Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Αλλού οι σφύρες , αλλού οι (αλί) άκμονες.





Πρώτα ήρθαν τα μηχανήματα. Κυρίως σκαφτικά. Στην πάνω μεριά. Ενός «οικοπέδου». Από τα πολλά που έχουν δημιουργηθεί, από κάποιους …. αόρατους,  το καταχείμωνο του 2011. 


Βόρεια  και ακριβώς πάνω από τη παραλία της Μαχαιρίδας.




Ξεκίνησαν να δουλεύουν «διακριτικά». Ημέρες άσχημου καιρού και αργιών. Το προηγούμενο Σάββατο, είχαν κατέβει χαμηλά. Πολύ χαμηλά. Ακριβώς πάνω από τη παραλία. 





Εκεί που τελειώνει το βουνό και αρχίζουν τα βράχια της παραλίας. Σκόνες αλλά κυρίως χώματα και πέτρες έφταναν μέχρι την άμμο.









Στη παραλία υπήρχε κόσμος. Πολύς κόσμος, λόγω του καλού καιρού. Άλλοι βούτηξαν στη θάλασσα. Άλλοι έφυγαν. Για να γλυτώσουν από πιθανό ατύχημα. Κάποιοι πήραν τηλέφωνο την αστυνομία. Έστειλαν ένα περιπολικό. Μερικοί  από αυτούς που δούλευαν την κοπάνησαν,  πριν φτάσουν οι Αστυνομικοί στο χώρο των εργασιών. Τους είδαν όταν κατέβαιναν από τον δρόμο. Οι εργασίες σταμάτησαν. Την Κυριακή είχαν εξαφανιστεί τα μηχανήματα. Εκτός από μία μπουλντόζα, που ήταν  μισοκρυμμένη στη κορυφή.






Λίγο καιρό, μετά τον Οκτώβριο του   2012, που  είχα κάνει θέμα, το … παλούκωμα της λοφοπλαγιάς, βγήκε ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χανίων (δεν θυμάμαι ποιος ήταν) και κατάγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πολλές εκτάσεις, που ανήκουν στον Δήμο, στο Ακρωτήρι και ειδικότερα στη περιοχή των Χωραφακιών, από Καλαθά, μέχρι τον Σταυρό,  κινδυνεύουν από καταπατητές. Πέραν τούτου ουδέν. 


 Η έκταση αυτή που καλύπτει όλη την πλαγιά και έχει μοιραστεί σε οικόπεδα, σε ποιούς ανήκει; Στον Δήμο; Στο όποιο Δημόσιο; Στην Εκκλησία; Σε ιδιώτες; Αν ναι, έχει ελεγχθεί η εγκυρότητα των όποιων ιδιοκτησιακών τίτλων; 


Οι εργασίες που έγιναν, έχουν τις προβλεπόμενες άδειες από το Δασαρχείο; Στην εκχερσωθείσα έκταση υπήρχαν αρκετά σκίνα και κάποιες χαρουπιές, πέρα από τη θαμνώδη βλάστηση. Υπάρχει εξόφθαλμη παραβίαση αιγιαλού. Το Λιμεναρχείο; Έχει εκδοθεί από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες οικοδομική άδεια; Για βίλες και πισίνες ή οτιδήποτε άλλο «αναπτυξιακό» της καφρίλας;



Θα νοιαστούν αυτοί που πρέπει, για να προφυλαχτεί από τα ανελέητα αρπακτικά, μία από τις τελευταίες, (σχετικά) απείραχτες ομορφιές των Χανίων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: