Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Τα καλάθια και τα κεράσια.







Από την εποχή που επανιδρύθηκε η Αγροφυλακή, απέφυγα να σχολιάσω θετικά ή αρνητικά, δημοσίως το παραμικρό. Παρά τις πολλές αφορμές που δόθηκαν, εξ αιτίας των ένθερμων δηλώσεων, μέχρι γελοιότητας, υποστηρικτών της επανίδρυσης.
Ως αγρότης, επομένως άμεσα ενδιαφερόμενος, μία άποψη τη δικαιούμουν.
Την οποία απέκτησα!
Πριν από 10 ημέρες περίπου, πήγα σε ένα περιφραγμένο από παντού με σύρματα χωράφι μου, να απλώσω τα λάστιχα του ποτίσματος στα περίπου 50 μουρέλια ελιάς που υπάρχουν εκεί. Αυτό που είδα με εξόργισε. Τα σύρματα της περίφραξης από τη μια μεριά ήταν σπασμένα. Από μία άλλη πλευρά ο πέτρινος φράκτης, γκρεμισμένος. Και τα μουρέλα φαγωμένα. Από πρόβατα.
Πήρα τηλέφωνο στο Δήμο ζητώντας τον Αγροφύλακα. Μου έδωσαν ένα τηλέφωνο γειτονικού Δήμου. Τον βρήκα και τον ενημέρωσα για τη ζημιά. Σε 20 λεπτά ήταν στο χωράφι. Είδε τις ζημιές. Βρήκε από πού μπήκαν τα πρόβατα. Και με ρώτησε αν υποψιάζομαι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους. Όχι αυθαίρετα, αλλά δικαιολόγησα το γιατί, του έδωσα τα ονόματα 2 ύποπτων κτηνοτρόφων.
Με παρακάλεσε να του αφήσω μερικές ημέρες περιθώριο, για να ψάξει. Έψαξε και βρήκε. Έλειπαν όμως οι αποδείξεις. Οι οποίες ήρθαν από μόνες τους, 3 ημέρες μετά. Τα πρόβατα τα εντόπισα ξανά μέσα στο χωράφι. Αδέσποτα. Ο κτηνοτρόφος ιδιοκτήτης τους, ο ένας από τους 2 που είχα υποψιαστεί και που αρχικά ισχυριζόταν ότι τα είχε στον Ομαλό, δεν μπορούσε πλέον, να μην αποδεχτεί τις ευθύνες του για τη ζημιά.
Ο αγροφύλακας επέστρεψε ξανά χθες, συνοδευόμενος από έναν Αγρονόμο-εκτιμητή. Που θα έβλεπε τη ζημιά και θα τη κοστολογούσε. Ούτως ώστε να αποζημιωθώ από τον κτηνοτρόφο.
Ο αγρονόμος-εκτιμητής είδε και εκτίμησε. Για 50 μουρέλα φαγωμένα, 100 Ευρώ! Υπόψη ότι τα μουρέλα αυτά, με το χιονιά του 2004, είχαν πάθει μεγάλη ζημιά. Και μόνο φέτος, μετά από πολύ κόπο, φροντίδα και πολλά έξοδα, θα είχαν μια ικανοποιητική σοδειά.
Ο αγρονόμος-«εκτιμητής» με τη συγκεκριμένη εκτίμηση και κοστολόγηση:
· Απαξίωσε την ευσυνειδησία και την άριστη επαγγελματική αποτελεσματικότητα του Αγροφύλακα.
· Προσέβαλε το δίκαιο και μηδένισε παράλληλα τους κόπους τόσων ετών, ενός νομοταγούς πολίτη.
· Επιβράβευσε τον κακό επαγγελματία και κακομαθημένο κτηνοτρόφο, «υποχρεώνοντας» τον, στη καταβολή ενός εξευτελιστικού ποσού, χωρίς να τον υποχρεώσει να περιορίσει τα αδέσποτα πρόβατα του.

Ερωτώ λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση, περιμένοντας απάντηση.

Αυτός ο Αγρονόμος, με τι προσόντα ή εφόδια εκτιμά και κοστολογεί τις ζημιές;
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του για τη συγκεκριμένη δουλειά;
Με πιο τρόπο εκτιμά και κοστολογεί αυτού του είδους τις ζημιές;
Μήπως η γνωριμία με τον παρανομούντα κτηνοτρόφο;
Ή μήπως η όποια πολιτική τους συγγένεια;
Έτσι θα καταπολεμηθεί αυτού του είδους η παραβατικότητα;
Περιμένω απάντηση!
Όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι αγρότες, που έχουν υποστεί τέτοιου είδους ζημιές με τις ανάλογες κοστολογήσεις. Σε όλο το νομό.
Περιμένω απάντηση.
Επιμένω.
Από τους επικεφαλείς των … «επανιδρυθέντων».
Και φυσικά, από τους ένθερμους υποστηρικτές τους…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: