Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Πριγκι-πόπολα γη...μνα.

Ο πρώτος Υπουργός Γεωργίας που θυμάμαι, ήταν ο «καπετάνιος». Από το ναυτικό καπέλο που φορούσε. Οραματίσθηκε τη πρώτη καλωδιακή, συνδρομιτική, αγροτική και εκπαιδευτική τηλεόραση. Έστησε ένα ολόκληρο κανάλι. Πρόλαβε και το εγκαινίασε με μία πειραματική πανηγυρική εκπομπή. Που ποτέ, δεν την είδε, έστω ένας αγρότης. Μόνο κάτι κολλητάρια του. Δεν πρόλαβε, όπως προγραμμάτιζε, να μοιράσει δωρεάν 400 χιλιάδες αποκωδικοποιητές. Στους αγρότες. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την επαγγελματική κατάρτιση. Των αγροτών.
Στον ανασχηματισμό που προέκυψε, πήρε το τραγιασκάκι του, τη θάλασσα που είχε κάνει και πήγε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Του ταίριαζε περισσότερο.
Αυτός που τον αντικατέστησε, ήταν ο «φράντζας με το κομοδινί μαλλί και το μόκα-σένιο παπουτσάκι». Ξέγραψε το «εκπαιδευτικό κλπ» κανάλι. Δεν μοίρασε τους αποκωδικοποιητές. Τι τους έκανε ποτέ δεν μάθαμε. Θέλησε όμως, να μοιράσει δωρεάν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στους αγρότες. Χρόνια το πάλευε. Όπως πάλευε και τη βιολογική γεωργία. Που στα χρόνια του έκανε τα πρώτα δειλά βήματα της. Μα, ο οραματισμός του για την αναβίωση των αεροψεκασμών με οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, καταπολέμησης του δάκου, ήταν η προτεραιότητα του. Ρουσφέτι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Κέρκυρα, ο αεροψεκασμός ενός Δημοτικού σχολείου και μιας ομάδας τουριστών. Πέτυχε διάνα! Δύο σε ένα. Την οικολογική εκπαίδευση στα Δημοτικά σχολεία. Και τον φυσιολατρικό, οικολογικό τουρισμό. Στις εκλογές, οι συμπατριώτες του τον αντάμειψαν ιδιαιτέρως. Αντί αυτού, στη Βουλή έστειλαν τη κ. Γκερέκου.
Τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μοίρασε ο επόμενος. Που αναβάθμισε το Υπουργείο του σε Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Αγχωμένος, από το κυνήγι μιας στοιχειωμένης, γριπιασμένης γαλοπούλας, ανάμεσα σε Οινούσσες - Θεσσαλονίκη - Μ. Βρετανία, μπερδεύτηκε. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεν δόθηκαν σε αγρότες. Μόνο αυτοί, που κατάφεραν να πάρουν γνωρίζουν, ακριβώς, το επάγγελμα τους.
Τον αντικατέστησε άρον-άρον, ο «της άαααλλης γεωργίας».Ο κόσμος του επικοινωνιακά πλασμένος. Εργαλείο του ο Agro©ERT. Δηλαδή το απόλυτο τίποτα. Εκτός από τα εκατομμύρια που μοίραζε, εν είδη ρουσφετιών, σε προσκείμενους προσκυνημένους αγροτοσυνδικαλιστές.
Κοινά χαρακτηριστικά όλων αυτών;
· Γλάστρες πήγαιναν στις Βρυξέλλες, φυτά γυρνούσαν.
· Ασχολήθηκαν μόνο με τη διαχείριση κοινοτικών πόρων και τη δήθεν αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων. Χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τους πραγματικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.
· Η δημιουργία αυλών παρατρεχάμενων κομματικών συμβούλων. Που περιέφεραν, έναντι αδρών αμοιβών, την ασχετοσύνη τους, επί των αγροτικών θεμάτων, στους διαδρόμους των πολλών διαφορετικών διασκορπισμένων υπηρεσιών του Υπουργείου.
· Αδιαφόρησαν ότι το Υπουργείο στεγάζεται σε 15 κτίρια και το οργανόγραμμα λειτουργίας του ήταν άχρηστο.
· Έβγαζαν λόγους χωρίς να λένε κάτι το ουσιαστικό.
· Έγραφαν άρθρα σε Αθηναϊκές εφημερίδες, με παράλληλες χρυσοπληρωμένες διαφημίσεις.
· Εντυπωσίαζαν τους άσχετους των αστικών κέντρων.
· Είχαν χάσει κάθε επαφή επικοινωνίας με τους πραγματικούς συντελεστές του πρωτογενούς τομέα.

Οι παραμυθιαμένοι αγροτικοί τους υπήκοοι, χειροκροτούσαν πάντα με ενθουσιασμό.
Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, κάτι θα αλλάξει.
Από μόνο του.
Αμ δε!
Και ιδού τα αποτελέσματα…..

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Μακράν, η πιο μεστή σε προτάσεις, κομματική ανακοίνωση!

Βιώσιμη γεωργία, στήριξη της υπαίθρου

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Είναι σαφές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο αλλά και οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές αγοράς χωρίς να εξασφαλίζουν και ποιότητα.
Δυστυχώς σήμερα, έξη χρόνια μετά η νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΑΠ) δεν έχει εφαρμοστεί στις θετικές της πλευρές, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μετατραπούν σε θύματα γιατί έχουν χάσει τη σταθερότητα και τις τιμές του προηγούμενου καθεστώτος αλλά και γιατί δεν έχουν δει οφέλη από τη νέα λογική της. Και σ’ αυτό την ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι δύσκολο να κάνουν σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής αλλά εύκολο να μοιράζουν υποσχέσεις, επιδοτήσεις ή κοινωνικά επιδόματα.
Το κυρίαρχο μοντέλο βιομηχανικής και εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Εξαντλεί φυσικούς πόρους, ρυπαίνει και επιβαρύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό, σπαταλά ενέργεια και υδάτινους πόρους, απειλεί είδη και τη βιοποικιλότητα, επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών, απαξιώνει τη μικρή παραγωγή και τις τοπικές κοινότητες, υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα χωρών σαν τη δική μας.
Ζητάμε, λοιπόν, μια νέα κατεύθυνση της γεωργίας:
· Να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία, οι τοπικές μικρές οικοτεχνίες και οι αγροτουριστικές μονάδες και οι τοπικοί παραγωγικοί πόροι.
· Να γίνουν οι σημερινές Λαϊκές αγορές αποκλειστικά αγροτών.
· Να γίνει μεταφορά των πόρων από το βαμβάκι στη μετατροπή αντίστοιχων εκτάσεων σε ενεργειακές κ.α. καλλιέργειες
· Να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις επιδοτήσεις.
· Να υποστηριχτούν Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, χωρίς μεσάζοντες.
Ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών προτείνουμε:
· Να παγώσουν για τρία χρόνια όλα τα χρέη και τα αγροτικά τραπεζικά δάνεια
· Να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών κ.α. που συγκεντρώνουν αγροτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
· Να ενταχθούν και οι αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο ΤΕΜΠΜΕ, με απλούστερη αντιμετώπιση.
· Να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε γεωργο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής ποιοτικών διατροφικών προϊόντων.
· Να δοθεί ενίσχυση για κάθε παιδί σε οικογένειες που μένουν σε χωριά μικρού πληθυσμού.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες καθώς οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους ή παίρνουν εξευτελιστικές τιμές ενώ παράλληλα έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές αγοράς χωρίς να εξασφαλίζουν και ποιότητα.
Η μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ) του 2003 θέσπισε την αποσύνδεση των πληρωμών που καταβάλλονται στους γεωργούς από τις ποσότητες τις οποίες παράγουν, επέβαλε περιβαλλοντικούς όρους για τις πληρωμές αυτές, μείωσε την επιρροή της Ε.Ε. στις αγορές γεωργικών προϊόντων και μετέτρεψε τις ενισχύσεις σε νέα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση ως προς τις πτυχές που ενισχύουν τις δυνατότητες ανάληψης αυξημένων ευθυνών από τους γεωργούς για τη λειτουργία των τοπικών και περιφερειακών αγορών τους. Αντέδρασαν, όμως, με σθένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά των τάσεων αποδυνάμωσης του επιπέδου προστασίας των πολιτών-καταναλωτών και του περιβάλλοντος μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου. Και ξεκίνησαν μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα μέσα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να τεθεί τέρμα στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ντάμπινγκ.
Δυστυχώς σήμερα, έξη χρόνια μετά τη νέα ΚΑΠ, αυτή η λογική δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μετατραπούν σε θύματα γιατί έχουν χάσει τη σταθερότητα και τις τιμές του προηγούμενου καθεστώτος της ΚΑΠ αλλά και γιατί δεν έχουν δει οφέλη από τη νέα λογική της. Και σ’ αυτό την ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι δύσκολο να κάνουν σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής αλλά εύκολο να μοιράζουν υποσχέσεις, επιδοτήσεις ή κοινωνικά επιδόματα.

Το παγκόσμιο τοπίο έχει αλλάξει

Το κυρίαρχο μοντέλο βιομηχανικής και εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Εξαντλεί φυσικούς πόρους, ρυπαίνει και επιβαρύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό, σπαταλά ενέργεια και υδάτινους πόρους, απειλεί είδη και τη βιοποικιλότητα, επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών, απαξιώνει τη μικρή παραγωγή και τις τοπικές κοινότητες, συνοδεύεται από κακομεταχείριση ζώων, υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα χωρών σαν τη δική μας.
Ζητάμε, λοιπόν, μια νέα κατεύθυνση της γεωργίας:
· Να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία, να δοθούν οι επιδοτήσεις στους βιοκαλλιεργητές, να βγει νέο μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων, να ιδρυθεί Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας, να μπουν τα βιολογικά προϊόντα στα σχολεία και τα νοσοκομεία.
· Να ενισχυθούν οι τοπικές μικρές οικοτεχνίες και οι αγροτουριστικές μονάδες, με ένταξή τους σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης άδειας αλλά και δεσμευτική χρησιμοποίηση τροφίμων από την περιοχή, ώστε να παίζουν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο.
· Να δοθούν κίνητρα και προβολή ώστε -στο ίδιο με το παραπάνω πλαίσιο- και στις μεγάλες μονάδες τουρισμού να χρησιμοποιούνται οι τοπικοί παραγωγικοί πόροι.
· Να συμπεριλαμβάνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην αγορά και να ενισχυθεί η λογική του δίκαιου εμπορίου, ώστε οι παραγωγοί να παίρνουν μια τιμή στα προϊόντα τους που θα τους επιτρέψει να μείνουν στην ύπαιθρο.
· Να γίνουν οι σημερινές Λαϊκές αγορές αποκλειστικά αγροτών.
· Να γίνει προσπάθεια στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, ώστε να επιτραπεί η αναδιάρθρωση των βαμβακοκαλλιεργειών και η μετατροπή τους σε ενεργειακές ή κλωστική κάνναβη, με περιορισμένη κατανάλωση νερού και χωρίς γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
· Να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις επιδοτήσεις. Άμεση δημοσιοποίηση αναλυτικού καταλόγου με δικαιούχους και ποσά των ενισχύσεων που καταβάλλονται από την Ε.Ε. Θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιας κατά κεφαλήν επιδότησης. Μείωση των πληρωμών σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων και εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και διάθεση περισσότερων πόρων στους γεωργούς οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους για την επεξεργασία τοπικών και περιφερειακών προϊόντων.
· Να υποστηριχτούν ανεξάρτητα Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, κυρίως βιολογικών τροφίμων, χωρίς μεσάζοντες.

Τι προτείνουν ως άμεσα μέτρα οι Οικολόγοι Πράσινοι

Με δεδομένο το οικονομικό πακέτο των 28 δις ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση προς ενίσχυση των τραπεζών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, σημαντικό τμήμα της οποίας είναι ο αγροτοκτηνοτροφικος τομέας, θα πρέπει ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών:
· Να παγώσουν για τρία χρόνια όλα τα χρέη και τα τραπεζικά δάνεια αγροτών, κτηνοτρόφων και αγροτικών επιχειρήσεων, με την εγγύηση του δημοσίου και χωρίς ανατοκισμό. Εν συνεχεία να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής τους για χρονικό διάστημα 10 ετών.
· Να στηριχτούν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι ομάδες παραγωγών και άλλοι που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη συγκέντρωση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
· Να ενταχθούν και οι αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με σαφώς απλούστερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση από την ισχύουσα για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
· Να ενθαρρυνθούν ουσιαστικά οι επενδύσεις σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής ποιοτικών διατροφικών προϊόντων, με ταυτόχρονη ριζική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την Δ' Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, προς όφελος του πρωτογενή τομέα.
· Να δοθεί ενίσχυση για κάθε παιδί σε οικογένειες που μένουν σε χωριά μικρού πληθυσμού.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Ανακοίνωση της ΒΙΟΖΩ, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις




Οι καταναλωτές συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών
Απευθείας συναλλαγή καταναλωτών και αγροτών. Επιλογή τοπικών προϊόντων
Η ΒΙΟΖΩ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των αγροτών, εκτιμώντας ότι οι στυλοβάτες του πρωτογενούς τομέα τροφής δικαιούνται αξιοπρεπή αμοιβή για τους κόπους τους.
Η θεραπεία από τη γάγγραινα δεν επιτυγχάνεται με ασπιρίνη.
Οι μεσάζοντες, οι κερδοσκόποι και τα καρτέλ, που απομυζούν το αγροτικό εισόδημα, καθώς και το εισόδημα των καταναλωτών, αγοράζοντας κοψοχρονιά τα προϊόντα στο χωράφι και πολλαπλασιάζοντας την τιμή τους όταν πια αυτά φτάσουν στο ράφι, είναι γάγγραινα για καταναλωτές και αγρότες.
Είναι καιρός ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς να έρθουν σε απευθείας συναλλαγή με τον καταναλωτή. Για να έχουν κέρδος και αυτοί που παράγουν και αυτοί που αγοράζουν το τελικό προϊόν. Στα πρότυπα ενός παραδοσιακού συστήματος που καταργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι καταναλωτές χρειάζεται να στραφούν στην τοπική παραγωγή σε απευθείας σύνδεση με τους παραγωγούς, για να έχουν καλύτερο έλεγχο στο τι τρώνε.
Ποιός είναι ο λόγος να εισάγουμε ξένα προϊόντα όταν οι παραγωγικές δυνατότητες των αγροτών μας φτάνουν και περισσεύουν;
Ποιός είναι ο λόγος να παίρνουν οι κερδοσκόποι κοψοχρονιά τα αγροτικά προϊόντα της Ασίας και της Αφρικής, αφήνοντας ολόκληρους πληθυσμούς στην πείνα, πιέζοντας ταυτόχρονα και το εισόδημα των ελλήνων αγροτών;
Οι καταναλωτές θα τα αγοράσουν στην ίδια τιμή... αυξάνοντας τα υπέρογκα κέρδη των κερδοσκόπων!
Επιλέγοντας, τα τοπικά προϊόντα οι καταναλωτές στηρίζουν την ελληνική αγροτική οικονομία, έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην τροφή τους, δεν πληρώνουν το κόστος των εισαγωγών και δεν ενισχύουν τις πρακτικές αισχροκέρδειας των εισαγωγέων.
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2009
«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.org

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Με λόγο και αιτία.


Από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα"
ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙ
Επίθεση με γιαούρτι στην Ολγα Κεφαλογιάννη.
Γιαούρτι εκσφενδόνισε αγρότης κατά της βουλευτού Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ολγας Κεφαλογιάννη. Η κ. Κεφαλογιάννη βρέθηκε χθες το απόγευμα στο μπλόκο των αγροτών προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματα. Τη στιγμή που ετοιμάζονταν να κάνει δηλώσεις σε τοπικό κανάλι, άγνωστος της πέταξε γιαούρτι που τη βρήκε λίγο, κοντά στον ώμο. Αμέσως η κ. Κεφαλογιάννη αποχώρησε εμφανώς στεναχωρημένη. Μαζί της μίλησε τηλεφωνικά λίγο μετά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Η. Χαλακατεβάκης ζητώντας συγγνώμη. Απευθυνόμενος στους αγρότες κ. Χαλακατεβάκης σημείωσε ότι "είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του τόπου μας και οφείλουμε να τους σεβόμαστε σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν. Επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον αγώνα μας, ένα τίμιο αγώνα και όχι στον τίμιο αγώνα να κάνουμε... Είναι ντροπή. Ζητώ συγγνώμη από την κ. Κεφαλογιάννη."
ΣΧΟΛΙΟ
Η κ. Κεφαλογιάννη είναι νέα πολιτικός και από ότι φαίνεται, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ορεξάτη για δουλειά.
Το πολιτικό μηχανισμό που την υποστηρίζει όμως, τον κληρονόμησε από τον πατέρα της.
Παλαιοκομματισμός σε όλο το "ένδοξο" μεγαλείο του.
Είναι γνωστό αυτό και πλήρως αποδεδειγμένο.
Στο Πλατάνι δεν πήγε μόνη της.
Είχε και συνοδούς.
Φανερούς και "κρυφούς".
Που πολύ θα το ήθελαν να μη φαίνονται, αλλά δεν...
Παρόντες αγρότες στο μπλόκο εκείνη την ώρα λένε ότι αυτός που της πέταξε το γιαούρτι ήταν ένας από τους συνοδούς της.
Από τους "κρυφούς" φυσικά.
Αναφέρουν μάλιστα και όνομα.
Προβοκάτσια;
Μπορεί.
Τόσα έχουν δει τα μάτια μας και έχουν ακούσει τα αυτιά μας!
Όπως και αν έχει η κατάσταση, το γεγονός είναι λυπηρότατο.
Και πολύ καλά έκανε ο κ. Χαλακατεβάκης που ζήτησε συγνώμη.
Χρειάζεται πολύ προσοχή από όλους....

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Περί όνου σκιάς.


Οι εικόνες του αποκλεισμένου, από τους αγρότες, αεροδρομίου στο Ηράκλειο, έκαναν το γύρο του κόσμου.
Κάποιοι «τουριστικοί παράγοντες», διαμαρτυρήθηκαν διότι θα ζημιωθεί ο τουρισμός της Κρήτης!
Τα τρακτέρ με τις μαύρες σημαίες , που ήταν «παρκαρισμένα» στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, χαλούσαν τη βιτρίνα τους.
Προφανώς και οι 20. 000 αγρότες της πρώτης ημέρας.
Υποθέτω ότι, αυτοί οι «παράγοντες», δεν ζημιογόνουν τον Κρητικό τουρισμό.
Με το να μην σερβίρουν στους τουρίστες – πελάτες τους, υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, μελιού, μαρμελάδων, χυμών, ξενόφερτων κατεψυγμένων κρεάτων, φρούτων, λαχανικών και σπορέλαιων.
Και προς χάριν τους, τελείωσε η κατάληψη……

Ως-σανά!


(Το "πακέτο Χατζηγάκη" προς τους αγρότες έφτασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. )

Όντως!

Και τα "ψίχουλα" έχουν ... αξία!!

Ανεκτίμητη....

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009


Εδώ, τα καλά, τα φρέσκα!!!!!!!!!!!!!!


"Στη δυναμική ανάπτυξη των δύο κλάδων Βιολογικής παραγωγής, στα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση BIOGALA, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύτιμους κλάδους της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αλλά και ανάπτυξης υφυπουργός, τόνισε την μεγάλη προοπτική των δύο κλάδων στον τομέα της παραγωγής, της διακίνησης και του εμπορίου, όπως επίσης και στην ευεργετική επίπτωση των βιολογικών αγαθών στην Υγεία, στο Περιβάλλον και την ανάπτυξη της υπαίθρου.«Πρέπει να δώσουμε κοινή μάχη υπουργείο, υπηρεσίες, φορείς, καλλιεργητές, μεταποιητές και έμποροι, ώστε να διευρύνουμε την καθημερινή μας διατροφή με τα πολύτιμα αυτά προϊόντα και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος στην χαιρετιστήρια ομιλία του. Αναφερόμενος στη γενική πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο υφυπουργός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στηρίζει τους 25.000 Έλληνες παραγωγούς που επενδύουν σταθερά στην Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και ενθαρρύνει την παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών με χρήση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον και με έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής τους. Πρόθεσή μας είναι επίσης η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και πιστοποίησης, έτσι ώστε αφενός να μην αποτελεί η γραφειοκρατία τροχοπέδη στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, αφετέρου και το πλέον σημαντικό να διασφαλίζεται ο καταναλωτής-χρήστης από την παρεχόμενη πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει στοχευμένες δράσεις για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στη Δ' Προγραμματική περίοδο 2007-2013 και προωθούμε τόσο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όσο και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υπαίθρου. Άποψή μου είναι επίσης ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν αποτελεσματικά τα δίκτυα διανομής προς τους καταναλωτές, γιατί έτσι θα δώσουμε διεξόδους μαζικής εμπορίας είτε μέσω καταστημάτων και συγκεκριμένων σημείων πώλησης είτε μέσω αγορών βιολογικών προϊόντων ή συνεταιρισμών που παράγουν και διακινούν οι ίδιοι τα βιολογικά τους προϊόντα. Ο τομέας παραγωγής και εμπορίας των βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής στον οποίο διατίθενται σημαντικές πιστώσεις από την ευρωπαϊκή Ένωση και τον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να θωρακιστεί με τήρηση από πλευράς φορέων πιστοποίησης και αγροτών που εντάσσονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα όλων των προβλέψεων και απαντήσεων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.."


τρίχες, τρίχες, τρίχες, τρίχες

εις τη νιοστή.

Αυτοί τα λένε, γιατί είναι η δουλειά τους να λένε, γενικώς και αορίστως ότι τους λένε οι παρατρεχάμενοι "σύμβουλοι" και τα μαγαζάκια των συμφερόντων, που κατοικοεδρεύουν στο Υπουργείο.

Εμείς, μετά από τόσα χρόνια, από τα τόσα πολλά που έχουν ειπωθεί και με τα τόσα ελάχιστα που έχουν γίνει, γιατί να τους ακούμε σαν χάνοι και να τους πιστεύομε σαν ... "αμερικανάκια";

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Άξια να είναι τα ... αλυσοπρίονα τους!











Χθές το βράδυ, έλαβα αυτή τη καταγγελία από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων:







ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ


Τ.Θ. 215 - ΧΑΝΙΑ 73100 - ΤΗΛ.- FAX.: 2821020075
E-mail: ecohania@otenet.gr, web site: www. ecocrete.gr

Χανιά 19-1-2009
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΥΚΑΛΥΠΤΩΝ ΣΤΑ ΠΟΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κάτοικοι της περιοχής μας κατήγγειλαν πως στο Δημοτικό Σχολείο στα Ποτιστήρια το Σαββατοκύριακο άρχισαν να κόβουν μεγάλους ευκαλύπτους. Η «επιχείρηση» αυτή γίνεται χωρίς καμία άδεια, με την κάλυψη του Δήμου Θερίσσου, γιατί κάποιοι θεώρησαν πως οι ευκάλυπτοι «ενοχλούν». Έκαναν καταγγελία στην αστυνομία και στη Δνση Δασών, όμως –όπως μας είπαν- στη Δνση Δασών προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και δεν έδειξαν διάθεση να κάνουν κάτι.
Καταγγέλλουμε το γεγονός της κοπής των δέντρων, ζητάμε να σταματήσει άμεσα η καταστροφή και οι υπηρεσίες να κάνουν το καθήκον τους προς την πλευρά της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.




Επειδή σήμερα το πρωί, είχα δουλειά εκεί κοντά, πέρασα επίτηδες και τράβηξα αυτές τις φωτογραφίες.


Οι οποίες, ήδη έχουν σταλθεί στην Οικολογική Πρωτοβουλία.


Ελπίζω να τους φανούν χρήσιμες....


Οι ευκάλυπτοι, εκεί που είναι, είναι σε μία παιδική χαρά, ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό σχολείο. Που δεν κινδυνεύει, επειδή η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Άλλο οίκημα δεν υπάρχει, εκτός από ένα πολύ παλαιό κτίσμα στη κάτω μεριά. Τα δε καλώδια της ΔΕΗ που φαίνονται, είναι αρκετά μακρυά και αυτά. Από τον τρόπο που έχουν κόψει τα δέντρα, φαίνεται ακόμα και στον πιο άσχετο, ότι δεν είναι κλάδεμα, αλλά ... "κλάδεμα" !


Κανονικό.....

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Επιτέλους.... τέλος!

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Βοήθεια μας!

Η παρακάτω ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κρήτης, δόθηκε στη δημοσιότητα, εν όψει των αγροτικών κινητοποιήσεων της Τρίτης 20 τρέχοντος, που τυχαίνει να είναι και του Αγ. Ευθυμίου....
Οι αγρότες της Κρήτης, αλλά και όλης της χώρας ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους στις 20 του Γενάρη. Οδηγούνται σ’ αυτή την επιλογή δίκαια γιατί η κατάσταση των ίδιων είναι πλέον απελπιστική. Η αγροτική οικονομία διαλύεται και η ύπαιθρος ερημώνει και εγκαταλείπεται. Η πολιτική της ΕΕ είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών. Η ελληνική πολιτική ουσιαστικά ενισχύει και απεργάζεται τη διάλυση της υπαίθρου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη φαίνεται να μην είναι αναστρέψιμη. Οι αγώνες αυτοί αποδεικνύουν την κρισιμότητα της σημερινής πραγματικότητας Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./π.Κρήτης ομόφωνα χαιρετίζει τους αγώνες των αγροτών. Συμπαραστέκεται και θα παραστεί σ’ αυτούς. Διαμηνύει στην νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ότι η μέχρι σήμερα πολιτική του Υπουργείου συνέβαλε αν δεν καθόρισε τις δυσμενείς εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και στην ύπαιθρο, που δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στους αγρότες πέρα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Γι’ αυτό καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να διαμορφώσει μια νέα πολιτική που,
_ Nα στηρίζει την διαφορετικότητα των ποιοτικών τροφίμων των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε αντίθεση προς τα ομογενοποιημένα «τρόφιμα» των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών.
_ Να στηρίζει τον ανταγωνισμό των μικρών παραγωγών, απέναντι στη μονοπωλιακή επιβολή των πολυεθνικών και των καρτέλ.
_ Να υπηρετεί το δικαίωμα των καταναλωτών στα ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, απέναντι στα «τρόφιμα» των καρτέλ που συνοδεύονται από απανωτά διατροφικά σκάνδαλα.
_ Να στηρίζει την παραγωγή που συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με τη δράση των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών, που είτε το καταστρέφουν είτε το υποβαθμίζουν.
Ως μέτρα στήριξης αυτής της πολιτικής το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./π.Κρήτης προτείνει:
1. Στην αναδιανομή της ενιαίας ενίσχυσης ώστε το σύνολο των πόρων της να το καρπώνονται με όρους ισότητας και διαφάνειας όσοι παραμένουν στην αγροτική παραγωγική δραστηριότητα (περιφερειακό μοντέλο).
2. Στην άμεση τροποποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής με την ενίσχυση των επενδύσεων στη βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δικτύωσης τους στις αγορές και της ποιότητας των προϊόντων τους.
3. Την ενίσχυση νέων μορφών συλλογικής δράσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
4. Τη λήψη όλων των άμεσων αναγκαίων μέτρων για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των αγροτών.
Δεν κρύβω, ότι μου φαίνεται πολύ αόριστη και γενικόλογη.
Σαν να έχει γραφτεί στο ... πόδι.
Είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μακάρι, να ακολουθήσει μία άλλη περισσότερο ουσιαστική.
Μπας και τη καταλάβουν και οι αποδέλοιποι.
Νομαρχίες, βουλευτές, υπουργείο και φυσικά οι ... "αρχηγοί" των αγροτών.
Γιατί διαβάζοντας τα αιτήματα τους, με πιάνει ασφυξία.
Εκ της απελπισίας....
Πολύ ψίχουλο ζητάνε!

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Παντεσπάνι....


Πριν ένα χρόνο περίπου οι αλευροβιομήχανοι ακολουθώντας τον χορό της ανόδου του πετρελαίου και χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την αύξηση της τιμής στα σιτηρά ανέβασαν την τιμή πώλησης των αλευριών.
Αποτέλεσμα;
Η τιμή του ψωμιού, να εκτιναχθεί στα 1,60 Ευρώ το «κιλό».
Σε 2 δόσεις, αν θυμάμαι καλά.
Για να μην … πονέσει.
…Τη τσέπη μας.
Σήμερα το πετρέλαιο από τα 140 δολάρια το βαρέλι έπεσε στα 40.
Περίπου.
Το κιλό το σιτάρι από 0,35 έπεσε στα 0,18.
Ακριβώς.
Ούτε λεπτό παραπάνω ή παρακάτω.
Και μάλιστα παραμένει απούλητο στις αποθήκες των αγροτών και των ενώσεων τους.
Και λοιπόν;
Το ψωμί εξακολουθεί να πωλείται στην ίδια τιμή!
Γιατί κανείς ελεγκτικός μηχανισμός δεν επεμβαίνει;

Ως πότε κάποιοι θα αισχροκερδούν με την ανοχή του κράτους;

Γιατί κανένας δεν διαμαρτύρεται;
Μήπως επειδή το θέμα δεν «πουλάει»;

Επειδή δεν έχει ιδρώτα και αίμα;
Και όμως.
Έχει και από τα δύο.
Σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Τόσο των αγροτών που παράγουν τα σιτηρά, όσο και των καταναλωτών.


Υ.Γ: Ευχαριστώ το ηλεκτρονικό "καφενείο του αγρότη", (agrotikanea.blogspot.com)που μου ... άνοιξε τα μάτια!

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Σαν τα χιόνια;


Συνήθως, οι επισκέψεις που έχω, στο χωράφι, είναι αδέσποτα σκυλιά και συστηματικές "χορτοσυλλέκτριες", που δεν αφήνουν "τα δυο μαζί".
Σήμερα είχα αυτόν τον σπανιότατο υψηλό επισκέπτη.
Δεν γνωρίζω τι πουλί είναι.
Ούτε τι σημαίνει η παρουσία του.
Φαινόταν να μην έχει πρόβλημα.
Τσιμπολογούσε με όρεξη και δεν με άφησε να το πλησιάσω πολύ.
Ευτυχώς, είχα τη φωτογραφική μηχανή στο αυτοκίνητο.
Έφυγα σκοτεινά και ακόμα ήταν εκεί...

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

Ο μερακλής, ο άνθρωπος....

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα Νέα" 12/01/09.
(γιατί έτσι μου αρέσει!)
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
12/01/09
Τουρισμός... γαστρονομίαςΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-->Mεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενός νέου τύπου εναλλακτικού τουρισμού -του γαστρονομικού- παρουσιάζει η Κρήτη, προωθώντας παράλληλα και τα αγροτικά της προϊόντα.
Το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου αυτό που λέγεται Κρητική γαστρονομία να περάσει πρώτα από όλα στις κουζίνες των ξενοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων εστίασης. Μια γαστρονομία που θα έχει βάση τις Κρητικές παραδοσιακές συνταγές, αλλά και τα Κρητικά προϊόντα και θα αποτελεί συνέχεια της Κρητικής διατροφής.
"Ο γαστρονομικός τουρισμός που μεσουρανεί στην τουριστική αγορά και επιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στις γείτονες μεσογειακές χώρες, ελάχιστα έχει απασχολήσει τους επιχειρηματίες ανεξαρτήτως μεγέθους παρ’ ότι η Κρητική διατροφή αποτελεί μόδα και επικρατεί ως σύγχρονο μοντέλο υγιεινής διατροφής", επισημαίνει μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως στη Γαλλία αυτή τη στιγμή "υπάρχουν στην αγορά δισκία (nutri-Crete) Κρητικής διατροφής. Επίσης, στη Γερμανία υπάρχουν διατροφικά κέντρα ευεξίας με πρότυπο την Κρητική διατροφή και σίγουρα θα υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Σήμερα, δεν έχουμε αναδείξει την Κρήτη ως κοιτίδα του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής και δεν την εκμεταλλευόμαστε ως θησαυρό ανάπτυξης και ως μοντέλο αξέχαστων γευστικών εμπειριών, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες".
Υπάρχουν όμως πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού ή αποτελεί και αυτό άλλη μια "φωτοβολίδα" σε μια εποχή που όλα δείχνουν ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει σημαντικά και αυτόν τον τομέα; Ο κ. Αποστολάκης εκτιμά ότι οι δυνατότητες είναι πραγματικές. "Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, θεωρούν το φαγητό ως κύρια επιλογή του τόπου που θα επισκεφτούν. Ωστόσο, ο γαστρονομικός τουρισμός του τόπου μας ελάχιστα έχει αναπτυχθεί, παρ’ ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα της υγιεινής διατροφής με την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης από πλευράς φρεσκάδας αρωμάτων, τοπικές φυλές αρνιών - αιγών, τυροκομικών προϊόντων, με τα μελισσοσμήνη μας να μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ από το θυμάρι, θρούμπη, ρίγανη και τα χόρτα μας".
Όπως επισημαίνει το μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας, "οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες είναι λίγες. Για παράδειγμα, μερικοί αρτοποιοί χρησιμοποιούν ευρέως σπορέλαια ή υποβαθμισμένες μαργαρίνες, με αποτέλεσμα τα παξιμάδια τους να έχουν μια γεύση ταγγή καθώς και τα κουλουράκια επίσης, ενώ αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο παρθένο, τα αρτοποιήματά τους θα είχαν μια υπέροχη γεύση. Σε μερικά εστιατόρια - ταβέρνες συναντάται κάτι παρόμοιο μαγειρεύοντας ή τηγανίζοντας με σπορέλαιο. Παράλληλα η ανάπτυξη της Κρητικής γαστρονομιας θα έδινε μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στον παραγωγό, στον τυποποιητή καθώς και μια γευστική απόλαυση στον καταναλωτή. Εταιρείες τροφίμων, αρτοποιεία, ταβέρνες - εστιατόρια που κάνουν χρήση των τοπικών πρώτων υλών, βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών".
Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϊόντα που είναι ιδιαίτερα και που δεν έχουν μπει στο ράφι των υπεραγορών της νοικοκυράς και του μάγειρα. Ενδεικτικά αναφέρει:
- Τη χούμελη, ένα προϊόν της μέλισσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες ή για μαρινάρισμα.
- Τον κρίταμο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η τροφή του μέλλοντος, μιας και περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, και σε άλλα νησιά το χρησιμοποιούν ευρέως ως τουρσί ή φρέσκο.
- Τα αρωματικά βότανα που στη μαγειρική εμπλουτίζουν γευστικά τα εδέσματα.
- Διάφορα άγρια χόρτα με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε διάφορα αφεψήματα που είναι πλούσια σε αντιοξιδωτικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, όπως σταμναγκάθι, ροδίκιο κ.λπ. Με τα τσιγαριαστά χόρτα μπορούμε να παρασκευάσουμε πομάδα (pesto) που όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ νόστιμο.
- Τα σύγγλινα με ελαιόλαδο, το γαμοπίλαφο που είναι περιζήτητο στους επισκέπτες αλλά δυστυχώς λίγοι το γεύονται, τη σαλάτα του γιαλού που μπορείς να παρασκευάσεις, διάφορους μεζέδες - εδέσματα που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, διάφορες παρασκευές με το αβοκάντο, την παλαιωμένη γραβιέρα ή αν είσαι τυχερός κεφαλογραβιέρα του 2005 - 2006 - 2007 κομμένη σε νιφάδες στη σαλάτα.
"Η Κρητική διατροφή έχει αποδειχθεί από γιατρούς παγκοσμίου φήμης ότι παρέχει υγεία και ευεξία. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί με όλα τα γνωστά αποτελέσματα που έχει μια διατροφή με αυξημένα λιπαρά και αμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια, αναμεμειγμένα ως συνήθως με ορυκτέλαια και μαργαρίνες", καταλήγει ο κ. Αποστολάκης.-->
Mεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ενός νέου τύπου εναλλακτικού τουρισμού -του γαστρονομικού- παρουσιάζει η Κρήτη, προωθώντας παράλληλα και τα αγροτικά της προϊόντα. Το μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου αυτό που λέγεται Κρητική γαστρονομία να περάσει πρώτα από όλα στις κουζίνες των ξενοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων εστίασης. Μια γαστρονομία που θα έχει βάση τις Κρητικές παραδοσιακές συνταγές, αλλά και τα Κρητικά προϊόντα και θα αποτελεί συνέχεια της Κρητικής διατροφής. "Ο γαστρονομικός τουρισμός που μεσουρανεί στην τουριστική αγορά και επιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στις γείτονες μεσογειακές χώρες, ελάχιστα έχει απασχολήσει τους επιχειρηματίες ανεξαρτήτως μεγέθους παρ’ ότι η Κρητική διατροφή αποτελεί μόδα και επικρατεί ως σύγχρονο μοντέλο υγιεινής διατροφής", επισημαίνει μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως στη Γαλλία αυτή τη στιγμή "υπάρχουν στην αγορά δισκία (nutri-Crete) Κρητικής διατροφής. Επίσης, στη Γερμανία υπάρχουν διατροφικά κέντρα ευεξίας με πρότυπο την Κρητική διατροφή και σίγουρα θα υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Σήμερα, δεν έχουμε αναδείξει την Κρήτη ως κοιτίδα του συγκεκριμένου τρόπου διατροφής και δεν την εκμεταλλευόμαστε ως θησαυρό ανάπτυξης και ως μοντέλο αξέχαστων γευστικών εμπειριών, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες".Υπάρχουν όμως πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού ή αποτελεί και αυτό άλλη μια "φωτοβολίδα" σε μια εποχή που όλα δείχνουν ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει σημαντικά και αυτόν τον τομέα; Ο κ. Αποστολάκης εκτιμά ότι οι δυνατότητες είναι πραγματικές. "Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, θεωρούν το φαγητό ως κύρια επιλογή του τόπου που θα επισκεφτούν. Ωστόσο, ο γαστρονομικός τουρισμός του τόπου μας ελάχιστα έχει αναπτυχθεί, παρ’ ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα της υγιεινής διατροφής με την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης από πλευράς φρεσκάδας αρωμάτων, τοπικές φυλές αρνιών - αιγών, τυροκομικών προϊόντων, με τα μελισσοσμήνη μας να μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ από το θυμάρι, θρούμπη, ρίγανη και τα χόρτα μας".Όπως επισημαίνει το μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας, "οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες είναι λίγες. Για παράδειγμα, μερικοί αρτοποιοί χρησιμοποιούν ευρέως σπορέλαια ή υποβαθμισμένες μαργαρίνες, με αποτέλεσμα τα παξιμάδια τους να έχουν μια γεύση ταγγή καθώς και τα κουλουράκια επίσης, ενώ αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο παρθένο, τα αρτοποιήματά τους θα είχαν μια υπέροχη γεύση. Σε μερικά εστιατόρια - ταβέρνες συναντάται κάτι παρόμοιο μαγειρεύοντας ή τηγανίζοντας με σπορέλαιο. Παράλληλα η ανάπτυξη της Κρητικής γαστρονομιας θα έδινε μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στον παραγωγό, στον τυποποιητή καθώς και μια γευστική απόλαυση στον καταναλωτή. Εταιρείες τροφίμων, αρτοποιεία, ταβέρνες - εστιατόρια που κάνουν χρήση των τοπικών πρώτων υλών, βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών".Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϊόντα που είναι ιδιαίτερα και που δεν έχουν μπει στο ράφι των υπεραγορών της νοικοκυράς και του μάγειρα. Ενδεικτικά αναφέρει:- Τη χούμελη, ένα προϊόν της μέλισσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες ή για μαρινάρισμα. - Τον κρίταμο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η τροφή του μέλλοντος, μιας και περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, και σε άλλα νησιά το χρησιμοποιούν ευρέως ως τουρσί ή φρέσκο. - Τα αρωματικά βότανα που στη μαγειρική εμπλουτίζουν γευστικά τα εδέσματα. - Διάφορα άγρια χόρτα με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε διάφορα αφεψήματα που είναι πλούσια σε αντιοξιδωτικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας, όπως σταμναγκάθι, ροδίκιο κ.λπ. Με τα τσιγαριαστά χόρτα μπορούμε να παρασκευάσουμε πομάδα (pesto) που όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ νόστιμο. - Τα σύγγλινα με ελαιόλαδο, το γαμοπίλαφο που είναι περιζήτητο στους επισκέπτες αλλά δυστυχώς λίγοι το γεύονται, τη σαλάτα του γιαλού που μπορείς να παρασκευάσεις, διάφορους μεζέδες - εδέσματα που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, διάφορες παρασκευές με το αβοκάντο, την παλαιωμένη γραβιέρα ή αν είσαι τυχερός κεφαλογραβιέρα του 2005 - 2006 - 2007 κομμένη σε νιφάδες στη σαλάτα."Η Κρητική διατροφή έχει αποδειχθεί από γιατρούς παγκοσμίου φήμης ότι παρέχει υγεία και ευεξία. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί με όλα τα γνωστά αποτελέσματα που έχει μια διατροφή με αυξημένα λιπαρά και αμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια, αναμεμειγμένα ως συνήθως με ορυκτέλαια και μαργαρίνες", καταλήγει ο κ. Αποστολάκης.
Γιώργος Κώνστας

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Τα ακριβά αυτοκίνητα, όταν καίγονται, καίγονται όπως και τα φτηνά!


Πάει καιρός πού στο Κέντρο των Χανίων, έκανε την εμφάνιση της μία πανάκριβη, από ότι λένε οι γνώστες αυτοκινήτων, Λαμποργκίνι. Χρώματος κιτρινοπορτακαλί. Για τους κακεντρεχείς ... ευκοιλιοσκατουλί! Έβγαζε μάτι, εκεί που τη παρκάριζε ο ιδιοκτήτης της, γνωστότατος Χανιώτης επιχειρηματίας. Την έβλεπες πότε στην οδό Παπανδρέου, πότε στη Πλατεία Αλιφιεράκη και πότε στην αρχή της Δημητρακάκη, εκεί μπροστά στο κατάστημα του Συνεταιρισμού "γαία". Αυτό μέχρι σήμερα το πρωί. Διότι τα ξημερώματα, η Λαμποργκίνι, ... εκάβη! Στάχτη και μπούλμπερη έγινε μπροστά στη "γαία", που κόντεψε να καεί και αυτή, αλλά τη γλύτωσε μόνο με σπασμένες τζαμαρίες.

Δεν γνωρίζω ακόμα, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία που έχουν καταλήξει. Εμπρησμός ή ατύχημα; Αν ήταν εμπρησμός σίγουρα συνδέεται με την άλλη πυρκαϊά-εμπρησμό, που συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι σαν μήνυμα καλοσωρήσματος στον Αναπληρωτή του Πάκη, μιας και αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν στα Χανιά. Που καμάρωσε, για άλλη μια φορά, σαν παγόνι.

Ότι και αν ήταν, που το αφήνει, ο .... καραμήτρος, τέτοιο αυτοκίνητο!

Έδωσε που έδωσε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να το πάρει, δεν ξεπερίσσεψαν και μερικά χιλιάρικα, για να πάρει ή να κάνει ένα πάρκινγκ;

Εκτός και αν ήθελε να το δείχνει και να προκαλεί, επίτηδες.
Οπότε καλά να πάθει.
Που λέει ο λόγος, για να μην παρεξηγηθώ.......

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009

Καλά ξυπνητούρια ή αφήστε το... "δούλεμα"!

Ψήφισε ,
τη πώληση
του
ΟΤΕ
στη
"Ντόϊτσε Τέλεκομ",
ως καλός
και
πειθήνιος
βουλευτής
του κόμματος του.
Τώρα ο ΟΤΕ
ως ιδιωτική επιχείρηση πλέον,
κλείνει καταστήματα στη περιφέρεια,
που προφανώς τον βάζουν "μέσα".
Και διαμαρτύρεται, ο εν λόγω βουλευτής,
με ανακοινώσεις.
Βρε καλώς τον!
Που ήσουνα τόσο καιρό;

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2009


Τρομοκρατία


ή


προβοκάτσια;


Αν

είχε

η

γιαγιά

μου

Καλάσνικοφ

θα

ήτανε

γκρα!


ΥΓ: η αξία μιας ανθρώπινης ζωής, δεν επιδέχεται διακρίσεις....

Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2009

Χάπι (σε υπόθετο) νιού γήαρρρρ!






















Σύμφωνα με τα ανεξάρτητα παγκόσμια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων, οι Ισραηλίτες πετούν πυροτεχνήματα για να εορτάσουν την έλευση του νέου έτους....

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009

Γάζα
Ιανουάριος 2009



Φεβρουάριος 1897

Ακρωτήρι Χανίων

Σπύρος Καγιαλές ή Καγιαλεδάκης.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Σε άλλο τόπο.
Μετά από 112 χρόνια.
Για τους ίδιους λόγους.......