Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η αλήθεια γυμνή: Μέρος πρώτον.


Η μικρή λίμνη της Μαχαιρίδας που βρίσκεται στην περιοχή του Τερσανά Ακρωτηρίου,  αποτελεί μια εντυπωσιακή καρστική δολίνη, όπου αναβλύζουν πηγές με υφάλμυρο νερό. Είναι  σημαντικός υδροβιότοπος που φιλοξενεί νερόφιδα, χελώνες και διάφορα μεταναστευτικά πουλιά. Δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί στις υπό προστασία «περιοχές Νατούρα». Προστατεύεται όμως, ως μικρός υγρότοπος  από Προεδρικό διάταγμα, που πρόσφατα υπογράφτηκε.
Παρά την υποτιθέμενη προστασία, οι ανθρώπινες δραστηριότητες κάθε άλλο παρά φιλικές   προς τη λίμνη είναι.

Υπάρχουν μπάζα και σκουπίδια, πεταγμένα στις όχθες.

Έχουν κτιστεί πολύ κοντά στη λίμνη μικρές ή μεγάλες κατοικίες-εξοχικά. 

Έχει αποψιλωθεί, μέρος από τη παρόχθεια φυσική βλάστηση.

Πολύ κοντά υπάρχει  η ομώνυμη και πολύ όμορφη μικρή παραλία. Εκεί όπου για πολλές 10ετίες, φυσιολάτρες Χανιώτες μα και τουρίστες, κάνουν γυμνισμό. Κατά μόνας, με τη παρέα τους ή τις οικογένειες τους. Συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια, βόρεια της παραλίας και μέχρι το Σταυρό, έχουν κατασκευαστεί στη κορυφογραμμή και παράλληλα της ακτογραμμής, υπερπολυτελείς  κατοικίες και εξοχικά.  Από τότε που κατοικήθηκαν, στη θαλάσσια περιοχή από τη Μαχαιρίδα μέχρι και το Καλαθά, όποτε ο καιρός είναι ΒΔ,  παρουσιάζονται γκριζοκιτρινοκοπρανί αφρουλίδες. Κυρίως από τις πρωινές έως τις προμεσημβρινές ώρες. 

Κατά τη κοινή λογική, αυτό είναι θαλάσσια ρύπανση. Η οποία σαφώς προέρχεται από κάπου εκεί. Και … νοικοκυρεύεται στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύκτας. Από κάποιον ή κάποιους.
Υπεύθυνοι για όλες αυτές τις επιπλέον «ομορφιές» της περιοχής, δεν είναι οι γυμνιστές. Υπεύθυνοι είναι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς που διαμαρτύρονται για τη παρουσία των γυμνιστών εκεί.
Καλό λοιπόν θα ήταν, αν θέλουν οι του Δήμου Χανίων, περιφερειακά ή κεντρικά, μικροί ή μεγάλοι, να βάλουν μία τάξη στη περιοχή, να ξεκινήσουν από αυτά.  Ας αφήσουν τους γυμνιστές στην ησυχία τους, οι οποίοι δεν ενοχλούν κανένα. 

Η παραλία και οι λουόμενοι σε αυτήν, δεν φαίνονται ούτε από το δρόμο, ούτε από τις κατοικίες. Όποιοι θέλουν να κάνουν μπάνιο, χωρίς να ενοχλούνται από τους …. «ξεβράκωτους», ας πηγαίνουν στο Τερσανά, στο Καλαθά, στο Σταυρό.
Εκτός και αν υπάρχει άλλος λόγος!

Υπάρχει και συνέχεια.....


Δεν υπάρχουν σχόλια: