Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο μακριά είναι η Ονδούρα από τη Κρήτη;


(Οι  βουνοκορφάδες της Κρήτης που έχουν επιλεγεί για τη τοποθέτηση σβούρων, με τις μεθόδους «φάστ τράκ».)

 

Θανάσιμη κοιλάδα όνομα και πράγμα

(από τη «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»)

 

Με έκταση περίπου 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων -λίγο μικρότερη από τη δική μας Ήπειρο-, η κοιλάδα του ποταμού Αγουάν στη βορειοανατολική Ονδούρα απέκτησε μια δυσοίωνη προσωνυμία: «κοιλάδα του θανάτου».


Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, 45 αγρότες, κάτοικοι της κοιλάδας, έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις διεκδικώντας την επιστροφή των ιδιοκτησιών τους που τους είχαν υφαρπαχθεί. Σύμφωνα με την Ανι Μπερντ, αντιπρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δράση για τα Δικαιώματα, που επισκέφθηκε την Ονδούρα, οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι, αλλά δεν καταμετρούνται από τις κρατικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα ωστόσο και με άλλους ερευνητές, η βία πυροδοτείται από τη διείσδυση πολυεθνικών παραγωγής βιοκαυσίμων, που υφαρπάζουν την αγροτική γη και την μετατρέπουν σε φυτείες φοινικόδεντρων, απ' όπου εξάγουν την πρώτη ύλη των βιοκαυσίμων τους. Ακόμη, στην περιοχή έχουν ανεγερθεί δύο εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, με πρωτοβουλία μάλιστα του ΟΗΕ. Να θυμίσουμε εδώ ότι οι φυτείες φοινικόδεντρων «ξεφυτρώνουν» τα τελευταία χρόνια σε πολλά σημεία του πλανήτη, κι όπου «ξεφυτρώνουν» συνδέονται με περιστατικά βίας και δολοφονίες εκτοπισμένων αγροτών.
Παρά το αίμα στην κοιλάδα του Αγουάν, ο ΟΗΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λειτουργία των δύο εργοστασίων, που έχει εντάξει στο ευρύτερο πρόγραμμα του Μηχανισμού Καθαρής Ενέργειας (CDM), το οποίο προέκυψε από τη συνθήκη του Κιότο και επιτρέπει σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις δυτικών χωρών να «πωλούν» βιομηχανικά καυσαέρια σε αναπτυσσόμενες χώρες, επενδύοντας εκεί σε εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή άλλων τεχνολογιών που στοχεύουν στη μείωση των βιομηχανικών καυσαερίων. «Εγκρίνοντας τις επενδύσεις αυτές, ο ΟΗΕ γίνεται συνεργός σε μια ανθρωπιστική κρίση» σχολιάζει η Ανι Μπερντ.
Υπερβολές; Όχι και τόσο αν σκεφθεί κανείς ότι στον πολύ περιορισμένο αριθμό των κατοίκων της κοιλάδας του Αγουάν, περισσότερες από 1.500 αγροτικές οικογένειες έχουν εκτοπιστεί βίαια και τους έχει αφαιρεθεί η γη τους, όπως καταγγέλλει το Κίνημα Χωρικών του Αγουάν, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τον περασμένο Ιούλιο ότι τις εκτοπίσεις των χωρικών τις εκτελούν ομάδες αστυνομίας συνεπικουρούμενες από ένοπλους μισθοφόρους των πολυεθνικών. Φυσικά, από την υπόθεση δεν λείπουν τα περιστατικά βασανισμών των χωρικών που αιχμαλωτίζονται και κλείνονται σε άγνωστα σημεία της περιοχής. Οι καταγγελίες αυτές θορύβησαν την Ε.Ε. με αποτέλεσμα το Ευρωκοινοβούλιο να έχει διατάξει τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας, ενώ ήδη κάποιες από τις πολυεθνικές τα μάζεψαν κι αποχώρησαν. 

Και τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στη παραγωγή βιοκαυσίμων και τη παραγωγή ενέργειας από τους σβούρους;


Δεν υπάρχουν σχόλια: