Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Για ένα μπου-κάλι κρα-θ-ί.

(Η φωτογραφία είναι από το σημερινό "Ε", της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας)
Ήρθε στο θπί-τι όταν έλειπα. Ήταν η μητέρα μου εκεί. Τη καλημέριθε και συθτή-θηκε.

-Γεια σας. Είμαι ο τάδε, είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του δείνα. Σας έφερα ψηφοδέλτια και ένα μπουκάλι κρασί. Να το πιείτε στην υγειά μου.
Η μάνα μου, 82 χρονών γυναίκα, ωθ γνήθια Αποκορωνιότιθα δεν του χαρίθτηκε.
- Εγώ κύριε δεν ψηφίζω και κρασί δεν πίνω. Να το πάρετε και να το δώσετε αλλού.
Θαν να μην την άκουθε, ακού-μπηθε πάνω στο τρ-απέδι της αυλήθ, ένα άθπ-ρο φάκελο και ένα μπου-κάλι του μιθού λίτρου, κραθί κόκκινο.
Φεύγονταθ τηθ είπε:
- Δεν πειράζει. Δώστα στα κοπέλια σου γιαγιά.
Πήγε και δίπλα, στη γειτόνιθα. Θε αυτήν άφηθε εκτόθ από το φάκελο και ένα θφα-γμένο κουνέλι. Έτοιμο για πθή-θιμο! Η γειτόνιθα θυγκι-νήθηκε πολύ. Πριν από λίγα βράδια, ένα κοπάδι αδέθποτοι θκύλοι, τηθ είχαν κθεκάνει τα κουνέλια τηθ. "Τι καλός άνθρωπος", έλεγε και κθανάλεγε θτη μάνα μου. "Εγώ θα τον ψηφίσω".
Το μεθημέρι που πήγα θπίτι, είδα τα … ρεγάλα του. Ήταν ακόμα εκεί που τα είχε αφήθει.
- Ένας στούμπος υποψήφιος, είπε και το όνομα του, μα δε το θυμούμαι, τάφερε για να τον ψηφίσουμε, μου είπε η μητέρα μου από μόνη τηθ, πριν προλάβω να τη ρωτήθω.

Θήμερα το πρωί, άνοικ-θα το φάκελο. Είχε 5 πθη-φοδέλτια θταυ-ρωμένα. Υπήρχαν θταυ-ροί, όχι μόνο θτο όνομα του κουβαρντά υποπθήφιου, μα και θε ονόματα άλλων υποπθηφίων. Έναθ και έναθ διαλεχτοί όλοι τουθ. Χρόνια θτο αυτοδιοικητικό κουρμπέτι. Βολεμένοι και χορτάτοι μέχρι τα μπούνια. Και με τα αυθαιρε-τούλια τουθ νομιμο-ποιημένα….

Έτθι από περιέργεια δοκίμαθα και το κραθί. Το άτιμο, ήταν πολύ καλό. Ρωμέϊκο. Γλυκόπιοτο. Μα ύπουλο. Μου έκανε ένα κεφάλι καδάνι. Άδειο καδάνι. Κόλαθη. Χωρίθ προβληματιδμούθ. Με τιθ αποφάσειθ ευθύνηθ εκθανεμιδμένεθ.
Από ένα θημείο και μετά δεν θυμάμαι και πολλά. Μόνο ότι πήγα να πθι-φίθω. Τι πθή-φιθα δεν θυμάμαι. Πριν λίγη ώρα, άρχιθα να θυνέρχομαι λίγο – λίγο. Κοίτα-κθα και τα πθηφο-δέλτια που είχε αφήθει ο … πθάρα-καθ. Έλειπε ένα!!
Θυγνώμη Νίκη, Γιώργο, Θοφία, Νικόλα.
Χ-Ι-Κ…..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοι τη πατησανε φαίνετε,άλλοι με κρασί άλλοι με τσικουδιά. Για αυτο βγηκε πρωτος!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Και δεν είναι ο μόνος "τέτοιος", που πήρε τη πρωτιά. Δες τους "πρώτους" στους συνδυασμούς Σκουλάκη-Αρχοντάκη-Βιρβιδάκη, στο Δημοτικό διαμέρισμα και Κοινότητες Μουρνιών-Νεροκούρου, του Ελευθερίου Βενιζέλου και θα καταλάβεις πόσο πολύ "μεθυσμένη πολιτεία" είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

χαθηκε ο κοσμος να κατεβει λιγο πιο κατω το δρομο να μου φερει το κουνελι να σε καλουσα να καναμε ενα τθιμπουθι καλο!!!!!!!!!!!στην υγεια ..............μας!!!!!!!!!!!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Εγώ, φιλενάδα, από τσικάλι που έχει τέτοιο φαί, δεν θέλω.
Βάλε κατσίκα από τα ορεινά, μακαρόνια από τη "γαία", κρασί από τα ημιορεινά και έρχομαι πολύ ευχαρίστως. Θα μου το πείς όμως μια ημέρα πιο νωρίς. Για να έρθω νηστικός.

Ανώνυμος είπε...

χμμμμμμμμμμ θα το κανονισουμε κι αυτο φιλε νικο θα προσπαθησω συντομα!!!!!!!!!!!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Άστο για τις άλλες εκλογές. Με τη πείνα που θα έχει πέσει εν τω μεταξύ, θα το ...φχαριστηθούμε καλά!

Ανώνυμος είπε...

ασε να το κανουμε τωρα που υπαρχει κατι ακομα για να βαλουμε στο τθουκαλι γιατι αλλιως της επομενες θα ναι μονο μακαρονια σε βραστο νερο!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Όρεξη να υπάρχει και όλο και "κάτι" θα βρούμε. Έστω και μια γειτόνισα. Όλες καλές είναι, δε λέω, αλλά μια να τρώγεται θα βρεθεί!