Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. (Μούγκα στη στρούγκα....)




Σήμερα στα «Χανιώτικα Νέα» υπήρχε στη σελ 7 ένα ρεπορτάζ του Γιώργου Κώνστα με θέμα τη Βιολογική Κτηνοτροφία. Όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει ολόκληρο πατώντας εδώ.
Για το τι έφταιγε μέχρι πριν από λίγο καιρό και δεν υπήρχε πιστοποίηση στα σφαγεία, αναφέρομαι στο « Άκρα του φυράματος σιωπή».
Γιατί δεν  πιστοποιούνται στο παρόντα χρόνο, σφαγεία ως βιολογικά, ξέρω, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Για τις  φήμες, ότι κάποιοι εντάσσονται στη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ ταΐζουν τα ζώα τους με συμβατικές ζωοτροφές, παρουσιάζοντας εικονικά τιμολόγια βιολογικών ζωοτροφών, θα περιμένω να δω αν υπάρξει αντίδραση, τι είδους αντίδραση,  από τους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων. Για να γελάσουμε όλοι μαζί, τελευταίοι.
Όσο για την αγορά Βιολογικών κρεάτων, στα Χανιά, αγορά υπάρχει. Τόσο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα , όσο και για τα κρέατα. Κυρίως βοδινά και κατσικίσια. Στη Κρήτη υπάρχει ένας μόνο παραγωγός, που παρασκευάζει γιαούρτι. Τα κρέατα έρχονται από την πάνω Ελλάδα. Είναι τόση η ζήτηση, παρά την ακρίβεια τους, που δυστυχώς δεν επαρκούν.
Υπάρχουν και κάποιοι που πωλούν κρέατα ντόπια, τυλιγμένα σε λαδόκολλες, ως βιολογικά. Ενώ  δεν είναι βιολογικά. Καταγγελίες έχουν γίνει, πριν 1,5 χρόνο, τόσο στον ΟΠΕΓΕΠ όσο και στον ΕΦΕΤ. Έλεγχοι έχουν γίνει, οι παραβάτες έχουν σταλθεί στον εισαγγελέα. Πέραν τούτου ουδέν.
Τα λεφτά πάντως είναι πολλά. Επτά και μισό εκατομμύρια  Ευρώ, θα μοιραστούν σε 186 βιοκτηνοτρόφους, για 5 χρόνια. Δηλαδή θα πάρει, κατά μέσο όρο ο καθένας, 40.322 Ευρώ. Πεταμένα λεφτά. Και μην με ρωτήσετε γιατί. Πηγαίνετε  πίσω στα χρόνια ,  δείτε τι έχει γίνει με τη διαχείριση των επιδοτήσεων, τι έχει μείνει από αυτές και θα με καταλάβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: