Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Που είναι τα ρέστα μας, οέο;


Άγιοι Απόστολοι Χανίων
ΝΙΚΗ ΜΕΝ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 130 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ;


Η ανακοίνωση της υπογραφής μεταξύ Δήμου Χανίων και Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για την παραχώρηση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων χαιρετίστηκε από το Δήμο και τα ΜΜΕ ως «ικανοποίηση του αιτήματος φορέων και πολιτών των Χανίων». Όμως, εμείς δε βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε ότι «λύθηκε το θέμα», πριν δούμε τι ακριβώς υπογράφτηκε και τι ακριβώς παραχωρήθηκε.
Ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις διακρίνουμε μια πρώτη «απώλεια» περί τα 130 στρέμματα από τη δημόσια έκταση: Η δημόσια έκταση στους Αγίους Αποστόλους είναι 584 στρέμματα. Η ανακοίνωση του Δήμου λέει ότι του παραχωρήθηκαν 456 στρέμματα. Οπότε προκύπτει λογικά κι αβίαστα το ερώτημα: Πού πήγαν τα υπόλοιπα στρέμματα της δημόσιας έκτασης; Γιατί δεν παραχωρήθηκαν κι αυτά στο Δήμο Χανίων;
Κι ακόμη, ποιο ακριβώς κομμάτι της δημόσιας έκτασης είναι αυτό που δεν παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων; Και τι σκοπεύει να το κάνει η κυβέρνηση αυτό το κομμάτι; Να το πουλήσει; Να το τσιμεντοποιήσει κατά τα παλιά σχέδια;
Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Γι’ αυτό το λόγο η Οικολογική Πρωτοβουλία ζήτησε και περιμένει άμεσα από το Δήμο το ακριβές κείμενο που υπογράφτηκε με τους συνημμένους χάρτες του, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε.
Εννοείται ότι η παραχώρηση των 4/5 της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων ήταν αποτέλεσμα κύρια της πολύχρονης κινητοποίησης χιλιάδων πολιτών που αντιτάχθηκαν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης ολόκληρης ή μέρους της δημόσιας έκτασης, για την οποία υπήρχε η πρόθεση δημιουργίας ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου για 2000 άτομα, δημιουργία κλειστής πλαζ για τους πελάτες του ξενοδοχείου και επιβολή εισιτηρίου σε άλλη μια τουλάχιστον από τις παραλίες της δημόσιας έκτασης και άλλα τέτοια …. φιλοπεριβαλλοντικά και φιλολαϊκά.
Σε αυτά έχει προστεθεί και η δικαστική διεκδίκηση τμήματος της δημόσιας έκτασης από ιδιώτες κληρονόμους κατοίκου της περιοχής, της οποίας η έκταση είχε απαλλοτριωθεί το 1965 (!), με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρώθηκε ο σκοπός της απαλλοτρίωσης, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Βέβαια, αγνοείται σκοπίμως ότι υπάρχουν στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων σειρά έργων του Δήμου που συμβάλλουν στην προσέλκυση τουριστών κι εξυπηρετούν και τους πολίτες (δωρεάν ντουζιέρες, καμπίνες, τουαλέτες, φωτισμός, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπήτς βόλεϊ, ρακέτας κλπ). Κι ακόμη, τα δασάκια και το πράσινο που διατηρείται στην περιοχή δε συμβάλλει μόνο στο οξυγόνο της πόλης των Χανίων, αλλά αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα  για τις τουριστικές επιχειρήσεις και κατοικίες της περιοχής (κάθε ασχολούμενος με τον τουρισμό στην περιοχή μπορεί να προβάλλει διαφημιστικά ότι η επιχείρησή του βρίσκεται δίπλα σε πάρκο με πράσινο, δάσος, γήπεδα διαφόρων αθλημάτων και παραλίες με δωρεάν πρόσβαση). Για το θέμα αυτό η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων έχει προσφύγει υπέρ του δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκδικάζεται η υπόθεση κι αναμένεται η απόφαση.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: