Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Πιάσαμε του κουταλιού το πάτο. Το πάτο και όχι το δάκο.


Τα κιλά του ελαιολάδου που παράγονται στα Χανιά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς πόσα είναι, υποθέτω ότι είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κιλά. Κάθε κιλό λαδιού που παράγεται, επιβαρύνεται με 3 λεπτά του Ευρώ, για τη δακοκτονία. Μαζεύονται αρκετά εκατομμύρια Ευρώ, τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως όλων των περιοχών της Ελλάδας που παράγουν λάδι. Με τα γνωστά αποτελέσματα Που είναι πάντα ή σχεδόν πάντα, τα ίδια. . Νικητής βγαίνει ο δάκος. Ένα … πράμα σαν το Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Πρωταθλητής κλασικά ο Ολυμπιακός! Οι αιτίες πολλές και όλες γνωστές και χιλιο-ειπωμένες.

Ειδικά φέτος, τη ζημιά την έκανε, η λαθεμένη χρήση του «ληγμένου» Λεμπαισίντ, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη καταπολέμηση του δάκου. Εκείνη την εποχή ξεκινούν οι γενιές που προξενούν τις μεγαλύτερες ζημιές του φθινοπώρου.
Λίγες ημέρες μετά τη χρήση του, έγιναν δειγματοληπτικές μετρήσεις, σε κάποιες περιοχές. Τα ακριβή και έγκυρα αποτελέσματα των μετρήσεων, δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, οι ψεκασμοί ήταν σαν να μην έγιναν. Το δηλητήριο δεν έδρασε. Έδρασε όμως η φυτοτοξικότητα του η οποία μετρήθηκε διπλάσια από το κανονικό. Δηλαδή με ένα … τζούφιο σμπάρο, χτυπήσαμε 2 ιπτάμενους γαϊδάρους! Και εμάς που αυτοτραυματιστήκαμε.
Πως τα καταφέραμε έτσι;
Οι κατέχοντες την επιστήμη γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά και τους λόγους για τους οποίους, δεν δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Κάνουμε τίποτα να αλλάξει αυτή η κακομοιριά;
Όχι!
Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Ναι!
Αρκεί να το θελήσουμε.
Οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι πολλές.
Και δοκιμασμένες! Σε μικρή κλίμακα μεν, αλλά με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων, αρκετοί ερευνητές επιστήμονες έχουν δουλέψει πολύ και έχουν προτείνει κατά καιρούς πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Ας ψαχτούμε λοιπόν.
Αντί να ζητιανεύουμε αποζημιώσεις – ψίχουλα – κοροϊδίες.
Κερδισμένοι θα είμαστε από κάθε άποψη....

4 σχόλια:

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Νικο γύρω στους 160.000 τόννους από 35.000.000 δένδρα ΣΕΔΗΚ

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά και δυστυχώς πεταμένα!

kikop80 είπε...

Πεταμένα λεφτά ή φαγωμένα από μερικούς?

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Και τα δύο ταυτόχρονα!