Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων καλεί την τοπική κοινωνία των Χανίων και τους φορείς της να ενεργοποιηθούν για να παραμείνει δημόσια κι ελεύθερη η περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Η συσπείρωση φορέων και πολιτών πέτυχε ως τώρα με 11.500 υπογραφές πολιτών να μην ξεπουληθεί η περιοχή και να μην τσιμεντοποιηθεί με τα σχέδια για Συνεδριακά Κέντρα και Ξενοδοχεία για 2.000 άτομα, πέτυχε να μην μπουν εισιτήρια στις ακτές. Τώρα, πρέπει να υπερασπίσουμε την περιοχή από ιδιώτες διεκδικητές.
Θεωρούμε ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έδωσε σε ιδιώτες διεκδικητές τη δημόσια έκταση του Καρτερού στο Ηράκλειο, η οποία είχε απαλλοτριωθεί το 1971 για «τουριστική αξιοποίηση», δεν αποτελεί πρόκριμα για το τι θα γίνει με τη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων, τμήμα της οποίας διεκδικείται δικαστικά από ιδιώτες που ζητάνε την άρση της απαλλοτρίωσης έκτασης που έγινε το 1965.
Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για δήμευση περιουσίας αλλά για απαλλοτρίωση, δηλαδή δόθηκαν χρήματα για την απόκτησή της, αλλά και γιατί η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων έχει αναπτυχθεί τουριστικά και συμβάλλει στην τουριστική οικονομία από τότε μέχρι σήμερα.
Η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων, όπως αποδεικνύεται κι από πλήθος φωτογραφιών που διαθέτει στο αρχείο της η Επιτροπή Αγώνα, αποτελούσε ξερότοπο τη δεκαετία του ’30, όταν πάρθηκε η απόφαση για να φτιαχτούν εκεί παιδικές κατασκηνώσεις, οι Παιδικές Εξοχές, όπως θυμούνται οι παλιότεροι. Η σημερινή της μορφή δόθηκε με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις που έκαναν από τότε έως σήμερα σχολεία, οι πρόσκοποι, ο στρατός, η Κοινότητα Δαράτσου κι ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, η Επιτροπή Αγώνα και οικολογικές οργανώσεις και φορείς. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας έκτασης έχει κηρυχθεί δασικό, και μαζί με τις 4 παραλίες του αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους κι επισκέπτες (τουρίστες). Η ύπαρξη του ελεύθερου αυτού χώρου πρασίνου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια στη γύρω περιοχή αλλά και για τα Χανιά, καθώς είναι προσβάσιμη με πυκνότατη γραμμή αστικού λεωφορείου, το οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες Χανιώτες και επισκέπτες για να πάνε για κολύμπι στις 4 αυτές παραλίες.
Σημειώνουμε επιπλέον ότι οι 4 παραλίες των Αγίων Αποστόλων και της Χρυσής Ακτής βραβεύονται εδώ και χρόνια με γαλάζιες σημαίες, καθώς αποτελούν οργανωμένες παραλίες, με ντουζιέρες, τουαλέτες και ομπρέλες οι οποίες δεν καταλαμβάνουν το σύνολο της παραλίας όπως γίνεται, δυστυχώς, σε όλες τις υπόλοιπες τουριστικές παραλίες του βόρειου άξονα. Όλα αυτά τα χρόνια που οι παραλίες αυτές είναι υπό δημοτική διαχείριση, έχουν δημιουργηθεί υποδομές, έχει φροντιστεί η καθαριότητα (αν και μένουν πολλά να γίνουν, όπως π.χ. οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης), έχει υπάρξει μια στοιχειώδης τάξη με τις καντίνες (που παλιότερα καταλάμβαναν τεράστιες εκτάσεις). Όλα αυτά συμβάλλουν στο «τουριστικό προϊόν», όπως θα έλεγαν και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια επίσκεψη στην περιοχή, ιδίως το καλοκαίρι, αρκεί για να δει κανείς αν έχει «αξιοποιηθεί τουριστικά» η περιοχή ή όχι. Τουριστική αξιοποίηση όμως δεν είναι μόνο τα γιγάντια ξενοδοχεία και τα τσιμέντα, είναι και οι πράσινοι και ελεύθεροι χώροι και οι δωρεάν παραλίες που προσφέρουμε στους τουρίστες μας και στους ντόπιους. Αυτή είναι μια άλλου τύπου τουριστική αξιοποίηση που δεν πετάει τους ντόπιους έξω, που δεν καταστρέφει την «τουριστικά αναπτυγμένη» περιοχή, δεν την τσιμεντοποιεί καταστρέφοντας το περιβάλλον κι αφήνοντας τουριστικά ρημαγμένα κουφάρια μετά από λίγα χρόνια (όπως π.χ. σε αρκετές ακτές της Ισπανίας).
Για να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τη δημόσια κι ελεύθερη έκταση των Αγίων Αποστόλων, δεν αρκεί να αφήσουμε μόνο το Δήμο Χανίων και την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα απέναντι στους ιδιώτες διεκδικητές. Απέναντί τους θα πρέπει να ορθωθεί ένα τείχος πολιτών και φορέων της πόλης που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο και ελεύθερο για όλους χαρακτήρα της περιοχής, το οξυγόνο που έχει ανάγκη η πόλη για να αναπνέει, τις ελεύθερες παραλίες που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ. Η Επιτροπή Αγώνα ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης και συγκέντρωσης χρημάτων για να υπάρξει παρέμβαση των φορέων και πολιτών υπέρ του δημόσιου κι ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής στη δίκη που θα γίνει στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 7 Νοεμβρίου.
Κι αυτή η παρέμβαση είναι ένα νέο ξεκίνημα για μεγαλύτερη φροντίδα κι αποτελεσματικότερη υπεράσπιση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων, που κινδυνεύει περισσότερο τώρα, μέσα στην αναμπουμπούλα της κρίσης, των μνημονίων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου