Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Βοήθεια μας!

Η παρακάτω ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κρήτης, δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των αγροτικών κινητοποιήσεων της Τρίτης 20 τρέχοντος, που τυχαίνει να είναι και του Αγ. Ευθυμίου....
Οι αγρότες της Κρήτης, αλλά και όλης της χώρας ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους στις 20 του Γενάρη. Οδηγούνται σ’ αυτή την επιλογή δίκαια γιατί η κατάσταση των ίδιων είναι πλέον απελπιστική. Η αγροτική οικονομία διαλύεται και η ύπαιθρος ερημώνει και εγκαταλείπεται. Η πολιτική της ΕΕ είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών. Η ελληνική πολιτική ουσιαστικά ενισχύει και απεργάζεται τη διάλυση της υπαίθρου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη φαίνεται να μην είναι αναστρέψιμη. Οι αγώνες αυτοί αποδεικνύουν την κρισιμότητα της σημερινής πραγματικότητας Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./π.Κρήτης ομόφωνα χαιρετίζει τους αγώνες των αγροτών. Συμπαραστέκεται και θα παραστεί σ’ αυτούς. Διαμηνύει στην νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ότι η μέχρι σήμερα πολιτική του Υπουργείου συνέβαλε αν δεν καθόρισε τις δυσμενείς εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και στην ύπαιθρο, που δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στους αγρότες πέρα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Γι’ αυτό καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να διαμορφώσει μια νέα πολιτική που,
_ Nα στηρίζει την διαφορετικότητα των ποιοτικών τροφίμων των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε αντίθεση προς τα ομογενοποιημένα «τρόφιμα» των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών.
_ Να στηρίζει τον ανταγωνισμό των μικρών παραγωγών, απέναντι στη μονοπωλιακή επιβολή των πολυεθνικών και των καρτέλ.
_ Να υπηρετεί το δικαίωμα των καταναλωτών στα ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, απέναντι στα «τρόφιμα» των καρτέλ που συνοδεύονται από απανωτά διατροφικά σκάνδαλα.
_ Να στηρίζει την παραγωγή που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με τη δράση των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών, που είτε το καταστρέφουν είτε το υποβαθμίζουν.
Ως μέτρα στήριξης αυτής της πολιτικής το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./π.Κρήτης προτείνει:
1. Στην αναδιανομή της ενιαίας ενίσχυσης ώστε το σύνολο των πόρων της να το καρπώνονται με όρους ισότητας και διαφάνειας όσοι παραμένουν στην αγροτική παραγωγική δραστηριότητα (περιφερειακό μοντέλο).
2. Στην άμεση τροποποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής με την ενίσχυση των επενδύσεων στη βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δικτύωσης τους στις αγορές και της ποιότητας των προϊόντων τους.
3. Την ενίσχυση νέων μορφών συλλογικής δράσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
4. Τη λήψη όλων των άμεσων αναγκαίων μέτρων για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των αγροτών.
Δεν κρύβω, ότι μου φαίνεται πολύ αόριστη και γενικόλογη.
Σαν να έχει γραφτεί στο ... πόδι.
Είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μακάρι, να ακολουθήσει μία άλλη περισσότερο ουσιαστική.
Μπας και τη καταλάβουν και οι αποδέλοιποι.
Νομαρχίες, βουλευτές, υπουργείο και φυσικά οι ... "αρχηγοί" των αγροτών.
Γιατί διαβάζοντας τα αιτήματα τους, με πιάνει ασφυξία.
Εκ της απελπισίας....
Πολύ ψίχουλο ζητάνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: