Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Γεύση πραγματικής τομάτας.

Τομάτα ποικιλίας «αμπουρνελάτη ή κρεμαστή»
-«Αμπουρνελάτη», επειδή μοιάζει με την α-μπουρνέλα (δαμάσκηνο).
-«Κρεμαστή», επειδή, τον καιρό που δεν υπήρχαν ψυγεία,
τις έκαναν τσαμπιά και τις κρεμούσαν για να αφυδατωθούν.
Έτσι είχαν τομάτες για τα φαγητά τους όλο το χειμώνα.
Είναι μεγαλόκαρπη, σκληρόφλουδη και φυσικά πεντανόστιμη.
Έχει χαθεί από την εμπορική πιάτσα, γιατί τη στιγμάτισαν οι μεν παραγωγοί ως «μη παραγωγική» και οι έμποροι ως «μη εμπορεύσιμη».
Τα 2 τελευταία χρόνια, αρχίζει και εμφανίζεται πάλι δειλά-δειλά.
Αποκτώντας όλο και περισσότερους φανατικότατους υποστηρικτές-καταναλωτές.


8 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μοιάζει με τα πομοντόρια ή κάνω λάθος;
Θυμάμαι πως τα προτιμούσε η μαμά μου για χυμό. ΄Εκανε ωραίες σάλτσες

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ναι, μοιάζει, αλλά, επί της ουσίας, καμία σχέση!
Αυτή είναι να έχεις φρέσκο, προζυμάτο ψωμί, να του βάλεις λάδι ελιάς και να ξεζουμίσεις μία τέτοια τομάτα από πάνω............

kikop80 είπε...

Πώ, πω, πω!!!!
Τι είπες τώρααα!!!
Τα σάλια μου τρέχουν!!!

Καλέ μου ΠΑ.ΝΙΚΕ, διάβασα και για τα βραβεία του Γαστρονόμου και για μια ακόμα φορά θα σου πώ άξιος!!!!!
Και δύναμη για να παλεύεις και για να τα καταφέρνεις πάντα!
Η φύση να σε βοηθάει πάντα!

Φέτος έβαλα για πρώτη φορά ντομάτες στο μπαλκόνι μου!!!
5 ριζούλες!
Οι δύο είναι σε βαθειά γλαστρούλα και έχουν βγάλει 8 (το χάσαμε το ένα ντοματάκι,έπεσε μόνο του εώ ήτραν σαν βερύκοκο, οπότε 7 στην ουσία) και άλλες 3 σε μικρότερες!
Και να μην τα καταφερω να φάω νταματάκι από τα χεράκια μου, δεν πειράζει! Είναι μοναδική η εμπειρία! Και μαθαίνω και ένα σωρό πράγματα!!!!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλησπέρα κiκορ80.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλή επιτυχία, στη πρώτη καλλιεργητική σου προσπάθεια.
Αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα,που δεν στο εύχομαι, ρίξε σύρμα στο: npgls@yahoo.gr.

Ανώνυμος είπε...

Σπόρο που μπορεί να βρεί κανείς?

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ανώνυμε, αν είσαι Χανιώτης, μπορείς να πας στη "γαία", και να πάρεις 2-3 ντομάτες, είναι από το πρώτο κόψιμο, και μπορείς να κρατήσεις το σπόρο τους για του χρόνου. Αν δεν είσαι χανιώτης στείλε στο: npgls@yahoo.gr διεύθυνση για να σου στείλω.

Ανώνυμος είπε...

Έφυγα για το "γαία".
Ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Ένα χρόνο μετά...
Σήμερα έκοψα τις πρώτες "αμπουρνελάτες" ντομάτες από το σπόρο που είχα κρατήσει από τις ντομάτες σου από το Γαία.
Έβαλα 4-5 φυτά μόνο για δοκιμή, και μέχρι στιγμής είναι υγιέστατες και μέτρησα καμιά 30ρια ντοματάκια σε κάθε φυτό οπότε δεν ,μπορείς να την πεις "μη παραγωγική".
Οι ντοματιές φυτά έγιναν πανύψηλα, περίπου 1.80 και συναγωνίζονται σε ύψος τις Cherokee που είναι δίπλα τους τις οποίες επίσης δοκίμασα φέτος πρώτη φορά.
Έτσι θέλουν πολύ καλό στήλωμα γιατί διαφορετικά καταρρέουν εύκολα.
Είναι πολύ νόστιμες αν και λίγο ξινές για τα δικά μου γούστα. Θα δοκιμάσω να κάνω και λίγες λιαστές

Γιάννης