Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μόνο ντροπή;




Η ντροπή της Δύσης.
Μεταξύ φάρμας και… πιρουνιού «χάνεται» το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, για λόγους που σχετίζονται με την εμφάνιση ή το μέγεθος, ενώ την ίδια στιγμή περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι λιμοκτονούν


 Την τεράστια σπατάλη τροφίμων, σε μια περίοδο που οι πεινασμένοι στον πλανήτη αυξάνονται δραματικά αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο, επιβεβαιώνουν οι χθεσινές αποκαλύψεις της Tesco. H βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ανακοίνωσε ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- τα 2/3 των σαλατών που πουλάει συσκευασμένες σε πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια.
Αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά νούμερα για τα τρόφιμα που καταλήγουν αχρησιμοποίητα στους σκουπιδοτενεκέδες, ο βρετανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι το 68% των συσκευασμένων σαλατών που πωλεί στα καταστήματά του καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ την ίδια τύχη έχει και το 40% των μήλων, το 25% των σταφυλιών, το 20% των μπανανών αλλά και το 50% του ψωμιού και των παραγώγων δημητριακών.


Συνολικά στο α” εξάμηνο του 2013 μόνο η Tesco πέταξε 28.500 τόνους τροφίμων, ενώ κάθε χρόνο καταλήγουν στους βρετανικούς σκουπιδοτενεκέδες περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τόνους τρόφιμα. Στις ΗΠΑ η αντίστοιχη ποσότητα αγγίζει τους 40 εκατομμύρια τόνους. Τα τρόφιμα αυτά θα ήταν υπεραρκετά για εξαφανίσουν την πείνα από τον πλανήτη.


Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το ένα περίπου δισεκατομμύριο πεινασμένων της Γης θα μπορούσε σήμερα να ξεφύγει από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το 25% των τροφίμων που πετάγονται σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρώπη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει για διάφορους λόγους. Το 20%-40% των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται για παράδειγμα στη Βρετανία πετιούνται προτού καν φτάσουν στα καταστήματα κυρίως επειδή δεν είναι σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα… εμφάνισης που εφαρμόζουν τα σουπερμάρκετ.
Η σπατάλη -εν μέσω εκτεταμένης πείνας- δεν συμβαίνει μόνο στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Περίπου 2,3 τόνοι ψαριών πετάγονται κάθε χρόνο στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα. Το εξοργιστικό είναι ότι το 40%-60% των ψαριών που ψαρεύονται στην Ευρώπη πετάγονται είτε γιατί είναι λάθος είδος, είτε γιατί τα ψάρια είναι στο λάθος… μέγεθος, είτε εξαιτίας του άρρωστου συστήματος ποσοστώσεων της Ε.Ε.


Οι σπάταλες Ευρώπη, ΗΠΑ και Βρετανία διαθέτουν σήμερα υπερδιπλάσιες ποσότητες τροφίμων σε σχέση με αυτές που αντιστοιχούν στις διατροφικές ανάγκες των πληθυσμών τους και το τραγικό είναι ότι ως και το 50% της προσφοράς αυτών των τροφίμων καταστρέφεται πριν φτάσει στους σιτιζόμενους, στη διαδρομή δηλαδή μεταξύ φάρμας και… πιρουνιού.


Έτσι, ενώ παράγονται στον πλανήτη κάθε μέρα τρόφιμα που επαρκούν για τη χορήγηση 4.600 θερμίδων ανά άνθρωπο, καταναλώνονται –κατά μέσο όρο– μόνο οι 2.000. Περισσότερες από τις μισές θερμίδες χάνονται δηλαδή στη διαδρομή. Κι όμως οι αναλύσεις δείχνουν ότι αν τα τρόφιμα που κατευθύνονται στα σκουπίδια μειώνονταν δραστικά, τότε θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων. Ποσότητα ικανή να θρέψει 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και να αφήσει και αρκετό πλεόνασμα για την κάλυψη του 130% των διατροφικών απαιτήσεων του πληθυσμού της Γης.
Του Μπάμπη Μιχάλη
(Εφημερίδα των συντακτών 22-10-2013)



Δεν υπάρχουν σχόλια: