Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Οι "απόντες" που λέγαμε!




Διάβασα με πολύ προσοχή τη συνέντευξη του Προέδρου της ΒΙΟΧΥΜ, στα χθεσινά «Χανιώτικα Νέα». Την οποία μπορείτε να την διαβάσετε και εσείς, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, σε αυτή τη διεύθυνση: www.haniotika-nea.gr?index.php?artid=41552. Mε έπνιξε η μιζέρια και η κακομοιριά.
Πριν από 10 χρόνια περίπου, έχασαν οι τότε διοικούντες τη ΒΙΟΧΥΜ, μία μοναδική ευκαιρία για να πρωτοπορήσουν.
Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών – Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων «γαία», στα πρώτα του βήματα και καθώς ξεκινούσε η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών, χανιώτικων πορτοκαλιών, θέλησε να παραχθεί χυμός από αυτά τα πορτοκάλια. Ο οποίος σαφώς και θα ήταν βιολογικός. Το τότε Διοικητικό συμβούλιο της «γαία», μέλος του οποίου ήμουν, απευθύνθηκε στη ΒΙΟΧΥΜ. Προτείναμε συνεργασία με οποιοδήποτε τρόπο. Οι της ΒΙΟΧΥΜ, ανακάλυψαν, όχι τη … πυρίτιδα, ακόμα τη ψάχνουν ως πιτυρίδα, από εκεί που είναι τώρα, μα «αθέμιτους ανταγωνιστές». Υπέρ κοστολόγησαν πολύ ακριβά την εξυπηρέτηση – αγκαρεία, που παρείχαν. Με αποτέλεσμα να βγει, ο πρώτος Βιολογικός χυμός στην Ελλάδα, από Χανιώτικα πορτοκάλια, στην αγορά, πανάκριβος για το καταναλωτή και ασύμφορος στην εμπορία του από τη «γαία».
Στη προσπάθεια μας μάλιστα, για να τον προωθήσουμε στη τοπική αγορά τουλάχιστον, συμμετείχαμε και στον "Αγροτικό Αύγουστο". Για πρώτη φορά. Επειδή δε, θα βράβευε η διοργανώτρια του "Αγροτικού Αύγουστου" Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ένα "καινοτόμο τοπικό προϊόν", καταθέσαμε υποψηφιότητα. Για το χυμό. Όχι για εμάς.
Βράβευσαν κάτι συσκευσίες καλαθακιών "μέϊντ ιν Ταϊβάν" με ... γέμιση από μπαχάρια Ινδίας! Ως "τοπικό καινοτόμο προϊόν"......
Αυτό το δυναμικό, καινοτόμο τότε, προϊόν, θα μπορούσε να είχε αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Τόσο για τη ΒΙΟΧΥΜ, όσο και για τους Χανιώτες πορτοκαλοπαραγωγούς. Εκεί στα λεγόμενα «πορτοκαλοχώρια».
(Τη τύχη που είχαν τα κοινά μανταρίνια, όλα αυτά τα χρόνια, τη γνωρίζουμε. Απαξιώθηκαν ως «μη εμπορεύσιμα», λόγω των σπόρων. Σήμερα η παραγωγή τους είναι πια ελάχιστη και όλοι αυτοί που τα απαξίωναν, τα αναζητούν, ως «μανταρίνια Χίου»………)

5 σχόλια:

kikop80 είπε...

Καλή χρονιά ΠΑ.ΝΙΚΕ!!
Μια καλή χρονιά με υγεία καλή παραγωγή και χαρές!
Ευτυχία για σένα και τους δικούς σου!
:-)

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ξανά καλώς τον. Ευχαριστώ και ανταποδίδω. Με το καλό να δεχτείτε και το νέο μέλος της οικογένειας σας!

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

άσχετο αλλά http://irineos.blogspot.com/
για βάλε το στα αγαπημένα σου!!!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Σε ευχαριστώ ΣΑΔΕΝ. Ήδη το έκανα. Για ένα και μοναδικό λόγο.
Ιερωμένοι σαν τον Ειρηναίο δυστυχώς δεν υπάρχουν πιά. Είναι όλοι τους επαγγελαματίες. Εμποράκια και φτηνο-μικρο-μπακάληδες. Με πρώτο και χειρότερο το ... τζουμπέ της ενορίας μου.....

Nikos Lioliopoulos είπε...

Αλλη μια απο τις πολλες θλιβερές ιστοριες γυρω απο το επάγγελμα μας...Ειμαστε πρωτίστως εμεις υπευθυνοι για το χαλι μας...