Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τριανταφυλλιά η Δαμασκηνή.




Η Τριανταφυλλιά η Δαμασκηνή ( Rosa damascena), είναι μία ποικιλία παλιά και  κλασική. Μας ήρθε από τη Δαμασκό, τον μεσαίωνα, με τις σταυροφορίες. Ανθίζει ταυτόχρονα, όλα της τα λουλούδια, χρώματος ροζ, αυτή την εποχή.




Η τριανταφυλλιά που υπάρχει στο πατρικό μου, την έχω φυτέψει από την δεκαετία του 90. Με μόσχευμα, το οποίο  πήρα, από ένα περβόλι,  που κλάδευα εκείνη την εποχή , στις Μουρνιές. Στη μακαρίτισσα τη μητέρα μου δεν άρεσε. Επειδή της «έπνιγε» τις δικές της τριανταφυλλιές. Την είχε ξεπατώσει 2 φορές. Και τις 2 επέζησε. Από κάποιο κομμάτι του ριζικού συστήματος που είχε μείνει στο χώμα. Όταν την είδε να  ανοίγει την τελευταία φορά ξανά, την άφησε. Ως θέλημα Θεού. Γιατί ήταν πολύ θρήσκα. Μετά από τρία χρόνια, που την είδε ολάνθιστη για πρώτη φορά και μύρισε το άρωμα  που υπήρχε έντονο στην αυλή, την λάτρεψε.




Από αυτήν παράγεται το ροδέλαιο με απόσταξη και το γλυκό κουταλιού. Πρόκειται για ένα γλυκό μοναδικό,  με ανεπανάληπτη και πρωτόγνωρη γεύση. Φτιάχνεται πάρα πολύ εύκολα . Το μόνο δύσκολο είναι να βρεις την πρώτη ύλη. Τα ροδοπέταλα.



Τα υλικά που χρειάζονται είναι:

Μισό κιλό ροδοπέταλα (είναι πολύ ελαφριά).

2,5 κιλά ζάχαρη.

2,5 κιλά νερό

2-3 λεμόνια.




Η διαδικασία παρασκευής του γλυκού:

Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα πρωινή ώρα. Το αργότερο ως τις 9. Πριν προλάβει το φυτό , με την ζέστη να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια στην ατμόσφαιρα. Κατάλληλα τριαντάφυλλα για γλυκό είναι αυτά που έχουν ανοίξει τα ροδοπέταλα τους, τόσο όσο να φαίνονται οι κίτρινοι στήμονες.

Ξεχωρίζουμε τα ροδοπέταλα από τα κοτσάνια.

Πλένουμε τα ροδοπέταλα, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι.

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη.

Αφότου ξεκινήσει ο βρασμός, το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε τα ροδοπέταλα.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου.

Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύουμε  και κατεβάζουμε από την φωτιά.






Τα …. κουταλίδια μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν το γλυκό κρυώσει. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Αν υπάρχει και παγωτό, από αυτό που κάνει … «τσοί κόρδες», δηλαδή καϊμάκι, ε καλά ξεμπερδέματα!  Από την κόλαση….


Δεν υπάρχουν σχόλια: