Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ραδιοφωνικές Θερμοπύλες.

Η μουσική, ως γνωστό, μου αρέσει πολύ. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της μουσικής μου παιδείας, το οφείλω στο Γιάννη Πετρίδη. Τουλάχιστον για τα είδη της μουσικής που παρουσιάζει μέσα από τις εκπομπές του, στο κρατικό ραδιόφωνο. Τις παρακολουθώ, από τα χρόνια της εφηβείας μου. Από τα μέσα της 10ετίας του ΄70. Και για όσο διάστημα ήμουν στην Ελλάδα ή αναμεταδιδόταν οι εκπομπές του από τις τοπικές συχνότητες της ΕΡΤ.
Όταν διάβασα στο «Τετράδιο» του Κανελόπουλου, ότι τους τελευταίους μήνες, κάνει τις εκπομπές του χωρίς να πληρώνεται, από τη μια τον εκτίμησα περισσότερο και από την άλλη, δεν μου φάνηκε παράξενο. Αυτός είναι ο Πετρίδης.
Η εκπομπή του είναι η μακροβιότερη των Ελληνικών ραδιοφώνων, έχει αναθρέψει μουσικά, αρκετές γενιές.  Ότι είναι για τους ποδοσφαιρόφιλους η φωνή του Γιάννη Διακογιάννη, είναι για μας η φωνή του Πετρίδη.
Αν σταματήσει η ΕΡΤ την συνεργασία της με τον Γιάννη, θα είναι ένα μεγάλο λάθος. Αν όχι έγκλημα.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο, πολύ καλό τραγούδι που άκουσα από την εκπομπή του, χθες, γιατί σήμερα η συχνότητα που μεταδίδει το ραδιόφωνο της  ΝΕΤ  στα Χανιά, ήταν νεκρή, ήταν αυτό:



(Foals: Spanish Sahara)

Του το αφιερώνω, με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

3 σχόλια:

kikop80 είπε...

Όλα ισοπεδώνονται με μια ευκολία!!!!
Τα πάντα!
Ότι καλό υπάρχει γκρεμίζεται κυριολεκτικά και μεταφορικά γιατί αποτελεί ασχημο παράδειγμα και χαλάει την πιάτσα!
Στα διάλα που λεει και ο ζήκος!
:-(

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Νίκο και καλή χρονιά!!!
Ο Πετρίδης,τον οποίο και εγώ παρακολουθώ πολλά χρόνια μέσα απο τις εκπομπές του αλλά και μέσω του καθοριστικού για την ελληνική πραγματικότητα περιοδικού του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ραδιοφωνο, όχι μονάχα για τις στεγνές μουσικές γνώσεις του αλλά κυρίως για την στάση ζωής που μας πρότεινε τόσα χρόνια δλδ την απόρριψη των κάθε είδους ευκολιών(αν θυμάσαι ήταν απο τους λίγους που απέριπταν τον lifestyle τρόπο ζωής που μας αποπροσανατόλησε στα 80's), που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν και δεν εννοώ μονάχα την μουσική βιομηχανία. Είχα την τύχη να τον δώ από κοντά στο τεχνικό επιμελιτήριο χανίων σε μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα με αφορμή την προβολή ενος ντοκυμαντέρ για την ζωή του, τις επιλογές του και τα ταξίδια του οπόται και δεν μου προκαλεί εντύπωση αυτή του η απόφαση που αναφέρεις.
Εξάλλου όπως ανέφερε και αυτός τότε, αλλά και απο προσωπική πείρα, τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία αλλα και σε άλλους κλάδους πήραν την κάτω βόλτα όταν ανέλαβαν την διαχείρηση στην θέση των ανθρώπων του κλάδου με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, οι manager και οι οικονομικοί διευθυντές που έβλεπαν νούμερα σε ισολογισμούς και ιστογράμματα αυξωμειώσεων των πωλήσεων.
Αυτοί οι κωλοπαιδαράδες μας έφτασαν εδώ και τώρα κάποια στιγμή θα τους ξαναδούμε να εμφανίζονται σαν σαλιγκάρια μετά την καταιγίδα,φέρνοντας οι ίδιοι ή τα μπαστάρδια τους τα κεφάλαια που καταχράστηκαν απο τις Ελβετικές τράπεζες σαν να μην τρέχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο με την κοντή μνήμη.
Γιώργος χειμερινός κολυμβητής.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

kikop80:
Ακριβώς αυτό.
Καλό Σ/Κ.
Γιώργος:
Δυστυχώς τότε που είχε έρθει εκείνος στα Χανιά, εγώ έλειπα...