Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Τόση ομορφιά!


 Στο χωριό Δρακώνα.
 Στα Κεραμιά.
 Ρίχνεις τη ματιά  προς τα βουνά.


 Και νομίζεις ότι…
Αν  απλώσεις το χέρι  θα φτιάξεις χιονάνθρωπο.
Με μια αδραξιά θα βρεθείς στη κορυφή.
Αμ δε!

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Λίγη παραπάνω τύχη νάχα!



Ξημερώνει.


Και βραδιάζει.


Εγώ εκεί.
Στο καθημερινό κάματο.
Ας μπορούσα να κάνω και αλλιώς.
Στα χώματα.
Ένα με το χώμα.
Αλλά στο καθαρό, μυρωδάτο αέρα.
Με μουσική υπόκρουση τις φωνές των πουλιών.
Και με τα τυχερά μου.

 Όπως αυτή εδώ η πέτρα.
Και τι πέτρα!
Στο δόξα πατρί της γκαντεμιάς…..


Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Από-κόμματα κοινώς πολιτικά ρετάλια.


Ο ήρωας με τα κολάν.
Μας παριστάνει το  τσολιά. 

Το βαμμένο κατάμαυρο  νυχάκι,
 έτοιμο να μας γδάρει,
 δεν κρύβεται.
 Με τίποτα.


 Με εφοπλιστικές, 
ως προς τα πατριδοκάπηλα κίνητρα του, αποχρώσεις.
Ενίοτε και με ιριδίζοντα
 λαϊφ - στιλιστικά μοτίβα. 
 Οφ – κόρ-ς ;
 Οφ-σσ-ό-ρρρρ!
Εις διπλούν….

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Καλή Πατ-γ-ίδα Σύντ-γ-οφοι…



Ποιος είναι ο δρόμος για τη δόξα;


 
Από πού στρίβουν;

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Νηστεύετε;


Αβοκάντο με χταπόδι.


Υλικά.
200 γρ. χταπόδι.
2 αβοκάντο ώριμα.
1 μάτσο κρεμμύδια φρέσκα.
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
0,5 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό.
0,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού θρούμπη
Αλάτι – πιπέρι



Παρασκευή.
Βράζουμε το χταπόδι με το δεντρολίβανο, το μπαλσάμικο και λίγο αλάτι.
Μέχρι να βράσει, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε φέτες.
Όταν είναι έτοιμο το χταπόδι, το τοποθετούμε πάνω στις φέτες του αβοκάντο και προσθέτουμε  ψιλοκομμένα, τα  κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη θρούμπη.


Καλή όρεξη, 
καλή χώνεψη 
και καλή αντάμωση.
Στο παράδεισο!
Υ.Γ: Ευχαριστώ  το φίλο Γιάννη Αποστολάκη, σεφ του ΜΑΪΧ που μου έδωσε τη συνταγή.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Τι είναι χειρότερο;


Αναρωτιέμαι, σαν αγρότης.
Κατά κύριο επάγγελμα.
Τι πρέπει να φοβάμαι περισσότερο.
Ότι θα χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία του συνεταιριστικού αγροτικού κινήματος, εξ αιτίας των όσων προβλέπει ο νέος νόμος, πηγαίνοντας σε χέρια ιδιωτών ή τέλος πάντων όσων ενδιαφέρονται ακόμα για αυτά;
Ή να τα βλέπω, να ρημάζουν σαπίζοντας από την εγκατάλειψη;


 
Όπως αυτών του, πάλε ποτέ και επί προεδρίας του αείμνηστου πια, Περικλή Καλαϊτζάκη, κραταιού Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταρινοπαραγωγών, στη Χρυσοπηγή;


Τη σκεπή, τη  πήρε για βόλτα πριν από λίγα χρόνια ο δυνατός Νοτιάς και ακόμα να την επιστρέψει


Το συσκευαστήριο, πρόχειρα σκεπασμένο σαπίζει από τα νερά της βροχής.


 Και τις κουτσουλιές των περιστεριών.

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Νερό έχουμε.



Για αυτό έχει φροντίσει ο καλός Θεούλης.
Ειδικά φέτος.
Που έριξε κάτι παραπάνω.
Από την άλλη,  εμείς.


Τα διόλου ταπεινά πλάσματα του.
Οι άνθρωποι.
Που δεν έχουμε μυαλό.


Και που  έχομε μαγαρίσει το σύμπαν.
Όχι μόνο το νερό.


Του οποίου γιορτάζουμε αύριο τη παγκόσμια ημέρα του.


Καλό θα είναι να νοιαζόμαστε 
όχι μόνο για την επάρκεια του, 
μα και για τη ποιότητα του.

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Όπως λέμε πριν και μετά.




Για να καρπήσει η γης,
θέλει  χρόνο,
 υπομονή 


και δουλειά πολύ.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Τα βιολογικά, είναι πολύ πιο σπουδαία.

Σιγά τα λάχανα


Πριν από μερικές δεκαετίες οι ερευνητές έκαναν μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: ποντίκια που είχαν σκόπιμα εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες εμφάνιζαν αυξημένη αντίσταση στην προσβολή από έναν δεύτερο καρκινογόνο παράγοντα. Παρουσίαζαν, δηλαδή, μια ανθεκτικότητα οφειλόμενη σε ένζυμα που τα κύτταρά τους τα είχαν συνθέσει αντιδρώντας στην προσβολή από τον πρώτο παράγοντα. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε στη σκέψη να αναζητηθούν ουσίες με χημική συμπεριφορά παρόμοια με αυτήν των καρκινογόνων παραγόντων, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνες. Ήδη από τη δεκαετία του ‘60 υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτός ήταν ένας καλός τρόπος να «ξεγελαστούν» τα κύτταρα και να αρχίσουν να παράγουν ένζυμα προστασίας από κάποιον αληθινό καρκινογόνο παράγοντα.
Όχι τυχαία τα βλέμματα των επιστημόνων στράφηκαν στα σταυρανθή, την οικογένεια λαχανικών που τα μέλη της ευτυχώς μπορούν να βρίσκονται συχνά στο τραπέζι ακόμη και του πιο φτωχού: κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, ρόκα, ρεπάνι, λαχανάκια Βρυξελλών. Η κατανάλωσή τους βάζει τον οργανισμό στη διαδικασία της παραγωγής των περιζήτητων ενζύμων που γι’ αυτά έγινε λόγος πριν και ειδικότερα της ουσίας ινδόλη-3-καρβινόλη, γνωστής στη βιβλιογραφία με τη συντομευμένη γραφή: I3C.
Ας δούμε τώρα πώς εμπλέκεται η Ι3C στην προστασία από τον καρκίνο. Οι θηλυκές ορμόνες οιστρογόνα, μετά την παραγωγή τους από τον γυναικείο οργανισμό, συμμετέχουν σε διάφορες αντιδράσεις. Συνολικά λοιπόν από αυτές τις αντιδράσεις μπορούν να προκύψουν δύο διαφορετικές πορείες. Στο τέλος της μιας προκύπτει 16-υδροξυ-οιστρόνη, που ενοχοποιείται για τη δημιουργία ανώμαλα πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων στον ιστό του γυναικείου στήθους. Στην άλλη, την καλή περίπτωση, έχουμε στο τέλος παραγωγή 2-υδροξυ-οιστρόνης, μιας σχετικά αδρανούς ουσίας. Και οι δύο αυτές πορείες καθορίζονται από συγκεκριμένα ένζυμα. Η ποσότητά τους επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
Φαίνεται λοιπόν ότι η ουσία I3C, δηλαδή η ινδόλη-3-καρβινόλη, παίζει προστατευτικό ρόλο στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού. Και είναι μια ουσία που βρίσκεται σε αφθονία ακριβώς στα σταυρανθή. Έχει αμφισβητηθεί από ενδοκρινολόγους το αν η αναλογία μεταξύ των δύο μορφών της υδροξυ-οιστρόνης, της 2- και της 16-, μπορεί να δείχνει την ύπαρξη ή την προδιάθεση για καρκίνο. Υπάρχουν όμως από την απέναντι πλευρά τα παρακάτω δεδομένα:
- 80 γυναίκες σε ισραηλινό κιμπούτζ δέχθηκαν να ακολουθήσουν δίαιτα με αρκετά σταυρανθή και από την ανάλυση των ούρων τους διαπιστώθηκε η αύξηση της «καλής» υδροξυ-οιστρόνης.
- Αυτό μπορεί να μην αναιρεί ακριβώς την αμφισβήτηση αλλά έχουμε και τη διαπίστωση ότι μετά την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας αυξήθηκε η εμφάνιση καρκίνου του στήθους στην (πρώην) ανατολική πλευρά, όταν σταμάτησαν να τρώνε τόσο πολύ βραστό λάχανο ξεπερνώντας την ανέχεια.
- Και αν αυτό φαίνεται ασαφές, μια πρωτότυπη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι δίνει άλλες διαστάσεις και στο προηγούμενο. Και ήταν πρωτότυπη γιατί είχαν την έμπνευση να ψάξουν την αιτία για την οποία οι πολωνές μετανάστριες στην Αμερική παρουσίαζαν ανεβασμένα ποσοστά προσβολής από καρκίνο του στήθους σε σχέση με τις συμπατριώτισσές τους πίσω στην Ευρώπη που τιμούσαν γενναία το λάχανο. Πήραν κύτταρα από γυναικείο στήθος προσβεβλημένο από καρκίνο, τα διήγειραν με τη θηλυκή ορμόνη και σε ορισμένα προσέθεταν στη συνέχεια εκχύλισμα από λάχανο ενώ σε άλλα όχι.  Έτσι διαπίστωσαν πως πραγματικά το λάχανο λόγω της ουσίας I3C αλλά και άλλων που περιέχει περιόριζε τον πολλαπλασιασμό των προσβεβλημένων κυττάρων.
Κάτι ακόμη που ανακαλύφθηκε την προηγούμενη χρονιά και θα κάνει κι άλλους να τρέξουν στον... μανάβη είναι η διαπίστωση ότι σε ποντικούς που υπέστησαν τη δοκιμασία μιας δίαιτας φορτωμένης με λίπη η χορήγηση I3C τούς έκανε να πάρουν λιγότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που τη στερήθηκαν. Κάτι που έχει βάλει σε πειρασμό και όσους ασχολούνται με τη σωματοδομική (δηλαδή, το body building). Με άλλα λόγια, πολλοί είναι αυτοί που θα πρέπει να φωνάζουν: σπουδαία (αυτά) τα λάχανα. Για να χαρούν και οι παραγωγοί λίγο.

Α. Γαλδαδάς.
«Το Βήμα» της Κυριακής.
18 Μαρτίου 2012

Υ.Γ:
Αν είναι «ψεκασμένα», πιο το διάφορο!

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Μπέ-ή-μπέ........

Ζήτω.....




.... ο νέος σπέ-ϊς κά-ου μπό-υ!

Οι ψο-φόροι του
σε έκ-σσσ-τ-α-ση.
Όσοι έμειναν.....

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Πέντε σκύλοι πεινασμένοι.


Μέσα στη ζωή μη ψάχνεις.
Ποιός είναι ο δικαστής.
Μέσ' την ερημιά να λέτε
Κάπου υπάρχει Θεός.
Υπάρχει;

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Και όποιον πάρει η μπόχα.

Μετά από μία μάζωξη, 

όπου κάποιοι ήρθαν να κάνουν την επανάσταση τους,
ως τρά-τζζικ φιμωμένες, απατημένες και βάναυσα διακορευθήσες Τασούλες,
πάνω σε  περυσινά ξινά σταφύλια,
πήρα μία σοβαρή απόφαση.



Τόσο σοβαρή όσο και τα κίνητρα τους.
Θα ιδρύσω και εγώ κώμα.
Όνομα του;
«Γιούρια»
Το σήμα του;
Μα τι άλλο . 


Ένα κουτί από  σύγχρονα σκατόπανα.
Που είναι και διαχρονικό.





Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Να δούμε πότε θα ξυπνήσουμε.

Εκλογές έρχονται.


Έτσι μέσα στα τόσα κώματα, ιδρύονται τόσα και άλλα τόσα.
Κώμα ο κάθε πικραμένος.
Κώμα και ο κάθε καμένος.
Να μην αποκτήσει κώμα και η κουτσή Μαρία;
Να αποκτήσει και αυτή!
Α, να μην το ξεχάσω.


Παγκόσμια ημέρα της μπριζόλας είναι σήμερα.





Και της πεολειχίας!
 Αναγνωρισμένες επισήμως από τον ΟΗΕ.
Δεν κάνω πλάκα.


Ναι.
Μα την ευθανασία όλων αυτών που είναι σε κώμα! 
Και ποιος θα τους τη κάνει!
Την ευθανασία....

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Μυρωδιές και χρώματα.

Βρέχει;


Ε, και;


Νερό είναι. 


Δεν είναι καρπαζιές.


Η άνοιξη είναι εδώ. 


Το φωνάζει.


Με κάθε τρόπο.

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ο αγών μου.



Πριν το ξεχορτάριασμα.


Και μετά.





Για να δείτε, τι πάει να πει «κούρεμα»!


Εν τω μεταξύ, αγνοείται μέση.
Ανθρώπινου Σώματος.

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Τελευταίοι; Μας τελείωσε. Απλά ανύπαρκτοι!


ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

Στη BIOFACH, τη σπουδαιότερη έκθεση βιολογικών προϊόντων, που έγινε πριν λίγες ημέρες στη Νυρεμβέργη, Γερμανία, εκτός της εκθεσιακής δραστηριότητας, έλαβαν χώρα ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την κατάσταση και την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακολουθεί μια σύντομη συνοπτική αναπαραγωγή και παρουσίαση αυτών των στοιχείων:
Η παγκόσμια αγορά το 2010 προσέγγισε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια (54,1 δις δολάρια το 2009) ή 44,5 δις ευρώ. Η αγορά των ΗΠΑ ανέρχεται στα 26,7 δις δολ. ή 20,2 δις ευρώ και της ΕΕ στα 19,6 δις. ευρώ.
Η ευρωπαϊκή αγορά και εκείνη των ΗΠΑ αποτελούν το 95% της παγκόσμιας αγοράς βιολογικών προϊόντων.
Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη, με αύξηση 7% το 2008 και το 2009 και 9% το 2010. Ακόμη το πρώτο εξάμηνο του 2011 η αύξηση εκτιμάται περίπου στο 8%. Είναι μια αγορά, η οποία αξίζει περισσότερο από 6 δις. ευρώ και όπου το 21% των καταναλωτών αγοράζει βιολογικά.
Η Γαλλία ακολουθεί με κύκλο πωλήσεων 3,04 δις. ευρώ, η Αγγλία με 2,07 δισ. και η Ιταλία με 1,5 δις ευρώ, στο ποσό της οποίας δεν υπολογίζονται οι εξαγωγές.
Ιταλία και Ισπανία αποτελούν τους κύριους προμηθευτές φρέσκων φρουτολαχανικών, ενώ η Ολλανδία είναι ο βασικός προμηθευτής σε καρότα και κρεμμύδια, όπως και το Ισραήλ που αποκτάει όλο και μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες.
Στην Τσεχία οι πωλήσεις αυξήθηκαν το 2011 κατά 20%, φτάνοντας τα 130 εκατ. ευρώ. Στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά 25%, φτάνοντας τα 85 εκατ. ευρώ. Στην Κροατία οι πωλήσεις έφτασαν τα 60 εκατ. ευρώ με αύξηση 70%.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται παγκοσμίως στα 6,5 ευρώ. Στην Ελβετία τα 153 ευρώ, στη Δανία τα 142, στο Λουξεμβούργο τα 127.
Από το σύνολο των βιολογικών εκτάσεων το 33% βρίσκεται στην Ωκεανία, το 27% στην Ευρώπη και το 23% στη Λατινική Αμερική. Στην Αυστραλία καλλιεργούνται βιολογικά 12 εκατ. εκτάρια, στην Αργεντινή4,2 εκατ., και στις ΗΠΑ 1,9 εκατ. εκτάρια.
Στους 1,6 εκατ. ανέρχονται οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν βιολογικές μεθόδους.
Από την 1η Ιουνίου 2012 ξεκινά η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και επιτρέπει την παράλληλη διάθεση όλων των βιολογικών προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πώλησή τους ως βιολογικά και στις δύο Ηπείρους.
Περισσότερες πληροφορίες στο: 

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Το κίνημα της πατάτας στα Χανιά.


Είναι γιατρός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος. Άντε ιδιοκτήτης ταβέρνας. Μία των ημερών και εν μέσω διαφόρων κινημάτων, κρίσεων και παρακρίσεων, χτυπάει το τηλέφωνο τους. Στο γραφείο ή το σπίτι. Τον αριθμό, οι καλούντες, τον βρήκαν από τους τηλεφωνικούς καταλόγους. Η επαγγελματική επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία.
Απαντώντας στη κλίση, ακούν στην άλλη άκρη της γραμμής, μία αντρική φωνή. Με έντονη Κρητική προφορά συστήνεται. Ως αγρότης. Που έχει φυτέψει πατάτες. Μαζί με άλλους συναδέλφους του. Στο Βαρύπετρο ή κάπου εκεί. Ο κάμπος είναι μεγάλος. Συμμετέχουν στο «κίνημα της πατάτας». Αυτόνομα. Ρωτά, αν θέλουν να τους προμηθεύσουν  πατάτες. Κινηματικές. Θα τους τις παραδώσουν στο σπίτι ή στο  γραφείο.  Όπου βολεύει.
Ακούγοντας  τις μαγικές λέξεις «παραγωγός» και «κίνημα» μία  πατριωτική ανατριχίλα πιάνει τον υποψήφιο πελάτη.. Ενδίδει. Χωρίς να διευκρινιστεί η ποσότητα και η τιμή. Γιατί το τηλεφώνημα είναι βιαστικό. Υπάρχει πολλή ζήτηση. Επομένως πολλές παραδόσεις. 
«Θα τα βρούμε», είναι η τελευταία φράση της φωνής και κλείνει το τηλέφωνο.
Η παράδοση γίνεται  την ίδια ημέρα. Ή την επομένη. Οι πατάτες είναι μέσα σε κλούβες. Φορτωμένες πάνω σε καρότσες παμπάλαιων αγροτικών αυτοκινήτων. Οι οδηγοί, «αγρότες» αυτοπροσώπως, φορούν ρούχα πιο χωμάτινα, απ’ ότι το περίβλημα της πατάτας.  Πως θα φανούν «πτωχοί πλην όμως τίμιοι»; Πάντα «αγρότες» βέβαια!
Τους αφήνουν και μία και δυό  και τρεις κλούβες. Ανάλογα με το πώς θα κόψουν το πελάτη. Ή την αντίδραση του. Τσάμπα πράμα. Το κίνημα να είναι καλά. Με αποκλειστική διάθεση. Και δωρεάν παράδοση. Στο χώρο τους. Ο πελάτης πάει να διαμαρτυρηθεί. Πρωτίστως για τη ποσότητα. Με τίποτα να επιστραφούν  οι πατάτες. Αφού παραγγέλθηκαν. Πως, έτσι; Λέμε και ξελέμε;, Αφού παραγγέλθηκαν, θα παρθούν!
Πόσο; Κάθε κλούβα χρεώνεται 25 κιλά. Κουτουράδα. Με 80 λεπτά το κιλό. Μερικό σύνολο,  20 Ευρώ η κλούβα. Φατούρο. Γενικό σύνολο 40 ή 60 Ευρώ!
Φεύγουν βιαστικά. Αφήνοντας το πελάτη αμήχανο. Άναυδο. Όταν συνέρχεται βλαστημά. Άλλο ένα κίνημα.  Ψάχνεται να δει, τι θα κάνει τις τόσες πατάτες.  Για να μην χαλάσουν. Αρχίζει τα τηλεφωνήματα. Σε συγγενείς,  φίλους, γνωστούς, συναδέλφους.
Ή πάνω που αναρωτιέται σε ποιους να τηλεφωνήσει, του τηλεφωνούν εκείνοι. Που έχουν περάσει από την ίδια «αυθόρμητη»  κινηματική διαδικασία. Στο τέλος αλληλοβρίζονται. Γιατί νομίζουν ότι κάνει πλάκα ο ένας στον άλλο.
 Με τις πατάτες!
 Αμανάτι.
Από το Πατατο-κόπυ.
Του Αρπαχτή-στάν.


Τουλάχιστον ας είναι καλοφάγοτες…..

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Εσύ έφυγες νωρίς.

Δεν πρόλαβες.




Τα χαΐρια μας.


Σαν να το ήξερες…..

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Μόνο μια λέξη, που λέει πολλά.

Από το Σάββατο με είχε πιάσει.
Μια έντονη «τζοχάδα».
Χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.
Τα έβαζα με όλους.
Μιλούσα απότομα.
Γκρίνιαζα με το παραμικρό.
Όρεξη για δουλειά δεν είχα.
Και αν είχα δουλειές!
Όλα αυτά μέχρι σήμερα το πρωί.
Που κτύπησε το κινητό.
Ήταν ένας άνθρωπος, που δεν περίμενα να μου τηλεφωνήσει, για το λόγο που με κάλεσε.
Τον άκουγα να μου μιλά και νόμιζα ότι με ειρωνευόταν.
Έκανα ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσω τη σοβαρότητα των όσων μου έλεγε.
Αναφερόταν σε μια κοινή, συλλογική προσπάθεια μερικών ανθρώπων και στη βοήθεια που  προσέφερα. «Βοήθεια» για εκείνον, καθήκον και ευχαρίστηση για μένα.





 Στο τέλος μία του μόνο λέξη, μου έφτιαξε τη κακή διάθεση. 

Ήταν η λέξη «ευχαριστώ».  

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Μιράκολο!


Δεν ξέρω.
Μπορεί να κάνω λάθος.
Αλλά μου φαίνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, 
πάνε να μας πασάρουν, ένα κλίμα αισιοδοξίας.
Οι πολιτικοί μας.
Και οι παπαγάλοι τους.




Ότι δήθεν, οι κόποι μας, οι στερήσεις μας πιάνουν τόπο.
Ότι αρχίζει να φαίνεται φως στην άκρη 
αυτού του …. τιμημένου, 
θεοσκότεινου τούνελ.
Πολύ φοβάμαι ότι 
για άλλη μια φορά μας κοροϊδεύουν.
Ή δεν βλέπουν τίποτα 
και μας το λένε επειδή ετοιμάζουν εκλογές 
ή αυτό που λάμπει στο σκοτάδι, 
είναι ο ποπός μιας πυγολαμπίδας…..

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Καλά κρά-σσσσ-ά!


Από τη σοδειά του 2012 στις ετικέτες των φυαλών οίνου δεν θα αναγράφεται η φράση "...από σταφύλια βιολογικής γεωργίας", συνοδεία πολλών ερωτηματικών για την ενδιάμεση πορεία από το αμπέλι στο ποτήρι... Πλέον -με νέα ευρωπαϊκή διάταξη- θα επιτρέπεται ο όρος: "Βιολογικό Κρασί " και έρχεται να καλύψει ένα χρόνιο κενό, που παρέμεινε από τις προσπάθειες των μεγάλων εταιριών παραγωγής κρασιών να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα... Και τα επέβαλαν!
Έτσι η διαφορά του βιολογικού με το συμβατικό κρασί θα είναι το πόσο χημικά τοξικά θειώδη χρησιμοποιεί. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ ο νέος κανονισμός επιτρέπει «μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (150 mg/l για τους συμβατικούς) και 150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (200 mg/l για τους συμβατικούς), με εύρος διαφοράς τα 30mg/l, όταν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα υπερβαίνει τα 2g ανά λίτρο». Δηλαδή η διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών θα είναι 30mg/l !
Η βιολογική γεωργία και παραγωγή πλέον προχωράει στο χωρισμό της σε δύο μεγάλους δρόμους. Την βιομηχανική βιολογική παραγωγή, με την χρήση χημικών και την φυσική βιολογική παραγωγή με την χρήση μόνον φυσικών μη τοξικών ουσιών.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Άγγελος Ρούβαλης δήλωσε ότι: «Οι διαφορές μεταξύ του «βιολογικού οίνου» που προτείνει η Κομισιόν και του «οίνου από βιολογικά σταφύλια» που ισχύει σήμερα είναι ελάχιστες. Κατά τη γνώμη μας θα δώσουν λάθος μήνυμα στον καταναλωτή...
Οι νέες διατάξεις της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή «βιολογικού οίνου» θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής (SCOF) και θα δημοσιευθούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες στην  Επίσημη Εφημερίδα. Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους. Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει τον βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης και να τηρεί στους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων. Μολονότι υπάρχουν ήδη κανόνες για τον«οίνο από βιολογικά σταφύλια», οι κανόνες αυτοί δεν καλύπτουν τις οινολογικές πρακτικές, δηλαδή το σύνολο των διεργασιών μεταποίησης των σταφυλιών για την παραγωγή οίνου. Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ο μόνος που δεν καλύπτεται πλήρως από τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τα πρότυπα για τη βιολογική γεωργία με βάση τον κανονισμό 834/2007.





Υ.Γ:Εγώ πάντως είμαι με το μέρος της φυσικής βιολογικής παραγωγής. 

 Εβίβα λοιπόν και  άσπρο πάτο !