Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Κουρέλια……………Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την είσοδο της ΧΑ στο κοινοβούλιο το 2012, βλέπουμε μια έξαρση της διάθεσης να δηλώσει κάποιος την ελληνική του εθνική ταυτότητα μέσα από τη χρήση της σημαίας, είτε με την ανάρτησή της σε ένα κοντάρι στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, είτε με τατουάζ στο μπράτσο. Και είναι βέβαια δικαίωμα του καθενός να το κάνει, αλλά η χρήση του συμβόλου με τέτοια συχνότητα, υποδηλώνει μια προσπάθεια περιχαράκωσης ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, του χώρου της ακροδεξιάς και των φασιστών. Η χάραξη ενός τατουάζ στο μπράτσο για παράδειγμα, οδηγεί στη διάκριση αυτών που το έχουν από αυτούς που δεν το έχουν. Με αυτόν τον τρόπο τα άτομα αναγνωρίζονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ λειτουργεί και σαν προπαγάνδα εκφοβισμού των υπολοίπων, που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε μια κατηγορία «αντεθνικών στοιχείων».

Και εδώ μπορούμε να αναρωτηθούμε αν η χρήση της σημαίας, σαν σύμβολο ενότητας του έθνους, εξυπηρετείται από τη χρήση που της γίνεται από την ακροδεξιά. Στην πραγματικότητα η σημαία χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά σαν τη ρομφαία, σαν ένα λάβαρο ενάντια στους αλλοπίστους, αυτόκλητος τιμωρός με φωτιά και τσεκούρι αυτών που δεν πιστεύουν στις ίδιες αξίες με τους «υπερασπιστές» της, ενάντια στους αλλόφυλους και στους αλλόθρησκους. Η σημαία χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά για να διχάσει, να συντρίψει με το κοντάρι της τους αλλότριους και να ενώσει τους μισαλλόδοξους. Χρησιμοποιείται ως το λάβαρο της λευτεριάς, όχι από τα οικονομικά και ταξικά δεσμά, αλλά από τις επιβουλές των αλλόθρησκων, των διαφορετικών, αυτών που απειλούν την κατεστημένη τάξη, και αυτοί που τη χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με αυτά που πιστεύουν, είναι αυτοί που αποτελούν την καρδιά και την ψυχή του έθνους, αυτοί που πρέπει πάση θυσία να επιβληθούν πάνω στους υπολοίπους για την επιβίωση της φυλής.

Μια τέτοια χρήση της σημαίας, με όλα αυτά τα μηνύματα, αποτελεί κατάφωρη προσβολή της. Αν η σημαία αποτελεί το πρωταρχικό και ύψιστο σύμβολο των Ελλήνων, η ταύτισή της με το μίσος, τη μισαλλοδοξία και το διχασμό, τη μετατρέπει σε σύμβολο πολέμου εναντίον του εσωτερικού εχθρού. Με αυτόν τον τρόπο δε μιλάμε για εθνική ενότητα, αλλά για επιβολή με τη βία μιας ομάδας και μιας πολιτικής και ιδεολογικής αντίληψης επάνω σε μια άλλη. Με αυτόν τον τρόπο η δημοκρατία αμφισβητείται και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Εξάλλου σύμφωνα με την ακροδεξιά αντίληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν μέχρι το σημείο που δεν καταπατώνται τα εθνικά συμφέροντα……….
Αντώνης Σιγάλας.
Εδώ που φτάσαμε  η Ελληνική σημαία κατάντησε να είναι ένα κομμάτι κουρελιασμένο πανί. Ραμμένο στη Κίνα. Τι κι αν το καίει ένας αναρχικός. Τι και αν το κρατά ένας φασίστας…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: