Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Κυκλοφορεί λίαν συντόμως.Φίλες και φίλοι,
        Σας ενημερώνω για την έκδοση ενός μικρού βιβλίου μου το οποίο τυπώνεται  αυτές τις μέρες. Πιστεύω πως είναι χρήσιμο σε ερασιτέχνες (αλλά ίσως και επαγγελματίες) οικοκαλλιεργητές. Έχει γραφτεί όχι μόνο με βάση βιβλιογραφία, αλλά κυρίως με βάση τη δική μου εμπειρία και αρκετών άλλων βιοκαλλιεργητών. Είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και διαθεσιμότητα βοτάνων και  εφοδίων από το εμπόριο (ή, τουλάχιστον, της Κρήτης).
         Για την έκδοσή του συνεργάστηκα με το συλλογικό σχήμα της "γαία" στα Χανιά, το οποίο έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας και συνείδησης στην Κρήτη (και του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος). Η τιμή του θα είναι 10 € και σκεπτόμαστε να το κυκλοφορήσουμε κυρίως μέσω συλλογικών σχημάτων (οικολογικών κινήσεων, ενώσεων & συν/μων βιοκαλλιεργητών, ομάδων όπως το "Πελίτι", ο "Αιγλωψ", πολιτιστικών συλλόγων  κ.α.), δίνοντάς τους έκπτωση 40-50% σε σχέση με την τιμή λιανικής.
          Φυσικά θα φροντίσουμε να υπάρχει και σε κάποια κεντρικά βιβλιοπωλεία.
        Υπάρχει επίσης η σκέψη, με τη συγκέντρωση περισσότερων εμπειριών και γνώσεων μέσω της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού δικτύου επικοινωνίας και συζήτησης ενεργών οικοκαλλιεργητών, να γίνει επανέκδοση σε εύλογο χρονικό διάστημα, εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία.
       
      Ευχαριστώ
      Γ. Βλοντάκης
Πρόλογος

            Η ενασχόληση με τη μικρής κλίμακας λαχανοκομία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη δραστηριότητα για κάθε ηλικία. Προσφέρει επαφή με τη φύση, σωματική άσκηση,  χαλάρωση, αίσθηση ευεξίας. Επιπλέον, μπορεί να συνεισφέρει λίγο ή πολύ στην υγιεινή διατροφή μιας οικογένειας με τα προϊόντα που παράγονται στον οικογενειακό κήπο, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.  Όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στα σπίτια των αστικών κέντρων - τουλάχιστον σε όσο διαθέτουν κήπο-, πολλοί ασχολούνται με μικρή παραγωγή λαχανικών. 
            Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί συμπολίτες και φίλοι μου ζητούν συμβουλές για οικολογική λαχανοκομία. Τα ερωτήματα που θέτουν έχουν σχέση κυρίως με τη φυτοπροστασία χωρίς τοξικές ουσίες και με την εύρεση και  χρήση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών. Από εκεί προέκυψε και η ανάγκη ενός εγχειριδίου, που να καλύπτει κυρίως θέματα λίπανσης και φυτοπροστασίας στις συνθήκες μικρής οικογενειακής παραγωγής. Σ αυτά δίνεται η έμφαση. Για συγκεκριμένες και λεπτομερείς πληροφορίες για τις τεχνικές καλλιέργειας των διαφόρων λαχανικών, για την αναγνώριση των προσβολών (στην περίπτωση που η περιγραφή και οι φωτογραφίες του βιβλίου δεν επαρκούν) και άλλα  τέτοια θέματα, ο ενδιαφερόμενος  καλλιεργητής, εφ όσον έχει ανάγκη, μπορεί να  ανατρέξει σε σχετικά περιοδικά και βιβλία (υπάρχουν πολλά), στο διαδίκτυο και στις συμβουλές έμπειρων καλλιεργητών.
Το φυλλάδιο που έχετε στα χέρια σας  απευθύνεται κυρίως στους ερασιτέχνες καλλιεργητές που αποσκοπούν στην παραγωγή και ιδιοκατανάλωση υγιεινών και νόστιμων λαχανικών.  Παρ όλα αυτά, πιστεύω πως η πρόταση που κάνει για τη συνολική οικολογική διαχείριση του λαχανόκηπου και πολλά από τα στοιχεία για τα συντροφικά φυτά, την εναλλακτική (χωρίς δηλητήρια) φυτοπροστασία, τη λίπανση και την αντιμετώπιση των αγριόχορτων μπορούν να φανούν  χρήσιμα και σε πολλούς  επαγγελματίες καλλιεργητές.
Οι πηγές για πληροφόρηση και παραπέρα μελέτη που αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου πιστεύω πως θα είναι πολύ χρήσιμες σε κάθε καλλιεργητή που ψάχνει και ψάχνεται…..
Θα πωλείται και στα 2 καταστήματα του συνεταιρισμού «γαία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: