέλους το ποικιλώνυμο και ποικιλόμορφο πλήθος των αναξιοπαθούντων πολιτών!!! Επιμένετε λοιπόν ΚΑΙ με χιούμορ, διότι όπως τον αντίπαλο πάντα κοιτάς να τον χτυπήσεις στο πιο αδύνατο σημείο του, έτσι και η έλλειψη χιούμορ των «από πάνω» (προσοχή μόνο, στο μακάβριο!), μπορεί ν' αποτελέσει την Κερκόπορτα για να μπούνε «μέσα» οι «από κάτω»!




Φιλάκια...Μήτs.ο.s. Π. Πουλικάκος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: